Liste over norske storby- og byregioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

I storbymeldingen til Stortinget (2002–2003) ble Norge delt inn i én storbyregion og 15 byregioner, åtte på Østlandet og åtte utenfor Østlandet. De åtte på Østlandet danner en geografisk sammenhengende helhet. De åtte byregionene utenfor Østlandet er alle geografisk frittstående. Alle byregionene er definert ved en bykommune som senter og med et utvalg omlandskommuner rundt. Drammens- og Mosseregionen er en del av Stor-Oslo-regionen, mens de andre byregionene langs Oslofjorden pluss Mjøsbyene ikke har en slik relasjon.[1] Tabellen viser befolkningsutviklingen de siste 26 årene (1988-2014), nåværende folketall (2014) og Statistisk sentralbyrås prognose for de neste 26 år (2014-2040).

Navn på storbyregion[1] Folketall 1988[2] Folketall 2014[3] Økning[4] Folketall 2040[3] Økning[5] Byer i regionen
Stor-Osloregionen[6] 3&506&1105588&1 105 588 3&506&1520817&1 520 817 37,6 % 3&506&1988597&1 988 597 30,8 % Askim, Drammen, Drøbak, Hokksund, Holmestrand, Jessheim,
Lillestrøm, Moss, Mysen, Oslo, Sandvika, Ski, Svelvik
Osloregionen (Indre del)[7] 3&505&690996&690 996 3&505&962847&962 847 39,3 % 3&506&1244384&1 244 384 29,2 % Lillestrøm, Oslo, Sandvika, Ski
Mosseregionen[8] 3&504&46402&46 402 3&504&58491&58 491 26,1 % 3&504&74380&74 380 27,2 % Moss
Drammensregionen[9] 3&505&127649&127 649 3&505&162282&162 282 27,1 % 3&505&216940&216 940 33,7 % Drammen, Hokksund, Holmestrand, Svelvik
Nedre Glommaregionen[10] 3&505&121114&121 114 3&505&144010&144 010 18,9 % 3&505&178123&178 123 23,7 % Fredrikstad, Sarpsborg
Tønsbergregionen[11] 3&504&94747&94 747 3&505&121003&121 003 27,7 % 3&505&148701&148 701 22,9 % Horten, Tønsberg, Åsgårdstrand
Larvik/Sandefjordregionen[12] 3&504&75432&75 432 3&504&90694&90 694 20,2 % 3&505&106670&106 670 17,6 % Larvik, Sandefjord, Stavern
Grenland[13] 3&505&101650&101 650 3&505&112195&112 195 10,4 % 3&505&127120&127 120 13,3 % Brevik, Langesund, Porsgrunn, Skien, Stathelle
Mjøsbyene[14] 3&505&167259&167 259 3&505&186141&186 141 11,3 % 3&505&218599&218 599 17,4 % Brumunddal, Gjøvik, Hamar, Lillehammer, Moelv
Kristiansandregionen[15] 3&505&118891&118 891 3&505&156182&156 182 31,4 % 3&505&207203&207 203 32,7 % Kristiansand, Lillesand, Mandal
Stavangerregionen[16] 3&505&220457&220 457 3&505&325692&325 692 47,7 % 3&505&431172&431 172 32,4 % Bryne, Jørpeland, Sandnes, Stavanger
Haugesundregionen[17] 3&504&74960&74 960 3&504&94851&94 851 26,5 % 3&505&119716&119 716 26,2 % Haugesund, Kopervik, Skudeneshavn, Åkrehamn
Bergensregionen[18] 3&505&303342&303 342 3&505&401840&401 840 32,5 % 3&505&520339&520 339 29,5 % Bergen
Ålesundregionen[19] 3&504&53730&53 730 3&504&68825&68 825 28,1 % 3&504&89823&89 823 30,5 % Ålesund
Trondheimsregionen[20] 3&505&204147&204 147 3&505&267887&267 887 31,2 % 3&505&334372&334 372 24,8 % Stjørdal, Trondheim
Bodøregionen[21] 3&504&40798&40 798 3&504&52842&52 842 29,5 % 3&504&65049&65 049 23,1 % Bodø
Tromsøregionen[22] 3&504&52295&52 295 3&504&73924&73 924 41,4 % 3&504&86040&86 040 16,4 % Tromsø

