Liste over innvalgte i Rockens æresgalleri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Rock and Roll Hall of Fame

Liste over innvalgte i Rockens æresgalleri er ei oversikt over artister og andre som er innvotert i Rockens æresgalleri (Rock and Roll Hall of Fame). Galleriet, som også er et museum over musikksjangeren rock and roll, ligger i Cleveland i Ohio i USA. Det blei etablert i 1986.

Det velges inn nye medlemmer av æresgalleriet hvert år. Hovedkategorien er utøvere (soloartister og grupper), men det er også kategorier for tidligere artister som har hatt sterk innflytelse på rocken, for ulike bransjefolk med stor betydning og for viktige backingmusikere.

Den årlige innlemmingsseremonien har hittil stort sett skjedd i New York, men fra 2009 vil den hvert tredje år foregå i Cleveland.

Utøvere[rediger | rediger kilde]

Little Richard var av de første som blei innvalgt i æresgalleriet
The Everly Brothers var den første gruppa som blei innvalgt
Aretha Franklin var første innvoterte kvinne

Utøvere (performers) er hovedkategorien av innvalgte i æresgalleriet. Årlig velges det normalt inn 5–7 nye i denne kategorien. En nominasjonskomite bestående av musikkhistorikere og andre bransjefolk plukker ut aktuelle kandidater. Utvelgelsen skjer så ved at tidligere innvalgte og andre innen bransjen (rundt 600 personer i alt) stemmer over de nominerte. De som får flest stemmer, velges inn, forutsatt at de har oppnådd minst halvparten av stemmene.

En utøver kan først nomineres 25 år etter utgivelse av første plate.

Referansen i siste kolonne er ei lenke til den offisielle begrunnelsen for innvelgelsen, slik den ligger på Æresgalleriets nettsider (engelsk tekst).

