Molde (tettsted)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Molde
Molde
Bebyggelse i Molde sentrum med domkirken.
LandNorge Norge
FylkeMøre og Romsdal
KommuneMolde
Areal9,14 km²
Befolkning21 260[a] (2020)
Bef.tetthet2 326 innb./km²
Preposisjoni Molde
Postnummer6400 Molde

Molde
62°44′15″N 7°09′47″Ø

Tettsteder i Molde kommune.

Molde (tettsted) er det administrative og funksjonelle midtpunkt i Molde kommune. Sentralt i tettstedet ligger det området der kjøpstaden Molde ble etablert i år 1742. Byen Molde har vokst fram med den historiske bebyggelsen i kjøpstaden som sentrum.

Tettstedet har 21 260 innbyggere og dekker et areal på 9,14 km².

En person fra byen Molde kalles en moldenser. Molde fikk på 1600-tallet, takket være eksport av sild og tømmer, status som ladested under Trondheim. I 1742 ble byen kjøpstad etter stor motstand fra Bergen og Trondheim.

Molde er administrasjonssted for Møre og Romsdal fylkeskommune, fylkesmannen i Møre og Romsdal og bispesete for Møre bispedømme. Molde er «veghovedstad» for Midt-Norge ved at Statens vegvesen har sitt regionkontor plassert i byen. Molde er også fylkets største industrikommune målt i antall sysselsatte. Industrien omfatter blant annet Oskar Sylte Mineralvannfabrikk (kjent for sin brus med ananassmak), Brunvoll, Linjebygg Offshore, en avdeling av National Oilwell Varco og annen verkstedindustri, samt Glamox, en stor lysarmaturfabrikk. Her ligger også Høgskolen i Molde, stort sykehus, Aker stadion, Seilet hotell, Romsdalsmuseet og den gamle storgården Moldegård. Molde huser Nord-Makedonias generalkonsulat i Norge og et av Norges topplag i fotball.