Tønsberg (tettsted)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tettstedet Tønsberg
Tettsted 2521 Tønsberg 2020.png
Tettstedet Tønsberg. Legg merke til kommunegrensen mellom Tønsberg og Færder tvers gjennom tettstedet. Kart fra Statistisk sentralbyrå
LandNorge Norge
FylkeVestfold og Telemark
KommuneTønsberg: 36 699
Færder: 17 881
Areal26,29 km²
Befolkning54 580[a] (2022)
Bef.tetthet2 076,1 innb./km²

Tønsberg
59°16′01″N 10°24′32″Ø

Tettstedet Tønsberg utgjør et sammenhengende tettbebygd område i og omkring den historiske byen Tønsberg, i kommunene Tønsberg og Færder, i Vestfold og Telemark fylke. Tønsberg er Vestfolds største tettsted med 54 580 innbyggere per 1. januar 2022[1]. Bebyggelsen strekker seg fra Skallevold i øst til VestskogenNøtterøy, og fra Eik i nord til Duken på Nøtterøy i sør. 17 881 personer i tettstedet bor i Færder kommune. Tønsberg er av Statistisk sentralbyrå rangert som det tiende største tettstedet i Norge.

Gatenettet i Tønsberg sentrum er en kulturarv fra middelalderens bysamfunn.

Middelalderbyen Tønsberg er sentrum i tettstedet Tønsberg. I de sentrale byområdene under Slottsfjellet og Haugar ved Tønsberg havn har det vært bymessig bebyggelse i nærmere tusen år, siden ca. 1050, om en bygger på de arkeologiske funn og er skeptisk til Snorres utsagn om Tønsbergs alder. Tønsberg hadde i middelalderen åpenbart en god, strategisk plassering for handel, både vestover mot De britiske øyer og mot landene omkring Østersjøen.

Byfjorden og Kanalen var lenge den viktigste kommunikasjonsåren gjennom tettstedet, og langs denne vannveien oppsto det tidlig flere mindre steder med tett bebyggelse innen det som i dag defineres som tettstedet Tønsberg: Valløy, Husøy og Husvik. På 1800-tallet vokste industriområdet Kaldnes seg stadig større på Nøtterøy-siden av Byfjorden.

Tønsberg var lenge en bykommune med svært trange grenser, slik at villabebyggelsen fikk utvikle seg over kommunegrensene mot Sem kommune i øst, og Nøtterøy kommune i sør. I 1988 ble kommunene Tønsberg og Sem slått sammen. Det har vært en tilbakevendende diskusjon om Tønsberg kommune også bør utvides mot sør, slik at hele Nøtterøy blir en del av Tønsberg kommune. Dermed ville hele tettstedet komme innenfor kommunegrensene. I forbindelse med kommunereformen ble imidlertid Nøtterøy slått sammen med Tjøme kommune i sør til Færder kommune i 2018 og Tønsberg kommune slått sammen med Re kommune i nord.

Tettstedet Tønsberg har fem bysentra, definert av SSB: Tønsberg sentrum, Kilen og Tolvsrød i Tønsberg kommune, Teie og Borgheim i Færder kommune.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 14. desember 2022. Besøkt 21. desember 2022.