Innvotert år Artist / Gruppe Aktuelle gruppemedlemmer Ref
1986 Chuck Berry [1]
1986 James Brown [2]
1986 Ray Charles [3]
1986 Sam Cooke [4]
1986 Fats Domino [5]
1986 The Everly Brothers Don Everly, Phil Everly [6]
1986 Buddy Holly [7]
1986 Jerry Lee Lewis [8]
1986 Elvis Presley [9]
1986 Little Richard [10]
1987 The Coasters Carl Gardner, Cornelius Gunter, Billy Guy, Will «Dub» Jones [11]
1987 Eddie Cochran [12]
1987 Bo Diddley [13]
1987 Aretha Franklin [14]
1987 Marvin Gaye [15]
1987 Bill Haley [16]
1987 B. B. King [17]
1987 Clyde McPhatter [18]
1987 Ricky Nelson [19]
1987 Roy Orbison [20]
1987 Carl Perkins [21]
1987 Smokey Robinson [22]
1987 Big Joe Turner [23]
1987 Muddy Waters [24]
1987 Jackie Wilson [25]
1988 The Beach Boys Al Jardine, Mike Love, Brian Wilson, Carl Wilson, Dennis Wilson [26]
1988 The Beatles George Harrison, John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr [27]
1988 The Drifters Clyde McPhatter, Ben E. King, Rudy Lewis, Johnny Moore, Bill Pinkney, Charlie Thomas, Gerhart Thrasher [28]
1988 Bob Dylan [29]
1988 The Supremes Florence Ballard, Diana Ross, Mary Wilson [30]
1989 Dion [31]
1989 Otis Redding [32]
1989 The Rolling Stones Mick Jagger, Brian Jones, Keith Richards, Ian Stewart, Mick Taylor, Charlie Watts, Ron Wood, Bill Wyman [33]
1989 The Temptations Dennis Edwards, Melvin Franklin, Eddie Kendricks, David Ruffin, Otis Williams, Paul Williams [34]
1989 Stevie Wonder [35]
1990 Hank Ballard [36]
1990 Bobby Darin [37]
1990 The Four Seasons Tommy DeVito, Bob Gaudio, Nick Massi, Frankie Valli [38]
1990 The Four Tops Renaldo «Obie» Benson, Abdul «Duke» Fakir, Lawrence Payton, Levi Stubbs [39]
1990 The Kinks Mick Avory, Dave Davies, Ray Davies, Peter Quaife [40]
1990 The Platters David Lynch, Herb Reed, Paul Robi, Tony Williams, Zola Taylor [41]
1990 Simon and Garfunkel Paul Simon, Art Garfunkel [42]
1990 The Who Roger Daltrey, John Entwistle, Keith Moon, Pete Townshend [43]
1991 LaVern Baker [44]
1991 The Byrds Gene Clark, Michael Clarke, David Crosby, Chris Hillman, Roger McGuinn [45]
1991 John Lee Hooker [46]
1991 The Impressions Arthur Brooks, Richard Brooks, Jerry Butler, Fred Cash, Sam Gooden, Curtis Mayfield [47]
1991 Wilson Pickett [48]
1991 Jimmy Reed [49]
1991 Ike og Tina Turner [50]
1992 Bobby «Blue» Bland [51]
1992 Booker T. & the M.G.'s Steve Cropper, Donald «Duck» Dunn, Al Jackson jr., Booker T. Jones, Lewie Steinberg [52]
1992 Johnny Cash [53]
1992 The Isley Brothers Chris Jasper, Ernie Isley, Marvin Isley, O'Kelly Isley jr., Ronald Isley, Rudolph Isley [54]
1992 Jimi Hendrix Experience Jimi Hendrix, Mitch Mitchell, Noel Redding [55]
1992 Sam and Dave Sam Moore, Dave Prater [56]
1992 The Yardbirds Jeff Beck, Eric Clapton, Chris Dreja, Jim McCarty, Jimmy Page, Keith Relf, Paul Samwell-Smith [57]
1993 Ruth Brown [58]
1993 Cream Ginger Baker, Jack Bruce, Eric Clapton [59]
1993 Creedence Clearwater Revival Doug Clifford, Stu Cook, John Fogerty, Tom Fogerty [60]
1993 The Doors John Densmore, Robby Krieger, Ray Manzarek, Jim Morrison [61]
1993 Etta James [62]
1993 Frankie Lymon & the Teenagers Frankie Lymon, Sherman Garnes, Jimmy Merchant, Joe Negroni, Herman Santiago [63]
