Kvernaland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For industribedriften Kverneland, se Kverneland Group.
Kvernaland
LandNorge Norge
FylkeRogaland
KommuneKlepp: 4 331
Time: 3 359
Postnummer4355 Kvernaland
4353 Klepp stasjon
Areal4,54 km²
Befolkning7 720[a] (2022)
Bef.tetthet1 700,4 innb./km²
Høyde o.h.36 meter

Kvernaland
58°46′16″N 5°43′27″Ø

Kvernaland er et tettsted ved grensen mellom Time og Klepp kommuner i Rogaland. Tettstedet ligger ved nordenden av Frøylandsvatnet, og har 7 720[1] innbyggere per 1. januar 2022 hvorav 4 331 er bosatt i Klepp kommune.

Navnediskusjon[rediger | rediger kilde]

Det har vært mye diskusjon rundt navnevalget Kvernaland. Det har vært to diskusjoner:

  1. Hvilken skrivemåte skal benyttes: Kverneland eller Kvernaland (med e eller a) og
  2. Hvilket navn bør tettstedet ha: Kvernaland eller Frøyland/Orstad.

Årsaken for diskusjonen er trolig at Kvernelands fabrikk (i dag Kverneland Group), som ble etablert på Kvernaland av Ole Gabriel Kverneland, hadde et postkontor som gjorde at postadressen ble Kverneland. Bygdehistorikerer sier at: «Fabrikken og folka som dreiv han fram gjorde så mykje av seg at namnet «Kvernaland» pressa tilbake det eldgamle og tradisjonsrike namnet «Frøyland».[2]»

Postadressen i dag er Kvernaland. Årsaken til at Kvernaland ble «konstruert» som navn på tettstedet var for å ta vare på den gamle lokale uttalen av Kvernaland nemlig /"kvednalan/.[3]

Kverneland er trolig et resultat av danske embestsmenns skrivemåte av «Kvednaland». Første gang gården Kvernaland ble nevnt i skriftlige kilder var i 1567 og da var skrivemåten «Quenneland».[4]

I dag brukes hovedsakelig «Kverneland» som lokal uttale av navnet, men både «Kvernaland» og «Kvednaland» er i aktiv bruk i dagligtale. Familienavnet eller slekstnavnet er Kverneland.

Frøyland[rediger | rediger kilde]

Gården Frøyland utgjør den største delen av arealet på stedet, og det er her alle sentrale funksjoner på stedet er plassert (skole, barnehager, butikker). Skolekretsen heter Frøyland og består av Frøyland skule og Frøyland ungdomsskule. Videre har idrettslaget og idrettsbanen fått navnet Frøyland idrettslag og Frøyland stadion, og bedehuset heter Frøyland forsamlingshus.

Orstad[rediger | rediger kilde]

Kvernaland grenser til og har vokst sammen med Orstad i Klepp. Her finnes blant annet Orstad skule (som omfatter både barne- og ungdomsskole) og Orstad idrettslag og idrettsanlegg.

Frøyland og Orstad kirke er menigheten på Kvernaland. Dette er den første menighet i sitt slag i Norge som er et eget sogn på tvers av kommunegrenser. Kirken ble ferdig i desember 2008.

Kjente personer fra Kvernaland[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 14. desember 2022. Besøkt 21. desember 2022. 
  2. ^ Birger Lindanger og Jørg Eirik Waula: Time gard og ætt. Time kommune 2003 side 207
  3. ^ Inge Særheim (2007). Stadnamn i Rogaland. Stavanger: Fagbokforlaget. s. 136. ISBN 978-82-7674-879-6. 
  4. ^ Birger Lindanger og Jørg Eirik Waula: Time gard og ætt. Time kommune 2003 side 168