Tromsdalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tromsdalen
Tromsdalen

Tromsdalen (nordsamisk: Sálašvággi, Romssavággi) er en av bydelene i Tromsø. Bydelen er forbundet med Tromsøya med den 1016 meter lange Tromsøbrua, (Tromsdalen - sentrum av Tromsø), og den 3500 meter lange Tromsøysundtunnelen, (Tomasjord - Breivika). Brua ble ferdig 1960, og tunnelen ble åpnet 1994.[1] Tromsdalen grenser mot Tomasjord i nord og Solligården i sør. Bydelen har fått navn etter dalen som ligger i området. Tromsdalen er et dalføre som leder fra Tromsdalstinden ned til Tromsøysundet og Tromsøya (Tromsø).

Tettstedet Tromsdalen, som også inkluderer bydelene Tomasjord, Lunheim og Kroken i nord og Solligården i sør, hadde 18 063[2] innbyggere pr. 2022. Delområdet Tromsdalen, som omfatter grunnkretsene Dalen, Otium, Lilleaksla, Bellevue og Hungeren, hadde 5 051 innbyggere i 2015.[3]

Kveldsbilde mot Tromsdalen fra Tromsøya
Utsikt over Tromsdalen sett fra foten av Tromsdalstind. I bakgrunnen ses Tromsøya og Kvaløya.
Utsikt over Tromsdalen fra Radisson Blu hotellets relax-rom i toppetasjen.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Forfatteren John Giæver er nært knyttet til Tromsdalen. Han har skrevet et vakkert minne om dalen og Tromsdalselva i novellen "Min barndoms elv". Forfatteren Lars Berg bosatte seg i Tromsdalen etter krigen. Han etablerte Tromsøysund framhaldsskole i 1947, og skrev alle sine etterkrigsromaner her. Han stiftet Hålogaland teater. Humoristen og forfatteren Arthur Arntzen er født og oppvokst i Tromsdalen. Her debuterte han på scenen med sin Oluf, og for den lokalkjente er Raillkattlia et kjent sted ved Lillebrua som går over Tromsdalselva. Lyrikeren Helge Stangnes har bodd og hatt sitt virke i Tromsdalen i et halvt århundre. Viseduoen Tobben og Ero (Torbjørn Willassen og Jan Ero Olsen) kommer også fra dalen. De ga ut flere plater med egne melodier til dikt av forfattere som Arnulf Øverland og Knut Hamsun. Deres karriere var kort, men hektisk. De samarbeidet blant annet med Cornelis Vreeswijk. Deres visekunst fikk stor betydning, ikke minst som inspirasjon for andre. Blant de som lot seg inspirere var Tromsdalsguttene Jørn Hoel og Steinar Albrigtsen. De har gitt ut flere plater, både som duoen Jørn & Steinar og hver for seg. Visesangerne Bente Reibo (Nordnorsk visegruppe) og Turid Pedersen (Nøkken) er fra Tromsdalen.

Institusjoner og bedrifter[rediger | rediger kilde]

Nevneverdig[rediger | rediger kilde]

  • Skytebanen
  • Evjendammen
  • Småbåthavna
  • Lysløypa

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (no) Tromsø i Store norske leksikon
  2. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 14. desember 2022. Besøkt 21. desember 2022. 
  3. ^ «Tabell: 04317: Folkemengde, etter grunnkrets». 19021401 Otium, 19021402 Dalen, 19021403 Lilleaksla, 19021404 Bellevue, 19021405 Hungeren. Statistisk sentralbyrå. Besøkt 24. oktober 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]