1993 Van Morrison [64]
1993 Sly and the Family Stone Gregg Errico, Larry Graham, Jerry Martini, Cynthia Robinson, Freddie Stone, Rosie Stone, Sly Stone [65]
1994 The Animals Eric Burdon, Chas Chandler, Alan Price, John Steel, Hilton Valentine [66]
1994 The Band Rick Danko, Levon Helm, Garth Hudson, Richard Manuel, Robbie Robertson [67]
1994 Duane Eddy [68]
1994 The Grateful Dead Tom Constanten, Jerry Garcia, Donna Godchaux, Keith Godchaux, Mickey Hart, Robert Hunter, Bill Kreutzmann, Phil Lesh, Ron McKernan, Brent Mydland, Bob Weir, Vince Welnick [69]
1994 Elton John [70]
1994 John Lennon [71]
1994 Bob Marley [72]
1994 Rod Stewart [73]
1995 The Allman Brothers Band Duane Allman, Gregg Allman, Dickey Betts, Jai Johanny Johanson, Berry Oakley, Butch Trucks [74]
1995 Al Green [75]
1995 Janis Joplin [76]
1995 Led Zeppelin John Bonham, John Paul Jones, Jimmy Page, Robert Plant [77]
1995 Martha and the Vandellas Martha Reeves, Rosalind Ashford, Betty Kelly, Lois Reeves, Annette Sterling [78]
1995 Neil Young [79]
1995 Frank Zappa [80]
1996 David Bowie [81]
1996 Jefferson Airplane Marty Balin, Jack Casady, Spencer Dryden, Paul Kantner, Jorma Kaukonen, Grace Slick [82]
1996 Little Willie John [83]
1996 Gladys Knight and the Pips Gladys Knight, William Guest, Merald Knight, Edward Patten [84]
1996 Pink Floyd Syd Barrett, David Gilmour, Nick Mason, Roger Waters, Richard Wright [85]
1996 The Shirelles Shirley Alston Reeves, Addie Harris, Doris Kenner-Jackson, Beverly Lee [86]
1996 The Velvet Underground John Cale, Sterling Morrison, Lou Reed, Maureen Tucker [87]
1997 The Bee Gees Barry Gibb, Maurice Gibb, Robin Gibb [88]
1997 Buffalo Springfield Richie Furay, Dewey Martin, Bruce Palmer, Stephen Stills, Neil Young [89]
1997 Crosby, Stills and Nash David Crosby, Graham Nash, Stephen Stills [90]
1997 The Jackson Five Jackie Jackson, Jermaine Jackson, Marlon Jackson, Michael Jackson, Tito Jackson [91]
1997 Joni Mitchell [92]
1997 Parliament-Funkadelic Jerome Brailey, Bootsy Collins, Raymond Davis, Tiki Fulwood, George Clinton, Glenn Goins, Michael Hampton, Fuzzy Haskins, Eddie Hazel, Walter Morrison, Cordell Mosson, William «Billy Bass» Nelson, Garry Shider, Calvin Simon, Grady Thomas, Bernie Worrell [93]
1997 The (Young) Rascals Eddie Brigati, Felix Cavaliere, Gene Cornish, Dino Danelli [94]
1998 The Eagles Don Felder, Glenn Frey, Don Henley, Bernie Leadon, Randy Meisner, Timothy B. Schmit, Joe Walsh [95]
1998 Fleetwood Mac Lindsey Buckingham, Mick Fleetwood, Peter Green, Danny Kirwan, John McVie, Christine McVie, Stevie Nicks, Jeremy Spencer [96]
1998 The Mamas and the Papas Denny Doherty, Cass Elliot, John Phillips, Michelle Phillips [97]
1998 Lloyd Price [98]
1998 Santana Carlos Santana, Jose Chepito Areas, David Brown, Mike Carabello, Gregg Rolie, Michael Shrieve [99]
1998 Gene Vincent [100]
1999 Billy Joel [101]
1999 Curtis Mayfield [102]
1999 Paul McCartney [103]
1999 Del Shannon [104]
1999 Dusty Springfield [105]
1999 Bruce Springsteen [106]
1999 The Staple Singers Pops Staples, Cleotha Staples, Mavis Staples, Pervis Staples, Yvonne Staples [107]
2000 Eric Clapton [108]
