Sula

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sula

Våpen

Kart over Sula

Land Norge Norge
Fylke Møre og Romsdal
Status Kommune
Innbyggernavn Sulalending
Adm. senter Langevåg
Areal
 – Totalt:
 – Land:
 – Vann:

3&501&58.5&58,5 km²
3&501&57.05&57,05 km²
3&500&1.45&1,45 km²
Befolkning 3&503&2 310&2 310[a]
Kommunenr. 1531
Målform Nynorsk
Nynorskandel 98.09% (2015)
Internettside www.sula.kommune.no
Politikk
Ordfører Jim-Arve Røssevoll (Ap) (2015)
Befolkningsutvikling 1951–2010[b]
Sula

a^ SSB: Befolkningsstatistikk (1. januar 2016)
b^ Vertikale, røde streker markerer grenseendringer. Kilde: SSB 
Kommunesenteret Langevåg
Sunde i Sula kommune
Sula sett fra Hareid

Sula er en øykommune på Sunnmøre i Møre og Romsdal. Sula kommune er omgitt av Ålesund, Giske, Hareid og Ørsta.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Med sine 58 km² er Sula en av de minste kommunene i Møre og Romsdal, samtidig er kommunen en av de mest folketette, 145 innbyggere per km². (Nabokommunen Giske er imidlertid både mindre og mer tettbygd med ca 189 innbyggere per km²). Nord for øya ligger Borgundfjorden og i sør Storfjorden. Sulafjellet med øyas høyeste punkt Vardane (776 moh), er mye brukt som turområde både for kommunenes egne innbyggere og folk fra Ålesund. Omtrent halvparten av kommunens innbyggere bor i kommunesenteret Langevåg som ligger ca. 30 km fra Ålesund sentrum. Men også bygdene Mauseidvåg, Solavågen og Fiskarstrand er tett befolket. Sula har siste åra opplevd sterk befolkningsvekst, spesielt i nærområdene til Ålesund kommune. Sula kommune er en del av Ålesundregionen som utgjør et integrert bo- og arbeidsområde med ca. 85 000 innbyggere.

Historie[rediger | rediger kilde]

Sula var frem til 1977 en del av Borgund kommune, bortsett fra en liten del på sørvestsida som inntil 1958 hørte til Hareid kommune. De første fremstøtene for å bli en egen kommune ble allerede i 1919 fremsatt i Sunnmørsposten. På den tiden hadde Sula omtrent halvparten av innbyggerne i Borgund herad som det het den gangen. Fremstøtet førte ingen sted. Men da Borgund og Ålesund ble slått sammen i 1968, blusset kampen opp igjen. Innbyggerne og politikerene på Sula fryktet at øya ville bli en utkant i den nye, store kommunen Ålesund. Fra sammenslåingen med Ålesund og frem til 1977 foregikk det en heftig debatt. Utskillingen var oppe til behandling flere ganger. Da Stortinget i 1976 vedtok at Sula skulle utskilles fra Ålesund var endelig kampen over.

Infrastruktur og næringsliv[rediger | rediger kilde]

Sula er et viktig trafikknutepunkt da Europavei 39 (kyststamveien) går igjennom kommunen. En bro og to fergesamband knytter øykommunen til de omliggende kommunene.

Kommunen var tidligere en viktig fiskeri- og jordbrukskommune, og hjørnestensbedriften var i en årrekke tekstilfabrikken O.A. Devolds Sønner som ble etablert i Langevåg i 1868 og eksisterte til 1988. I dag er flere næringsveier godt representert, blant annet møbel-, tekstil-, skipsbyggingsindustri, transport og fiskeforedling.

Kjente sulalendinger[rediger | rediger kilde]

Kommunen er basen for Ytre Suløens Jass-ensemble og Brazz Brothers, og således finner man en rekke musikere:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]