Osøyro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Osøyro
Osøyro
Satellittfoto av Osøyro tettsted
60°11'4.99"N, 5°28'10.99"E
Land Norge Norge
Fylke Hordaland
Kommune Os
Areal 8.66 km²
Befolkning 13 282[a] (2016)
Høyde 56±1 meter
Postnummer 5200 Os

Tettsteder på Bergenshalvøya, der Osøyro er nederst på kartet. (SSB)

Osøyro eller Osøyri er et tettsted og administrasjonssenteret i Os kommune i Hordaland. Tettstedet ligger ved Bjørnafjorden på sørøstsiden av Bergenshalvøya, ca. 30 km sør for Bergen sentrum, og har 13 282[1] innbyggere per 1. januar 2016.

Selve Osøyro ligger mellom gårdene Os og Hauge. Navnet kommer av navnet på gården Os, og av det at gården Osøyro ligger på en slette ved utløpet av Oselva. Stedet forbindes også med båttypen Oselver.

Osøyro er et av Os kommunes fire offisielle tettsteder, de tre andre er Søfteland, Søre Øyane og Søvik.

På Osøyro ligger blant annet kulturhuset Oseana, Os kirke, Os gymnas og Os vidaregåande skule. I området ligger også Ulven leir, Solstrand Hotel & Bad og Kysthospitalet i Hagevik. Rundt rådhuset i tettstedets sentrum er det noe urban bebyggelse med butikker og servicefunksjoner, men tettstedet er ellers preget av store boligfelt med hovedsakelig eneboliger og diverse næringsområder.

Osøyro er et kommunikasjonstyngdepunkt sør på Bergenshalvøya, der ferdselsårene er europavei 39 og fylkesvei 552. Osøyro hadde jernbaneforbindelse med Bergen via Nesttun (Nesttun–Osbanen) mellom 1894 og 1935. Det er fergeforbindelser til Fusa (Hatvik-Venjaneset), Tysnes (Halhjem-Våge) og Fitjar (Halhjem-Sandvikvåg).

Osøyro vil fortsatt være tyngdepunktet når en firefelts motorvei fra Rådal i Bergen kommune til Svegatjørn i Os står ferdig på E39 (Svegatjørn-Rådal).[2] Prosjektet vil korte ned reisetiden mellom Bergen og Osøyro til i overkant av 20 minutter og utløse 500 mål med nye næringsarealer i kommunen, og forventes ferdigstilt i 2020. Herfra vil samferdselsprosjektet Hordfast bli ny motorvei videre sørover til Sunnhordland.

Referanser[rediger | rediger kilde]


hordalandstubbDenne hordalandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.