2000 Earth, Wind and Fire Philip Bailey, Larry Dunn, Johnny Graham, Ralph Johnson, Al McKay, Fred White, Maurice White, Verdine White, Andrew Woolfolk [109]
2000 Lovin' Spoonful Steve Boone, Joe Butler, John Sebastian, Zal Yanovsky [110]
2000 The Moonglows Prentiss Barnes, Harvey Fuqua, Peter Graves, Bobby Lester, Billy Johnson [111]
2000 Bonnie Raitt [112]
2000 James Taylor [113]
2001 Aerosmith Tom Hamilton, Joey Kramer, Joe Perry, Steven Tyler, Brad Whitford [114]
2001 Solomon Burke [115]
2001 The Flamingos Jake Carey, Zeke Carey, Johnny Carter, Tommy Hunt, Terry «Buzzy» Johnson, Sollie McElroy, Nate Nelson, Paul Wilson [116]
2001 Michael Jackson [117]
2001 Queen John Deacon, Brian May, Freddie Mercury, Roger Taylor [118]
2001 Paul Simon [119]
2001 Steely Dan Walter Becker, Donald Fagen [120]
2001 Ritchie Valens [121]
2002 Isaac Hayes [122]
2002 Brenda Lee [123]
2002 Tom Petty and the Hartbreakers Tom Petty, Ron Blair, Mike Campbell, Howie Epstein, Stan Lynch, Benmont Tench [124]
2002 Gene Pitney [125]
2002 Ramones Dee Dee Ramone, Joey Ramone, Johnny Ramone, Marky Ramone, Tommy Ramone [126]
2002 Talking Heads David Byrne, Chris Frantz, Jerry Harrison, Tina Weymouth [127]
2003 AC/DC Phil Rudd, Brian Johnson, Bon Scott, Cliff Williams, Angus Young, Malcolm Young [128]
2003 The Clash Terry Chimes, Topper Headon, Mick Jones, Paul Simonon, Joe Strummer [129]
2003 Elvis Costello and the Attractions Elvis Costello, Steve Nieve, Bruce Thomas, Pete Thomas [130]
2003 The Police Stewart Copeland, Sting, Andy Summers [131]
2003 The Righteous Brothers Bobby Hatfield, Bill Medley [132]
2004 Jackson Browne [133]
2004 The Dells Verne Allison, Chuck Barksdale, Johnny Carter, Johnny Funches, Marvin Junior, Michael McGill [134]
2004 George Harrison [135]
2004 Prince [136]
2004 Bob Seger [137]
2004 Traffic Jim Capaldi, Dave Mason, Steve Winwood, Chris Wood [138]
2004 ZZ Top Billy Gibbons, Dusty Hill, Frank Beard [139]
2005 Buddy Guy [140]
2005 The O'Jays Eddie Levert, Bobby Massey, William Powell, Sammy Strain, Walter Williams [141]
2005 The Pretenders Chrissie Hynde, Martin Chambers, Pete Farndon, James Honeyman-Scott [142]
2005 Percy Sledge [143]
2005 U2 Bono, The Edge, Adam Clayton, Larry Mullen [144]
2006 Black Sabbath Geezer Butler, Tony Iommi, Ozzy Osbourne, Bill Ward [145]
2006 Blondie Deborah Harry, Clem Burke, Jimmy Destri, Nigel Harrison, Frank Infante, Chris Stein, Gary Valentine [146]
2006 Miles Davis [147]
2006 Lynyrd Skynyrd Bob Burns, Allen Collins, Steve Gaines, Ed King, Gary Rossington, Billy Powell, Artimus Pyle, Ronnie Van Zant, Leon Wilkeson [148]
2006 Sex Pistols Paul Cook, Steve Jones, Glen Matlock, Johnny Rotten, Sid Vicious [149]
2007 Grandmaster Flash and the Furious Five Grandmaster Flash, Cowboy, Kidd Creole, Melle Mel, Rahiem, Scorpio [150]
2007 R.E.M. Bill Berry, Peter Buck, Mike Mills, Michael Stipe [151]
2007 The Ronettes Ronnie Spector, Estelle Bennett, Nedra Talley [152]
2007 Patti Smith [153]
2007 Van Halen Michael Anthony, Sammy Hagar, David Lee Roth, Alex Van Halen, Eddie Van Halen [154]
2008 The Dave Clark Five Dave Clark, Lenny Davidson, Rick Huxley, Denny Payton, Mike Smith [155]
2008 Leonard Cohen [156]
2008 Madonna [157]
2008 John Mellencamp [158]
