Steinkjer (tettsted)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Steinkjer
Steinkjer
Steinkjer sentrum med Ogndalsvegen i midten.
63°58'N, 11°29'E
Land Norge Norge
Fylke Nord-Trøndelag
Kommune Steinkjer
Areal 7.83 km²
Befolkning 12 466[a] (2016)
Bef.tetthet 1 592,1 innb./km²

Steinkjer er en by og administrasjonssenteret i Steinkjer kommune i Nord-Trøndelag med 12 466[1] innbyggere per 1. januar 2016.

Tettstedet Steinkjer, avgrenset av SSB

Steinkjer er sete for fylkesadministrasjonen i Nord-Trøndelag og er også det største tettstedet i fylket.

Økonomien i byen bygger i stor grad på jordbruk og offentlig administasjon.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Tettstedet ligger ved utløpet av Steinkjerelva og den mindre elven Figga. Det ligger ved Beitstadfjorden, innerst i Trondheimsfjorden, og er tilgjengelig med båt, noe som har gjort handel til og fra byen enklere. E 6 går gjennom byen, og jernbanestrekninga Trønderbanen har endestasjon her. Nordlandsbanen har stopp i Steinkjer på veg mellom Trondheim og Bodø. Bygrensa går i nord ved Eggevammen og i sør ved Figga.

Store deler av sentrum er oppdemmet område, delt av Steinkjerelva. Nord for elva ligger Nordsileiret mens den sørlige delen heter Sørsileiret.

Øst for Steinkjer finner man Offenåsen (336 moh). Byen forøvrig ligger i en skål eller gryte som danner en hestesko rundt byen som åpner seg mot sør. Rødåsen, Heggesåsen, Bogen og Eggesåsen, samt Bogakaia og Løsberga danner alle ulike ledd i denne hestesko-formen i landskapet. Selve sentrum av Steinkjer er ganske flatt og det meste av den urbane bebyggelsen ligger her. Åskammene og moreneryggene rundt er i stedet brukt til boligområder, spesielt eneboliger.


Historie[rediger | rediger kilde]

Steinkjer fikk bystatus i 1857. Byen brant ned 1900 og mye byggverk i tre forsvant, men ble bygd opp igjen i jugendstil.

Den 21. og 22. april 1940 ble byen bombet og på ny lagt i ruiner. Tre fjerdedeler av bebyggelsen ble totalskadd. Etter krigen ble byen gjenreist under ledelse av Gunnar Gregusson, og fremstår i dag som en murby preget av funksjonalisme i etterkrigsstil.

Kultur og underholdning[rediger | rediger kilde]

Noen av de årlige kulturelle begivenhetene og arrangementene i Steinkjer er


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statistisk sentralbyrå (6. desember 2016). «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Besøkt 6. desember 2016. 
Nord-TrøndelagstubbDenne Nord-Trøndelagrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.

Koordinater: 64°00′53,5″N 11°29′43,3″Ø