Arendal (tettsted)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Arendal
Arendal
Tettstedet Arendal slik det er definert av Statistisk sentralbyrå. Tettstedet ligger i kommunene Arendal og Grimstad.
LandNorge Norge
FylkeAust-Agder
KommuneArendal: 37 323
Grimstad: 6 073
Areal31,01 km²
Befolkning43 396[a] (2018)
Bef.tetthet1 399,4 innb./km²
Postnummer4800 Arendal
AnnetTettstednr. 3511 i SSBs statistikk.

Tettstedet Arendal ligger i kommunene Arendal og Grimstad i Aust-Agder, og er fylkets største tettsted med 43 396[1] innbyggere per 1. januar 2018. 6 073 av disse bor i Grimstad kommune.

Tettstedet Arendal vokste fram som en mer eller mindre sammenhengende tettbebyggelse omkring vannveiene Tromøysund, Galtesund og Byfjorden. I sin avhandling om norske tettsteders historie trekker Myklebust helt ut Galtesund og opp langs Høllen; tettbebyggelsene Revesand på Tromøy, Sandviken på Hisøy og Vrengen i Nidelva regner han som en del av tettstedet Arendal allerede midt på 1800-tallet.[2]. Dette på en tid da all viktig kommunikasjon foregikk sjøveien, og dette mønsteret preger tettstedet Arendal fremdeles.

Kjøpstaden og bykommunen Arendal, innenfor sine formelle bygrenser, var helt fram til kommunesammenslåingen i 1992 bare en liten del av tettstedet Arendal, takket være sine trange bygrenser. Fram til 1902 omfattet kjøpstaden ikke mer enn det sentrale byområdet, som i dag ofte omtales som gryta.

Tettstedet Arendal, slik det i dag defineres av Statistisk sentralbyrå, strekker seg som en tilnærmet sammenhengende tettbebyggelse fra Eydehavn i øst til Fevik i vest. Det omfatter flere steder som tidligere har vært definert som selvstendige tettsteder, bl.a. Eydehavn, Saltrød, Tromøy, Kolbjørnsvik og Fevik.

Fylkesvei 410 og fylkesvei 420 danner trafikkaksen på langs i tettstedet, og denne aksen omtales som kommunens kollektivakse. Pendelbuss trafikkerer ruten mellom Eydehavn i øst og Grimstad i vest. E18 går i hovedtrekk innenfor tettstedet.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 3. desember 2018. Besøkt 3. desember 2018. 
  2. ^ Hallstein Myklebost:Norges tettbygde steder