Hopp til innhold

Namsos (tettsted)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Namsos
Namsos sett fra Klompen
LandNorges flagg Norge
FylkeTrøndelag
KommuneNamsos
Grunnlagt1845
Areal4,65 km²
Befolkning8 280[a] (2023)
Bef.tetthet1 780,6 innb./km²
Høyde o.h.5 meter
Kart
Namsos
64°28′01″N 11°29′38″Ø

Namsos (sørsamisk: Nåavmesjenjaelmie) er en by og administrasjonssenter i Namsos kommune i Trøndelag. Byen, som ligger lengst inn i Namsenfjorden omkring munningen av lakseelva Namsen, består av tettstedet Namsos (8 421 innbyggere[1]) på nordsida av elva, og tettstedet Spillum (1 322 innbyggere[2]) og  Lauvhammaren (485 innbyggere[3]) på sørsida av elva og har 10 228 innbyggere pr. 1. januar 2021.

Namsos er regionsenter for Namdalen, som er den nordligste regionen i Trøndelag. Bebyggelsen i Namsos består, med unntak av den indre bykjernen, i stor grad av eldre og nyere trehus, og i byen er det 2 bruer over Namsen, Namsbrua fra 1922 ( lengde 219 meter) og Namsosbrua fra 2005 (lengde 365 meter). Lokalsykehuset for norddelen av Trøndelag er plassert i Namsos, og Namsos Sykehus er den største arbeidsgiveren i byen.

Beliggenhet og kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

Namsos

Namsos ligger ved Fv17 som kommer fra Steinkjer 74 km sør for Namsos. Fv 17 fortsetter nordøstover, og fra Skogmo, 26 km øst for Namsos går Fv760  21 km til Grong og E6. 105 km  fra Namsos ligger Foldereid, der Fv770 starter og går vestover til Ytre Namdal. Fv17 forsetter videre nordover 97 km til Brønnøysund via fergeforbindelsen Holm-Vennesund. Fra Namsos starter Fv769 som går 53 km nordover til Lund, og fergeforbindelsen Lund – Hofles. 20 km vest for Hofles, ender den opp ved Sørli vegdele, der den møter Fv770, 7 km øst for Rørvik.

Fra Namsos er det bussforbindelse til Steinkjer, Rørvik, Brønnøysund og Grong (jernbanestasjon).

Bangsund, Namdalseid, Statland, Finnanger, Vemundvik og Lund har også bussforbindelse med Namsos.

Fra Namsos er det hurtigbåtforbindelse til Seierstad, Rørvik og Leka[4].

Flyplassen i Namsos ligger på Høknesøra, fire kilometer øst for bysenteret. Namsos lufthavn har avganger med Widerøe til Trondheim lufthavn Værnes, Rørvik lufthavn Ryum og Oslo lufthavn Gardemoen.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Namsos sykehus

Namsos er et handels- industri- og servicesentrum.

I Namsos sentrum ligger to større kjøpesentra, samt en rekke spesialforretninger, apotek, vinmonopol m.m. På Spillumstranda er det et større forretnings-, kontor- og industriområde, der det ligger flere bilforretninger, møbelhus og andre spesialforretninger.

Av de 11 opprinnelige sagbrukene i Namsos er det ett igjen som er i drift i dag, Moelven Van Severen, som ligger på nordsida av Namsen, midt i byen.

Av annen industri kan nevnes  næringsmiddelbedriftene Synnøve Finden og Gilde Norsk Kjøtt, diverse trevareindustri, verkstedindustri og grafisk produksjon.

INAM AS (Innovasjon Namdal), også kjent som Namdalshagen, holder til i Namsos. Dette er en næringshage for namdalsregionen som siden 2003 har bistått namdalske gründere og etablerte bedrifter med å videreutvikle gode ideer til konkrete og målbare resultater.[5]

Namdal Næringsforening, som har 265 medlemmer og representerer 3200 ansatte, har sitt hovedkontor i Namsos.[6]

Direktoratet for statens skoger ble i 1993  omgjort til et statsforetak. Statsforetaket Statsskog har sitt hovedkontor i Namsos.

Namsos sykehus er den største arbeidsgiveren i byen.

I Namsos sentrum ligger Scandic Rock City Hotel[7] og Tinos Hotel[8], og på Spillum ligger Namsen Motorhotel[9].

Namdalsavisa utkommer i Namsos fem dager i uka.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Nord universitet har en avdeling i Namsos[10] som tilbyr  studier i reseptarfag, vernepleie og sykepleie. Universitetet har omtrent 650 studenter,

Olav Duun videregående skole i Namsos er en offentlig videregående skole med rundt 800 elever.

