Sørumsand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sørumsand
Fokus butikksenter, med miljøgata og jernbanesporet til «Tertitten» i forgrunnen.
LandNorges flagg Norge
FylkeAkershus
KommuneLillestrøm
Postnummer1920 Sørumsand
Areal2,34 km²
Befolkning5 878[a] (2023)
Bef.tetthet2 513 innb./km²
AnnetRang: 97 av 990
Kart
Sørumsand
59°58′00″N 11°15′00″Ø

Kart over tettsteder i tidligere Sørum kommune

Sørumsand er et tettsted i Lillestrøm kommune i Akershus. Tettstedet har 5 878[1] innbyggere per 1. januar 2023, og ligger ved Glomma. Sørumsand vokste frem som stasjonsbyKongsvingerbanen fra 1892, da Sørumsand stasjon ble grunnlagt. Fetsund ligger 10,5 kilometer sørover, og Lillestrøm ligger 18 kilometer sørvest for Sørumsand.

Forretningsgården til Blaker sparebank, med miljøgata og jernbanesporet til «Tertitten» i forgrunnen.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Skoler[rediger | rediger kilde]

Sørumsand har barneskole, ungdomsskole og videregående skole. Sørumsand skole og området rundt har etter tusenårsskiftet vært i stor endring. Skolebygningen er blitt betydelig større, og i tillegg til skole og SFO omfatter området nå en barnehage. Skolen ligger i enden av Skoleveien, omtrent 10 minutters gangtid fra Sørumsand stasjon.

Bingsfoss ungdomsskole ligger rett i utkanten av Sørumsand sentrum, ved grensen til Glomma. I likhet med barneskolen har også ungdomsskolen gjennomgått en omfattende renoveringsprosess etter tusenårsskiftet.

Sørumsand videregående skole ligger 1-2 minutters gange fra Sørumsand stasjon, og tilbyr i moderne lokaler opplæring i Elektrofag, Medier og kommunikasjon, Restaurant og matfag, Teknikk og industriell produksjon og Studiespesialisering. Skolens elever kommer stort sett fra Sørumsand, Fetsund, Blaker, Bjørkelangen, Aurskog-Høland, Jessheim og Lillestrøm.

Orderud-saken[rediger | rediger kilde]

Sørumsand er kanskje mest kjent for Orderud-saken, et makabert trippeldrap som rystet landet i 1999 og som er en av norgeshistoriens grovere drapssaker.

Varehandel og servicetilbud[rediger | rediger kilde]

I Sørumsand sentrum finner man alt fra matvare- og klesbutikker til treningssentre, postkontor og utgangsstasjonen for museumsjernbanen Tertitten.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteders befolkning og areal». Statistisk sentralbyrå. 12. desember 2023. Besøkt 12. desember 2023. 
  2. ^ Tertitten - Sørum Kommunes innformasjonsside[død lenke]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]