2008 The Ventures Bob Bogle, Nokie Edwards, Gerry McGee, Mel Taylor, Don Wilson [159]
2009 Jeff Beck [160]
2009 Little Anthony and the Imperials Anthony Gourdine, Clarence Collins, Tracy Lord, Glouster «Nat» Rogers, Sammy Strain, Ernest Wright jr. [161]
2009 Metallica Cliff Burton, Kirk Hammett, James Hetfield, Jason Newsted, Robert Trujillo, Lars Ulrich [162]
2009 Run-D.M.C. Darryl «D.M.C.» McDaniels, Jason «Jam-Master Jay» Mizell, Joseph «DJ Run» Simmons [163]
2009 Bobby Womack [164]
2010 Abba Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad [165]
2010 Genesis Peter Gabriel, Tony Banks, Phil Collins, Steve Hackett, Mike Rutherford [166]
2010 Jimmy Cliff [167]
2010 The Hollies Bernie Calvert, Allan Clarke, Bobby Elliott, Eric Haydock, Tony Hicks, Graham Nash, Terry Sylvester [168]
2010 The Stooges Iggy Pop, Ron Asheton, Scott Asheton, James Williamson, Dave Alexander [169]
2011 Alice Cooper Alice Cooper, Glen Buxton, Michael Bruce, Dennis Dunaway, Neal Smith [170]
2011 Neil Diamond [171]
2011 Dr. John [172]
2011 Darlene Love [173]
2011 Tom Waits [174]
2012 Beastie Boys Adam Yauch (MCA), Michael Diamond (Mike D), Adam Horowitz (Adrock) [175]
2012 The Blue Caps Tommy Facenda, Cliff Gallup, Dickie Harrell, Bobby Jones, Johnny Meeks, Jack Neal, Paul Peek, Willie Williams [176]
2012 The Comets Franny Beecher, Danny Cedrone, Joey D’Ambrosio (Joey Ambrose), Johnny Grande, Ralph Jones, Marshall Lytle, Rudy Pompilli, Al Rex, Dick Richards, Billy Williamson [177]
2012 The Crickets Jerry Allison, Sonny Curtis, Joe B. Mauldin, Niki Sullivan [178]
2012 Donovan [179]
2012 The Famous Flames Bobby Bennett, Bobby Byrd, Lloyd Stallworth, Johnny Terry [180]
2012 Guns N' Roses Steven Adler, Michael Andrew «Duff» McKagan, Darren Arthur «Dizzy» Reed, William «Axl» Rose (Axl), Saul «Slash» Hudson, Matt Sorum, Jeff Isbell («Izzy Stradlin») [181]
2012 The Midnighters Henry Booth, Cal Green, Arthur Porter, Lawson Smith, Charles Sutton, Norman Thrasher, Sonny Woods [182]
2012 The Miracles Warren Moore (pete), Claudette Rogers Robinson, Bobby Rogers, Marvin Tarplin, Ronald White [183]
2012 Laura Nyro [184]
2012 Red Hot Chili Peppers Michael Balzary (Flea), John Frusciante, Jack Irons, Anthony Kiedis, Josh Klinghoffer, Cliff Martinez, Hillel Slovak, Chad Smith [185]
2012 The Small Faces / The Faces Kenney Jones, Ronnie Lane, Ian McLagan, Steve Marriott, Rod Stewart, Ron Wood [186]
2013 Rush Geddy Lee, Neil Peart, Alex Lifeson [187]
2013 Heart Ann Wilson, Nancy Wilson, Roger Fisher, Steve Fossen, Howard Leese, Michael DeRosier [188]
2013 Randy Newman [189]
2013 Public Enemy Carlton Ridenhour, William Drayton, Richard Griffin, Norman Lee Rogers [190]
2013 Donna Summer [191]
2013 Albert King [192]
2014 Cat Stevens [193]
2014 Hall & Oates Daryl Hall, John Oates [194]
2014 Nirvana Kurt Cobain, Krist Novoselic, Chad Channing, Dave Grohl [195]
2014 Linda Ronstadt [196]
2014 Kiss Peter Criss, Ace Frehley, Paul Stanley, Gene Simmons [197]
2014 Peter Gabriel [198]
2014 The E Street Band Garry Tallent, Danny Federici, David Sancious, Vini Lopez, Clarence «Big Man» Clemons, Max Weinberg, Roy Bittan, Steve Van Zandt, Patti Scialfa, Nils Lofgren [199]