3 offentlige barneskoler: Namsos barneskole, Høknes barneskole, Sørenget oppvekstsenter,

2 offentlige ungdomsskoler: Namsos ungdomsskole og Høknes ungdomsskole

1 offentlig kombinert barne- og ungdomsskole: Vestbyen skole

1 privatskole: Bjørkly skole

Namsos Opplæringssenter har grunnskole for voksne, kurs i grunnleggende ferdigheter for voksne, og spesialundervisning for voksne. De gir også opplæring i norsk og samfunnskunnskap for innvandrere, og skolen er prøvested for norskprøven og statsborger / samfunnskunnskapsprøven.[11]

Kultur og idrett[rediger | rediger kilde]

Kulturhuset.

Kulturhuset i Namsos[12] er en av byens stoltheter. Det huser bl.a. bibliotek, en konsertsal og er tilholdssted for  Distriktsmusikerne i Nord-Trøndelag.

Kunstmuseet Nord-Trøndelag[13] ligger i også Kulturhuset i Namsos. Museet startet i 1988 som Nord-Trøndelag Fylkesgalleri, og har en egen avdeling for Johs. Rians kunst.

I Namsos ligger også Norsk Sagbruksmuseum[14], som i dag er en avdeling i Museet Midt. Museet består av Spillum Dampsag & Høvleri, det vernede fartøyet «MB Hauka», slepebåten «MB Oter» og en nasjonal samling med gamle sagbruksgjenstander.

Namsos blir ofte omtalt som "Trønderrockens vugge".  Namsos har fostret flere kjente musikere: bl.a.  Stein Ingebrigsen, Prudence med Åge Aleksandersen og Terje Tysland, D.D.E., Askil Holm, Thomas Brøndbo og Null§katte§nylterne.

Byens mest kjente museum er Rock City[15], også kjent som Trønderrock-museet. Stedet er et opplevelsessenter som forteller historien om musikkstilen helt fra den oppstod med Prudence på slutten av 1960-tallet og frem til i dag med nye trønderrockere som bl.a. Chand Torsvik.

I Namsos ligger også Namdalsmuseet[16]. Museet ble stiftet i 1926 som distriktsmuseum for hele Namdalen. I dag er museets hovedarbeidsfelt kulturhistorien for midtre og indre Namdal.

NTE Arena er en konsertarena[17]. Her er en sal bygd for musikk, med teknisk utstyr som er skreddersydd for å skape liv for 690 tilskuere.

Namsos skilag ble stiftet i 1904, og var forløperen til dannelsen av Namsos Idrettslag seks år senere. 13. april 1910 regnes som stiftelsesdatoen for Namsos IL, og Idrettslaget drev med ski, friidrett og fotball fra starten av. I dag er det først og fremst fotball som Namsos IL er kjent for, men de har også en aktiv skihoppavdeling.

Namsos er også hjemsted for en rekke andre idretts-lag og foreninger, bl.a. Spillum IL, Gullvikmoen IL, Klompen Fotball, Namdal kajakklubb, Namsos Løpeklubb, Namdal sykkelklubb, Namsen Friidrettsforening, Namsos Golfklubb, Namsos Håndballklubb, Namsos O-klubb, Namsos Sjakklubb, Namsos Svømmeklubb og Namsos Turnforening m.fl.[18]

I Namsos finner vi også Oasen, som er Nord-Europas største svømmeanlegg i fjell, og Norges nordligste 50 meters basseng[19].

Historie[rediger | rediger kilde]

Namsos ble grunnlagt i 1845. Byen har navn etter stedet hvor den ligger, ved Namsens os / utløp. Nærheten til Namsen og de store skogene, og beliggenheten ved Namsenfjorden og muligheten for utskiping, gjorde stedet ideelt for sagverk og trelastindustri. Behovet for å få et eget tollkontor, slik at eksport av trelast kunne skje direkte til utlandet var en av de viktigste årsakene til anleggelsen av ladestedet Namsos. I sin tid var det 11 sagverk i og rundt byen[20]. I dag er ett av de elleve historiske sagverkene i drift.

