Hopp til innhold

Pilegrimskirken til Jan av Nepomuk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pilegrimskirken til Jan av Nepomuk
   UNESCOs verdensarv   
LandTsjekkias flagg Tsjekkia
StedŽďár nad Sázavou
Innskrevet1994
Kriterium KULTUR (IV)
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
ReferanseUNESCO nr. 690
Pilegrimskirken til Jan av Nepomuk ligger i Tsjekkia
Pilegrimskirken til Jan av Nepomuk
Pilegrimskirken til Jan av Nepomuk (Tsjekkia)

Pilegrimskirken til Jan av Nepomuk er reist på høyden Zelená Hora ikke langt fra Žďár nad Sázavou i Mähren i Tsjekkia. Kirken, som er oppført til ære for Jan av Nepomuk, er oppført i begynnelsen av 1700-tallet i en stjerneformet konstruksjon, og i en stil som er en blanding av nygotikk og barokk.[1] Arkitekt var Jan Blazej Santini. Kirken ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1994.

Jan av Nepomuk døde martyrdøden i 1393. I 1719 ble det innledet studier av hans jordiske levninger. Da kommisjonen oppnevnt av erkebiskopen av Praha fant at Jans tunge var i perfekt behold, ble dette tatt som tegn på hans hellighet.[1] Funnet vant gjenklang blant tilhengerne av den kult som var oppstått rundt Jan, særlig i cistercienserklosteret i Žďár nad Sázavou. Dette klosteret hadde overtatt rollen til klosteret i Želena Hora hvor Jan hadde fått sin første utdannelse.

Innvielsen av den til da uferdige kirken fant sted 16. mai 1720 som er Jan av Nepomuks dødsdag. Kirke ble fullført i 1721 og var pilegrimsmål til 1784, da klosteret ble nedlagt.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b UNESCOs internettside besøkt 27. januar 2013

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]