Grimstad (tettsted)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Grimstad
Grimstad1.jpeg
LandNorge Norge
FylkeAgder
KommuneGrimstad
Areal10,68 km²
Befolkning13 956[a] (2022)
Bef.tetthet1 306,7 innb./km²
Høyde o.h.4 meter

Grimstad
58°20′26″N 8°35′36″Ø

Grimstad er en by og administrasjonssenteret i Grimstad kommune i Agder, med 13 956[1] innbyggere per 1. januar 2022.

Kart over Grimstad tettsted

Byen ligger på vestsiden av Groosefjorden, og bebyggelsen strekker seg nordover inn i Fjære. Grimstad er et viktig handels- og servicesenter, og en viktig skoleby med videregående skoler og Høgskolen i Agder med ingeniør- og naturforvalterutdanning, Telenor Kompetanse (tidl. Teleskolen) i tillegg til teknologisenter for forskning og utvikling (avd. av Agderforskning). Fra starten av skoleåret 2010 ble virksomheten til universitetet i Agder konsentrert i Teknologiparken i Grimstad.[2] Byen er blant annet kjent for sitt teater, sitt fruktvinfirma og sine skipsrederier. Grimstad er blitt målt til byen med flest soldager i året i Norge.[3]

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Grimstad gjestehavn

Grimstad er en skipsfartsby med rederiene til familiene Ugland, Bergshaven og Tønnevold. Ved Vikkilen er det fortsatt skipsverft (Nymo).

I 1953 ble Norges første plastbåt produsert og sjøsatt av Herbert Waarum (plastbåtens far), senere Herwa plast, fra Grimstad.

Distriktets første vinkjeller ble bygget i Grimstad i 1906 av Grimstad Gartneri, da bestemor Fuhr hadde et lite overskuddslager av vin. Vinkjelleren var på 6 000 m² og kunne romme ca. to millioner liter vin og brennevin (hovedsakelig brygget på rabarbra). Fuhrs vinkjeller ble nedlagt i 2001.

I 2002 ble mikrobryggeriet Nøgne Ø stiftet, og bryggeriet har mottatt en rekke priser for sitt øl. Nøgne Ø blir eksportert til Danmark og USA, og etterspørselen er så stor at bryggeriet i senere tid har utvidet.

Skatteetaten har sitt regionskontor og IT-avdeling i Grimstad.

Media[rediger | rediger kilde]

Byens avis heter Grimstad Adressetidende og kommer ut tre ganger i uka. En av avisens tidligere redaktører, Bjarne Berg, var sammen med blant andre Herbert Waarum og Bjørn Olav Karlsen med på å starte byens nærradio, Radio Grimstad, i 1985.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Grimstad har en teaterscene i et steinbrudd i Fjæreheia, drevet av Agder teater (åpnet i 1993). Her er over 1 000 sitteplasser.

Hver sommer arrangeres Nytelsesfestivalen og Kortfilmfestivalen i juni. Kortfilmfestivalen har hatt fast tilhold i Grimstad siden 1988.

Fra og med 2015 arrangeres også Skral Festival, en regional festival med nasjonal appell. Store Norske og internasjonale artister inntar Groos over to dager. Det regnes med at besøkstallet for årets festival vil ligge på rundt 12000.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 14. desember 2022. Besøkt 21. desember 2022. 
  2. ^ «Grimstad – tettstedet». Store norske leksikon. 19. juli 2015. Besøkt 6. september 2016. 
  3. ^ agderposten.no Har flest soldager i Norge