Namsos sentrum før bombingen i 1940.
Namsos før 1890

Namdal sykehus stod ferdig i 1848. Sykehuset bytta navn til Namsos sykehus i 2002.[21]

Namsos Dampskibsselskap ble stiftet 23. august 1879 i Namsos, og 11 år senere, i 1890, ble Namdalens Aktie Dampskipsselskap etablert. De to selskapene drev med transport av gods og passasjerer side om side i nesten hundre år inntil de fusjonerte i 1970 under navnet Namsos Trafikkselskap (NTS).[22]

27. juni 1872 begynte det å brenne i et uthus i Namsegata etter at to gutter hadde lekt med fyrstikker i ei vedbu. I løpet av noen nattetimer var 80 % av Namsos brent ned. Namsos var blitt omgjort til en askehaug.[23]

Andre bybrann var i 1897 av ukjent årsak.Ved femtiden på ettermiddagen 30. mai 1897 brøt det ut brann ved et sjøpakkhus på havna. Kullagret inne på brygga hadde tatt fyr. Brannen spredte seg med stor hastighet og i løpet av noen timer hadde store deler av Namsos brent ned.[23]

Namsos ble gjenoppbygd etter begge de store bybrannene.

I 1934 stod Namdalsbanen ferdig. Banen er en jernbanelinje fra Grong til Namsos (52 km)[24].  Passasjertrafikken på banen ble lagt ned i 1978.[25]  

Britiske soldater går gjennom ruinene i Namsos.

Namsos ble bomba av tyske fly den 20. april 1940. De tyske bombeflyene forvandlet Namsos til en rykende askehaug. Igjen stod noen murpiper og brannmurer. Tre sivile mistet livet under bombingen av Namsos. 207 hus i byen var totalskadd, mens 217 hus hadde fått store skader og gatene, vannledningene, kloakknettet og elektrisitetsnettet hadde også fått store ødeleggelser.

Gjenoppbygginga begynte allerede senere på året i 1940, men det tok 20 år før gjenoppbyggingen av Namsos var fullført.

I 1954 stod Kornsiloen ferdig i Namsos. Den er 40 meter høy. I dag er Siloen blitt bygd om til boligblokk

I 1959 ble idrettsanlegget i Kleppen åpnet.

I 1960 stod Namsoskirka ferdig og året etter var Samfunnshuset[26] ferdigbygd, og det regnes som avslutninga av gjennoppbygging etter 2. verdenskrig.

I 1968 ble Namsos lufthavn på Høknesøra åpnet.

I 2008 skilte Fosen Trafikklag og Namsos Trafikkselskap ut sine sjøverts virksomheter og etablerte egne datterselskaper. Disse ble så slått sammen til et selskap og 11. september 2008 ble FosenNamsos Sjø AS stiftet. Fra 2009 har selskapet vært en del av Torghattenkonsernet. Selskapet driver ferje- og hurtigbåtsamband i Midt-Norge og Hordaland, og har avdelingskontor i Namsos.

Se for øvrig egne utdypende artikler om Namsos' historie og Sagbruk i Namsos

Byområder i Namsos[rediger | rediger kilde]

Fra Namsos sentrum
 • Midtbyen
 • Vestbyen
 • Østbyen
 • Lavika
 • Bjørum
 • Kleppen
 • Høyknes
 • Fossbrenna
 • Guldvik
 • Daltrøa
 • Hylla
 • Spillum
 • Lauvhammeren  
Namsos sentrum fra Byfjellet Klompen.

Kjente navn fra Namsos[rediger | rediger kilde]

