Arendal (tettsted)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Arendal
Tettsted 3511 Arendal 2020.png
Tettstedet Arendal slik det var definert av Statistisk sentralbyrå i 2020. Tettstedet ligger i kommunene Arendal og Grimstad.
LandNorge Norge
FylkeAgder
KommuneArendal: 37 753
Grimstad: 108
Postnummer4800 Arendal
Areal27,28 km²
Befolkning37 861[a] (2021)
Bef.tetthet1 387,9 innb./km²
AnnetTettstednr. 3511 i SSBs statistikk.

Tettstedet Arendal ligger i kommunene Arendal og Grimstad i Agder fylke, og er et av fylkets største tettsted med 37 861[1] innbyggere per 1. januar 2021. 108 av disse bor i Grimstad kommune. Tettstedet Arendal er i 2020 nummer 16 i Norge rangert etter befolkningens størrelse, og nummer 9 rangert etter arealets størrelse. Befolknigstettheten er lav, målt i mennesker pr. kvadratkilometer, sammenliknet med andre store tettsteder i Norge.

Tettstedet Arendal vokste fram som en mer eller mindre sammenhengende tettbebyggelse omkring vannveiene Tromøysund, Galtesund og Byfjorden. I sin avhandling om norske tettsteders historie trekker Hallstein Myklebost Arendals tettstedsgrense fra midt på 1800-tallet helt ut Galtesund og opp langs Høllen; tettbebyggelsene Revesand på Tromøy, Sandviken på Hisøy og Vrengen i Nidelva regnet han som en del av tettstedet Arendal allerede midt på 1800-tallet.[2]. Dette på en tid da all viktig kommunikasjon foregikk sjøveien, og dette mønsteret preger tettstedet Arendal fremdeles.

Kjøpstaden og bykommunen Arendal, innenfor sine formelle bygrenser, var helt fram til kommunesammenslåingen i 1992 bare en liten del av tettstedet Arendal, takket være byens trange grenser. Fram til 1902 omfattet kjøpstaden ikke mer enn det sentrale byområdet, som i dag ofte omtales som gryta. Byborgerne hevdet i flere sammenhenger, bl.a. i debatten om byutvidelse i 1890-åra, at de høye fjelle som omga byen var dens naturlige grenser.

Tettstedet Arendal, slik det i dag defineres av Statistisk sentralbyrå, strekker seg som en tilnærmet sammenhengende tettbebyggelse fra Eydehavn i øst og nesten til Fevik i vest. Det omfatter flere steder som tidligere har vært definert som selvstendige tettsteder, bl.a. Eydehavn, Saltrød, Tromøy og Kolbjørnsvik.

Tettstedet Fevik har eksistert tidligere, for så i mange år å være en del av tettstedet Arendal, og i 2020 igjen bli definert som et eget tettsted.

Fylkesvei 410 og fylkesvei 420 danner trafikkaksen på langs i tettstedet, og denne aksen omtales som kommunens kollektivakse. Pendelbuss trafikkerer ruten mellom Eydehavn i øst og Fevig og Grimstad i vest. E18 går i hovedtrekk innenfor tettstedet.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 26. oktober 2021. Besøkt 27. oktober 2021. 
  2. ^ Hallstein Myklebost:Norges tettbygde steder