Arendal (tettsted)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Arendal
Arendal
Tettstedet Arendal slik det er definert av Statistisk sentralbyrå. Tettstedet ligger i kommunene Arendal og Grimstad.
LandNorge Norge
FylkeAgder
KommuneArendal: 37 406
Grimstad: 6 109
Areal31,15 km²
Befolkning43 515[a] (2019)
Bef.tetthet1 397 innb./km²
Postnummer4800 Arendal
AnnetTettstednr. 3511 i SSBs statistikk.

Tettstedet Arendal ligger i kommunene Arendal og Grimstad i Aust-Agder, og er fylkets største tettsted med 43 515[1] innbyggere per 1. januar 2019. 6 109 av disse bor i Grimstad kommune. Tettstedet Arendal er nummer 14 i Norge rangert etter befolkningens størrelse, og nummer 8 rangert etter arealets størrelse.

Tettstedet Arendal vokste fram som en mer eller mindre sammenhengende tettbebyggelse omkring vannveiene Tromøysund, Galtesund og Byfjorden. I sin avhandling om norske tettsteders historie trekker Hallstein Myklebost Arendals tettstedsgrense fra midt på 1800-tallet helt ut Galtesund og opp langs Høllen; tettbebyggelsene Revesand på Tromøy, Sandviken på Hisøy og Vrengen i Nidelva regnet han som en del av tettstedet Arendal allerede midt på 1800-tallet.[2]. Dette på en tid da all viktig kommunikasjon foregikk sjøveien, og dette mønsteret preger tettstedet Arendal fremdeles.

Kjøpstaden og bykommunen Arendal, innenfor sine formelle bygrenser, var helt fram til kommunesammenslåingen i 1992 bare en liten del av tettstedet Arendal, takket være byens trange grenser. Fram til 1902 omfattet kjøpstaden ikke mer enn det sentrale byområdet, som i dag ofte omtales som gryta. Byborgerne hevdet i flere sammenhenger, bl.a. i debatten om byutvidelse i 1890-åra, at de høye fjelle som omga byen var dens naturlige grenser.

Tettstedet Arendal, slik det i dag defineres av Statistisk sentralbyrå, strekker seg som en tilnærmet sammenhengende tettbebyggelse fra Eydehavn i øst til Fevik i vest. Det omfatter flere steder som tidligere har vært definert som selvstendige tettsteder, bl.a. Eydehavn, Saltrød, Tromøy, Kolbjørnsvik og Fevik. Også Vik og Bringsvær hører til tettstedet Arendal, mens Vikkilens vestside ellers er en del av tettstedet Grimstad. Avstanden er imidlertid bare noen hundre meter.

Fylkesvei 410 og fylkesvei 420 danner trafikkaksen på langs i tettstedet, og denne aksen omtales som kommunens kollektivakse. Pendelbuss trafikkerer ruten mellom Eydehavn i øst og Grimstad i vest. E18 går i hovedtrekk innenfor tettstedet.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 4. november 2019. Besøkt 5. november 2019. 
  2. ^ Hallstein Myklebost:Norges tettbygde steder