Åge Aleksandersen

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Rock City
 • Norsk Sagbruksmuseum
 • Trønderrockmuseet – Rock City
 • Kunstmuseet i Nord-Trøndelag[27]
 • Namdalsmuseet[16]
 • Statuen «Elgen» av Skule Waksvik som står sentralt plassert i bykjernen[28].
 • Bronsestatuen av Åge Aleksandersen, lagt av Errol Fyrileiv, som står på Festplassen[29].
 • Svein Tore Kleppans i statuer i tre, Tømmerfløteren, Skogsarbeideren og Sagbruksarbeideren i Namdalsparken ved siden av Namsos Kulturhus.
 • Minnesmerket over byens falne soldater og de som omkom under bombingen av Namsos 20. april 1940. Granittbautaen, som ble satt opp i 1950, står ved Kirkehaugen
 • Galleri Krusj[30] -  Et  Kunstgalleri som har spesialisert seg på moderne kunst og samtidskunst fra Skandinavia, Europa, Storbritannia og USA
 • Bjørumsklumpen, som oftest bare blir kalt Klompen (114 moh) er byfjellet i Namsos. På toppen står Klompen Pavlijong[27] som er et populært turmål og utsiktspunkt over byen.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Billedgalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Tettsteders befolkning og areal». SSB. Besøkt 18. august 2021. 
 2. ^ «Tettsteders befolkning og areal». SSB. Besøkt 18. august 2021. 
 3. ^ «04317: Grunnkretsenes befolkning (G) 1999 - 2021». PX-Web SSB (norsk). Besøkt 18. august 2021. [død lenke]
 4. ^ «Namsos - Rørvik - Leka -- Tlf: 482 94 560 » Vidar Hop Skyssbåter AS -». www.vidarhop.no. Besøkt 18. august 2021. 
 5. ^ «iNam | Innovasjon Namdal | Bedriftsutvikling i Namdalen». iNam - Innovasjon Namdal. Besøkt 19. august 2021. 
 6. ^ mystory-amalie. «Hjem». Namdal Næringsforening. Besøkt 19. august 2021. 
 7. ^ «Scandic Rock City | Book her for best pris | Scandic Hotels». www.scandichotels.no (norsk). Besøkt 18. august 2021. 
 8. ^ «Rom | Tinos Hotell». Besøkt 18. august 2021. 
 9. ^ «Namsen Motor Hotell | Spillum | Hotellguiden 2021». hotellerinorge.com. Besøkt 18. august 2021. 
 10. ^ «Namsos». Nord universitet. Arkivert fra originalen 17. august 2021. Besøkt 18. august 2021. 
 11. ^ «Kontakt Namsos opplæringssenter - Namsos kommune». namsos.kommune.no. Arkivert fra originalen 19. august 2021. Besøkt 19. august 2021. 
 12. ^ «Om Kulturhuset / Namsos». namsos.kulturhus.no. Besøkt 18. august 2021. 
 13. ^ «Kunstmuseet Nord-Trøndelag | Namsos | Museet Midt IKS». Kunstmuseet. Besøkt 18. august 2021. 
 14. ^ «Norsk Sagbruksmuseum | Spillum | Museet Midt IKS». Sagbruksmuseet. Besøkt 18. august 2021. 
 15. ^ «Trønderrock-museet / Namsos». namsos.kulturhus.no. Arkivert fra originalen 18. august 2021. Besøkt 18. august 2021. 
 16. ^ a b «Namdalsmuseet | Namsos | En del av Museet Midt IKS». Namdalsmuseet. Besøkt 18. august 2021. 
 17. ^ «Om NTE Arena / Namsos». namsos.kulturhus.no. Arkivert fra originalen 18. august 2021. Besøkt 18. august 2021. 
 18. ^ «Lag og foreninger i Namsos kommune - Namsos kommune». namsos.kommune.no. Arkivert fra originalen 17. august 2021. Besøkt 18. august 2021. 
 19. ^ «Oasen Namsos». namsos.kommune.no. Besøkt 18. august 2021. 
 20. ^ (PDF) https://www.ssb.no/a/publikasjoner/pdf/rapp_9913/rapp_9913.pdf. 
 21. ^ «Sykehuset Namsos». Helse Nord-Trøndelag (norsk). Besøkt 18. august 2021. 
 22. ^ «Namsos Dampskibsselskab - WikiStrinda». www.strindahistorielag.no. Besøkt 18. august 2021. 
 23. ^ a b Hildrum, Jon (1995). Namsos-boka. Nye Hojem trykkeri. s. 21. ISBN 8291134103. 
 24. ^ «Namsos Bys Historielag - Bygde Namdalsbanen for 21 millioner». namsosbyshistorielag.org. Besøkt 18. august 2021. 
 25. ^ «Namsos Bys Historielag - Namdalsbanen – en jernbanestrekning i motbør». namsosbyshistorielag.org. Besøkt 18. august 2021. 
 26. ^ «Samfunnshuset Namsos - Namsos kommune». namsos.kommune.no. Arkivert fra originalen 18. august 2021. Besøkt 18. august 2021. 
 27. ^ a b «Kunstmuseet Nord-Trøndelag». Kunstmuseet Nord-Trøndelag. Besøkt 18. august 2021. 
 28. ^ Mørstad, Erik (9. januar 2019). «Skule Waksvik». Norsk kunstnerleksikon. Besøkt 18. august 2021. 
 29. ^ Agerlie, Kristin (20. mars 2009). «Bronse-Åge i Namsos». NRK Trøndelag. Besøkt 18. august 2021. 
 30. ^ «Galleri Krusj». visitnorway.no. Arkivert fra originalen 18. august 2021. Besøkt 18. august 2021.