Nesoddtangen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nesoddtangen
Nesoddtangen
Nesoddtangen, flyfoto 2010
59°52'N, 10°39'E
LandNorge Norge
FylkeAkershus
KommuneNesodden
Areal6.15 km²
Befolkning12 599[a] (2016)
Bef.tetthet2 048,6 innb./km²
Postnummer1450 Nesoddtangen

Nesoddtangen er et tettsted og administrasjonssenteret i Nesodden kommune i Akershus. Tettstedet har 12 599 innbyggere per 1. januar 2016[1]. Omtrent 2/3 av Nesoddens befolkning bor her, og er pr. 2014 det 40. største tettstedet i Norge.

Tettstedet Nesoddtangen omfatter grovt regnet Alværn, Bjørnemyr, Flaskebekk, Tangen (bryggestedet), Oksval, Skoklefall, Ursvik, Hellvik, Berger og Fjordvangen i tillegg til det sentrale området rundt Tangenåsen, der Tangen Sentrum (Nesoddens største nærsenter) ligger.

Geografisk utstrekning[rediger | rediger kilde]

Nesoddtangen og Tangen er to navnebegrep som over de siste 70 år er blandet godt sammen. Den opprinnelige Tangen gård lå (og hovedbygningen ligger ennå) helt nord på halvøya, ved Tangen brygge, det egentlige Nesoddtangen. Det er nesten to kilometer opp til kollen Tangenåsen der det i etterkrigstiden ble bygget et vanntårn for fordeling av vann til byggefeltene som nå grodde opp som paddehatter fra 1949 og fremover. Byggefeltene som hovedsakelig kom i lia fra Oksval og opp mot Tangenåsen, og etterhvert på feltet Skogen mellom Tangenåsen og Flaskebekk, ble en tid omtalt som Tangenbyen. Et butikksenter, Tangen Sentrum, ble rundt 1960 oppført nær toppen av Tangenåsen. Det lokale postkontoret ble flyttet hit fra Oksval, og ble omdøpt til Nesoddtangen. Stedsnavnet Nesoddtangen ble dermed flyttet fra bryggestedet og opp til det som en stund hadde vært kalt Tangenbyen.

Tangenåsen (også kalt Tangen på folkemunne) er stadig sentrum for den mest tettbefolkede, nordlige delen av kommunen, som også omfatter (listet fra sørvest til sørøst med klokken) Alværn, Bjørnemyr, Flaskebekk, Tangen (bryggestedet), Oksval, Ursvik, Hellvik, Skoklefall, Berger, og hytteområdene på Fjordvangen. Statistisk sentralbyrå betrakter disse områdene som ett sammenhengene tettsted – Nesoddtangen. Her ligger også Varden (i åsen mellom Bjørnemyr og Flaskebekk) der bl.a. brannstasjonen ligger, nær to av indre Oslofjords fineste utsiktspunkter. Her lå også tidligere det meste av kommuneadministrasjonen, som nå er flyttet til Tangenten, det nye kommunesentret på Tangenåsen.

På den bratte vestsiden av odden, med utsikt over Oslofjorden, finnes områdene Bjørnemyr og Alværn, som nå er vokst sammen med tettstedet Nesoddtangen.

Nesoddtangen brygge er identisk med Tangen brygge, som ligger aller lengst nord på halvøya. Herfra går Nesoddbåten til Aker Brygge i Oslo og Lysaker i Bærum. Ruten til Oslo er ett av Norges travleste passasjerfergesamband, men det har aldri vært bilfergetrafikk her.

Området rundt bukta like øst for Tangen brygge eies av Nesodden kommune, og er sikret som offentlig friluftsområde. Her er det også en kystledhytte, som kan leies for overnatting av Oslofjordens Friluftsråd.[2]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statistisk sentralbyrå (6. desember 2016). «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Besøkt 6. desember 2016. 
  2. ^ Forvaltningsplan for Nesoddtangen Gård (PDF)