Sørumsand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sørumsand
Fokus butikksenter.JPG
Fokus butikksenter, med miljøgata og jernbanesporet til «Tertitten» i forgrunnen.
LandNorge Norge
FylkeViken
KommuneLillestrøm
Areal2,23 km²
Befolkning5 353[a] (2021)
Bef.tetthet2 400 innb./km²
Postnummer1920 Sørumsand
AnnetRang: 104 av 983

Sørumsand
59°58′00″N 11°15′00″Ø

Kart over tettsteder i Sørum kommune

Sørumsand er et tettsted i Lillestrøm kommune i Viken. Tettstedet har 5 353[1] innbyggere per 1. januar 2021, og ligger ved Glomma. Sørumsand vokste opp som stasjonsbyKongsvingerbanen fra 1892, da Sørumsand stasjon ble grunnlagt. Fetsund ligger 10,5 kilometer sørover, og Lillestrøm ligger 18 kilometer sørvest for Sørumsand.

Forretningsgården til Blaker sparebank, med miljøgata og jernbanesporet til «Tertitten» i forgrunnen.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Skole[rediger | rediger kilde]

Sørumsand har barneskole, ungdomsskole og videregående skole. Sørumsand skole og området rundt har etter tusenårsskiftet vært i stor endring. Skolebygningen er blitt betydelig større, og i tillegg til skole og SFO omfatter området nå en barnehage. Skolen ligger i enden av Skoleveien, omtrent 10 minutters gangtid fra Sørumsand stasjon.

Bingsfoss ungdomsskole ligger rett i utkanten av Sørumsand sentrum, ved grensen til Glomma. I likhet med barneskolen, har området også vært igjennon en omfattende renoveringsprosess etter tusenårsskiftet.

Sørumsand videregående skole ligger 1-2 minutters gangtid unna Sørumsand stasjon, og tilbyr i moderne lokaler opplæring i Design og håndverk, Elektrofag, Medier og kommunikasjon, Restaurant og matfag, Service og samferdsel, Teknikk og industriell produksjon og Studiespesialisering. Skolen omsluttes i stor grad av elever fra Sørumsand, Fetsund, Blaker, Bjørkelangen, Aurskog-Høland, Jessheim og Lillestrøm.

Orderud-saken[rediger | rediger kilde]

Sørumsand er kanskje mest kjent for Orderud-saken som rystet landet i 1999 med et makabert trippeldrap som er en av norgeshistoriens grovere mordgåter.

Sørum har vært åsted for trippeldrap før: I 1983 ble tre mennesker drept i et hus som gjerningsmannen så tente på. Han ble senere dømt til 20 års fengsel.[trenger referanse]

Annet[rediger | rediger kilde]

I Sørumsand sentrum finner man alt fra matvare- og klesbutikker til treningssentre, postkontor og utgangsstasjonen for museumsjernbanen Tertitten.

En kjent figur fra Sørumsand (Sørum) er tegneseriefiguren 91 Stomperud, som er utstilt i stasjonsområdet ved Sørumsand stasjonTertitten. Se også: Transportsystemer inn til og i Haldenvassdraget

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 26. oktober 2021. Besøkt 27. oktober 2021. 
  2. ^ Tertitten - Sørum Kommunes innformasjonsside[død lenke]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Viken våpen.svgDenne Vikenrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.