Tidlig innflytelse[rediger | rediger kilde]

Ved blant annet Pete Seeger er folkesang-tradisjonens betydning for rocken anerkjent
Ved blant annet Louis Armstrong vises jazzens betydning
Charles Brown er en av flere blues-musikere som har hatt stor innflytelse på rocken

Tidlig innflytelse (early influences) er en kategori for artister fra før rockens tid, som likevel har hatt stor innflytelse på sjangerens utvikling og som har vært til inspirasjon for ledende rock-utøvere. Det er en egen komite som bestemmer hvem som skal innlemmes i denne kategorien. Etter år 2000 er det bare to artister som er blitt valgt inn her.

Sam Cooke er den eneste artisten som både er valgt inn for tidlig innflytelse og som utøver.

Referansen i siste kolonne er ei lenke til den offisielle begrunnelsen for innvelgelsen, slik den ligger på Æresgalleriets nettsider (engelsk tekst).

Innvotert år Person Aktuelle gruppemedlemmer Referanse
1986 Robert Johnson [200]
1986 Jimmie Rodgers [201]
1986 Jimmy Yancey [202]
1987 Louis Jordan [203]
1987 T-Bone Walker [204]
1987 Hank Williams [205]
1988 Woody Guthrie [206]
1988 Lead Belly [207]
1988 Les Paul [208]
1989 The Ink Spots Bill Kenny, Charlie Fuqua, Deek Watson, Orville «Hoppy» Jones [209]
1989 Bessie Smith [210]
1989 The Soul Stirrers Sam Cooke, Roy Crain sr., R.H. Harris, Jesse Farley, T.L. Bruster, James Medlock, Paul Foster, Johnnie Taylor, Bob King [211]
1990 Louis Armstrong [212]
1990 Charlie Christian [213]
1990 Ma Rainey [214]
1991 Howlin' Wolf [215]
1992 Elmore James [216]
1992 Professor Longhair [217]
1993 Dinah Washington [218]
1994 Willie Dixon [219]
1995 The Orioles Sonny Til, Tommy Gaither, George Nelson, Johnny Reed, Alexander Sharp [220]
1996 Pete Seeger [221]
1997 Mahalia Jackson [222]
1997 Bill Monroe [223]
1998 Jelly Roll Morton [224]
1999 Charles Brown [225]
1999 Bob Wills and His Texas Playboys Bob Wills, Tommy Duncan, Johnny Gimble, Joe «Jody» Holley, Tiny Moore, Herb Remington, Eldon Shamblin, Al Stricklin [226]
2000 Nat «King» Cole [227]
2000 Billie Holiday [228]
2009 Wanda Jackson [229]
2012 Freddie King [230]