Folketallet i Norge som helhet økte med 21,7 % fra 4 198 289 i 1988 til 5 109 056 i 2014. I prognosen for 2040 forventes folketallet i Norge å øke med 19,2 %, til 6 323 563 innbyggere.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b St.meld. nr. 31 (2002-2003), Storbymeldingen Arkivert 24 mai 2013 hos Wayback Machine. besøkt 6. april 2011
  2. ^ ">Statistisk sentralbyrå, Folkemengden 1. januar 1988 etter kommune. Endelege tal besøkt 5. august 2014. Folkemengde i kommuner som er definert i Stortingsmeldingen er lagt sammen.
  3. ^ a b Statistisk sentralbyrå: Folkemengde i kommunene 1. januar. Registrert første år. Framskrevet i tre alternativer i 2040: Kolonne MMMM, (hovedalternativet).
  4. ^ Prosent økning fra 1988 til 2014
  5. ^ Prosent økning fra 2014 til 2040 (prognose)
  6. ^ 46 kommuner: 0301 Oslo - 0213 Ski - 0216 Nesodden - 0217 Oppegård - 0229 Enebakk - 0219 Bærum - 0228 Rælingen - 0230 Lørenskog - 0231 Skedsmo - 0233 Nittedal - - 0119 Marker - 0121 Rømskog - 0122 Trøgstad - 0123 Spydeberg - 0124 Askim - 0125 Eidsberg - 0127 Skiptvet - 0138 Hobøl - 0211 Vestby - 0214 Ås - 0215 Frogn - 0220 Asker - 0627 Røyken - 0628 Hurum - 0221 Aurskog-Høland - 0226 Sørum - 0227 Fet - 0234 Gjerdrum - 0235 Ullensaker - 0236 Nes - 0237 Eidsvoll - 0238 Nannestad - 0239 Hurdal - 0533 Lunner - Drammensregionen - 8 kommuner: - Mosseregionen - 4 kommuner:
  7. ^ 10 kommuner: - 0219 Bærum - 0229 Enebakk - 0230 Lørenskog - 0216 Nesodden - 0233 Nittedal - 0217 Oppegård - 0301 Oslo - 0228 Rælingen - 0231 Skedsmo - 0213 Ski
  8. ^ 4 kommuner: - 0104 Moss - 0135 Råde - 0136 Rygge - 0137 Våler
  9. ^ 8 kommuner: - 0602 Drammen - 0624 Øvre Eiker - 0625 Nedre Eiker - 0626 Lier - 0702 Holmestrand - 0711 Svelvik - 0713 Sande - 0714 Hof
  10. ^ 4 kommuner: - 0105 Sarpsborg - 0106 Fredrikstad - 0111 Hvaler - 0128 Rakkestad
  11. ^ 7 kommuner: - 0704 Tønsberg - 0701 Horten - 0716 Re - 0719 Andebu - 0720 Stokke - 0722 Nøtterøy - 0723 Tjøme
  12. ^ 3 kommuner: - 0706 Sandefjord - 0709 Larvik - 0728 Lardal
  13. ^ 5 kommuner: - 0805 Porsgrunn - 0806 Skien - 0811 Siljan - 0814 Bamble - 0819 Nome
  14. ^ 10 kommuner: - 0403 Hamar - 0501 Lillehammer - 0502 Gjøvik - 0412 Ringsaker - 0415 Løten - 0417 Stange - 0521 Øyer - 0522 Gausdal - 0528 Østre Toten - 0529 Vestre Toten
  15. ^ 10 kommuner: - 1001 Kristiansand - 0926 Lillesand - 0928 Birkenes - 0935 Iveland - 1002 Mandal - 1014 Vennesla - 1017 Songdalen - 1018 Søgne - 1021 Marnardal - 1029 Lindesnes
  16. ^ 13 kommuner: - 1102 Sandnes - 1103 Stavanger - 1119 Hå - 1120 Klepp - 1121 Time - 1122 Gjesdal - 1124 Sola - 1127 Randaberg - 1129 Forsand - 1130 Strand - 1141 Finnøy - 1142 Rennesøy - 1144 Kvitsøy
  17. ^ 5 kommuner: - 1106 Haugesund - 1145 Bokn - 1146 Tysvær - 1149 Karmøy - 1216 Sveio
  18. ^ 14 kommuner: - 1201 Bergen - 1241 Fusa - 1242 Samnanger - 1243 Os - 1245 Sund - 1246 Fjell - 1247 Askøy - 1251 Vaksdal - 1253 Osterøy - 1256 Meland - 1259 Øygarden - 1260 Radøy - 1263 Lindås - 1264 Austrheim
  19. ^ 5 kommuner: - 1504 Ålesund - 1523 Ørskog - 1529 Skodje - 1531 Sula - 1532 Giske
  20. ^ 10 kommuner: - 1601 Trondheim - 1624 Rissa - 1648 Midtre Gauldal - 1653 Melhus - 1657 Skaun - 1662 Klæbu - 1663 Malvik - 1664 Selbu - 1714 Stjørdal - 1718 Leksvik
  21. ^ Tre kommuner: - 1804 Bodø - 1838 Gildeskål - 1839 Beiarn. 1842 Skjerstad til og med 2004 så lenge Skjerstad var egen kommune, ble da innlemmet i Bodø kommune.
  22. ^ 2 kommuner - 1902 Tromsø - 1936 Karlsøy -