Osøyro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Osøyro
Satellittfoto av Osøyro tettsted
LandNorges flagg Norge
FylkeVestland
KommuneBjørnafjorden
Postnummer5200 Os
Areal9,24 km²
Befolkning14 232[a] (2022)
Bef.tetthet1 540,3 innb./km²
Høyde o.h.56 meter
Kart
Osøyro
60°11′05″N 5°28′11″Ø

Tettsteder på Bergenshalvøya, der Osøyro er nederst på kartet. (Statistisk sentralbyrå)

Osøyro eller Osøyri er et tettsted og administrasjonssenteret i Bjørnafjorden kommune i Vestland fylke.[1] Tettstedet ligger ved Bjørnafjorden på sørøstsiden av Bergenshalvøya, ca. 30 km sør for Bergen sentrum, og hadde 14 232[2] innbyggere per 1. januar 2022.

Selve Osøyro ligger mellom gårdene Os og Hauge. Navnet kommer av navnet på gården Os, og av det at gården Osøyro ligger på en slette ved utløpet av Oselva. Stedet forbindes også med båttypen oselver.

Osøyro er et av Bjørnafjorden kommunes fem offisielle tettsteder, de fire andre er Søfteland, Søre Øyane, Søvik i Os og Eikelandsosen i Fusa.

På Osøyro ligger blant annet kulturhuset Oseana, Os kirke, Os gymnas og Os vidaregåande skule. I området ligger også Ulven leir, Solstrand Hotel & Bad og Kysthospitalet i Hagevik. Rundt rådhuset i tettstedets sentrum er det noe urban bebyggelse med butikker og servicefunksjoner, men tettstedet er ellers preget av store boligfelt med hovedsakelig eneboliger og diverse næringsområder.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Osøyro er et kommunikasjonstyngdepunkt sør på Bergenshalvøya, der ferdselsårene er europavei 39 og fylkesvei 552. Osøyro hadde jernbaneforbindelse med Bergen via Nesttun (Nesttun–Osbanen) mellom 1894 og 1935. Det er fergeforbindelser til Fusa (Hatvik-Venjaneset), Tysnes (Halhjem-Våge) og Fitjar (Halhjem-Sandvikvåg).

Osøyro vil fortsatt være tyngdepunktet når en firefelts motorvei fra Rådal i Bergen kommune til Svegatjørn i Os står ferdig på E39 (Svegatjørn-Rådal).[3] Prosjektet vil korte ned reisetiden mellom Bergen og Osøyro til i overkant av 20 minutter og utløse 500 mål med nye næringsarealer i kommunen, og forventes ferdigstilt i 2020. Herfra vil samferdselsprosjektet Hordfast bli ny motorvei videre sørover til Sunnhordland.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Osøyro». www.bergen-byguide.no. Bergen-Byguide. Arkivert fra originalen 26. september 2022. Besøkt 28. mars 2022. «Osøyro er administrasjonssenteret i Os kommune og ligger ca. 30 km sør for Bergen. Det tar omkring 45 min. å kjøre fra Bergen sentrum. Over halvparten av innyggerne i Os kommune bor på Oysøro, og kommunen er Hordaland sin fjerde største med nesten 20 000 innbyggere.» 
  2. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 14. desember 2022. Besøkt 21. desember 2022. 
  3. ^ Vegvesenets prosjektplan for E39 Svegatjørn – Rådal (pdf-fil) Arkivert 30. desember 2008 hos Wayback Machine.


Denne Vestlandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.