Andre innvalgte[rediger | rediger kilde]

Enda om Carole King sjøl er en respektert artist, er det som låtskriver (og dermed ikke-utøver) hun er blitt medlem av Rockens æresgalleri

Æresgalleriet har og har hatt ulike tilleggskategorier for sentrale personer som sjøl ikke er artister. Som ikke-utøvere (non-performers) regnes f.eks. tekstforfattere, komponister, plateprodusenter, ledere i plateselskap, managere, journalister og diskjockeyer. Noen av disse har fått en særlig omtale for livslang tjeneste (lifetime achivement). Betegnelsen ser ut til å ha vært enerådende fra og med 2003, og fra 2008 har den navnet Ahmet Ertegun Lifetime Achievement Award, oppkalt etter den første lederen av æresgalleriet. I 2000 blei det oppretta en egen kategori for backingmusikere (sidemen). Fra 2011 heter denne kategorien Rock and Roll Hall of Fame Award for Recording Excellence.

Utnevnelse av ikke-utøvere og backingmusikere skjer av egne komiteer.

Referansen i siste kolonne er ei lenke til den offisielle begrunnelsen for innvelgelsen, slik den ligger på Æresgalleriets nettsider (engelsk tekst).

Innvotert år Person Kategori Ref
1986 John Hammond livslang tjeneste (plateprodusent) [231]
1986 Alan Freed ikke-utøver (diskjockey) [232]
1986 Sam Phillips ikke-utøver (plateprodusent) [233]
1987 Leonard Chess ikke-utøver (platedirektør) [234]
1987 Ahmet M. Ertegun ikke-utøver (platedirektør) [235]
1987 Jerry Leiber og Mike Stoller ikke-utøvere (komponister/forfattere og produsenter) [236]
1987 Jerry Wexler ikke-utøver (plateprodusent) [237]
1988 Berry Gordy ikke-utøver (plateprodusent og -direktør) [238]
1989 Phil Spector ikke-utøver (plateprodusent) [239]
1990 Gerry Goffin og Carole King ikke-utøvere (forfatter/komponist) [240]
1990 Holland-Dozier-Holland ikke-utøvere (forfattere/komponister, plateprodusenter) [241]
1991 Nesuhi Ertegun livslang tjeneste (plateprodusent, platedirektør) [242]
1991 Dave Bartholomew ikke-utøver (komponist, arrangør) [243]
1991 Ralph Bass ikke-utøver (plateprodusent) [244]
1992 Leo Fender ikke-utøver (gitarprodusent) [245]
1992 Bill Graham ikke-utøver (impressario) [246]
1992 Doc Pomus ikke-utøver (tekstforfatter) [247]
1993 Dick Clark ikke-utøver (tv-programleder) [248]
1993 Milt Gabler ikke-utøver (plateprodusent) [249]
1994 Johnny Otis ikke-utøver (forfatter/komponist, plateprodusent) [250]
1995 Paul Ackerman ikke-utøver (musikkjournalist) [251]
1996 Tom Donahue ikke-utøver (diskjockey) [252]
1997 Syd Nathan ikke-utøver (plateprodusent) [253]
1998 Allen Toussaint ikke-utøver (komponist, plateprodusent) [254]
1999 George Martin ikke-utøver (plateprodusent) [255]
2000 Clive Davis ikke-utøver (platedirektør) [256]
2000 Hal Blaine backing (trommer) [257]
2000 King Curtis backing (saksofon) [258]
2000 James Jamerson backing (bassgitar) [259]
2000 Scotty Moore backing (gitar) [260]
2000 Earl Palmer backing (trommer) [261]
2001 Chris Blackwell ikke-utøver (platedirektør) [262]
2001 James Burton backing (gitar) [263]
2001 Johnnie Johnson backing (piano) [264]
2002 Jim Stewart ikke-utøver (platedirektør) [265]
2002 Chet Atkins backing (gitar) [266]
2003 Mo Ostin livslang tjeneste som ikke-utøver (platedirektør) [267]
2003 Benny Benjamin backing (trommer) [268]
2003 Floyd Cramer backing (piano) [269]
2003 Steve Douglas backing (saksofon) [270]
2004 Jann S. Wenner livslang tjeneste som ikke-utøver (utgiver av bladet Rolling Stone) [271]
2005 Frank Barsalona livslang tjeneste som ikke-utøver (talentspeider og turneagent) [272]
2005 Seymour Stein livslang tjeneste som ikke-utøver (platedirektør) [273]
2006 Herb Alpert og Jerry Moss livslang tjeneste som ikke-utøvere (platedirektører) [274]
2008 Kenny Gamble og Leon Huff Ahmet Ertegun-prisen (komponister/forfattere, plateprodusenter) [275]
2008 Little Walter backing (munnspill) [276]
2009 Bill Black backing (bassgitar) [277]
2009 D.J. Fontana backing (trommer) [278]
2009 Spooner Oldham backing (tangentinstrumenter) [279]
2010 David Geffen agent/platedirektør [280]
2010 Barry Mann og Cynthia Weil låtskrivere [281]
2010 Ellie Greenwich og Jeff Barry låtskrivere [282]
2010 Jesse Stone låtskriver [283]
2010 Mort Shuman låtskriver [284]
2010 Otis Blackwell låtskriver [285]
2011 Jac Holzman platedirektør [286]
2011 Art Rupe platedirektør [287]
2011 Leon Russell backing (piano, vokal) [288]
2012 Tom Dowd produsent og lydtekniker (Award for Musical Excellence) [289]
2012 Glyn Johns produsent og lydtekniker (Award for Musical Excellence) [290]
2012 Don Kirshner produsent, impressario m.m (Ahmet Ertegun Award for Lifetime Achievement) [291]
2012 Cosimo Matassa produsent og studioeier (Award for Musical Excellence) [292]
2013 Lou Adler platedirektør og produsent (Ahmet Ertegun Award for Lifetime Achievement) [293]
2013 Quincy Jones produsent, arrangør, dirigent og komponist (Ahmet Ertegun Award for Lifetime Achievement) [294]
2014 Andrew Loog Oldham platedirektør, produsent og manager (Ahmet Ertegun Award for Lifetime Achievement) [295]
2014 Brian Epstein manager (Ahmet Ertegun Award for Lifetime Achievement) [296]

Artister som er innvalgt flere ganger[rediger | rediger kilde]

Eric Clapton er den eneste som er innvotert i æresgalleriet tre ganger

En artist kan innvelges i æresgalleriet flere ganger gjennom at grupper han eller hun er med i, innvoteres. Hittil er det tjue artister som slik er innvalgt flere ganger.

Navn Første gang År Andre gang År Tredje gang År
Eric Clapton The Yardbirds 1992 Cream 1993 Solo 2000
Jeff Beck The Yardbirds 1992 Solo 2009
Johnny Carter The Flamingos 2001 The Dells 2004
Sam Cooke Solo 1986 The Soul Stirrers 1989
David Crosby The Byrds 1991 Crosby, Stills & Nash 1997
George Harrison The Beatles 1988 Solo 2004
Michael Jackson The Jackson Five 1997 Solo 2001
John Lennon The Beatles 1988 Solo 1994
Curtis Mayfield The Impressions 1991 Solo 1999
Paul McCartney The Beatles 1988 Solo 1999
Clyde McPhatter Solo 1987 The Drifters 1988
Graham Nash Crosby, Stills & Nash 1997 Hollies 2010
Jimmy Page The Yardbirds 1992 Led Zeppelin 1995
Paul Simon Simon and Garfunkel 1990 Solo 2001
Rod Stewart Solo 1994 The Faces 2012
Stephen Stills Buffalo Springfield 1997 Crosby, Stills & Nash 1997
Sammy Strain The O'Jays 2005 Little Anthony & The Imperials 2009
Ron Wood Rolling Stones 1989 The Faces 2012
Neil Young Solo 1995 Buffalo Springfield 1997
Peter Gabriel Genesis 2010 Solo 2014

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]