Hank Ballard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Hank Ballard
John Henry Kendricks
Født 18. november 1927
Detroit, Michigan, USA
Død 2. mars 2003 (75 år)
Los Angeles, California, USA
Yrke Sanger/låtskriver
Sjanger rock 'n' roll, R&B
Instrument vokal
Aktive år 1951 – 2003
Tidligere band
Hank Ballard and The Midnighters

Hank Ballard (opprinnelig John Henry Kendricks, født 18. november 1927[1] i Detroit i Michigan[2], død 2. mars 2003 i Los Angeles) var en rhythm-and-blues-sanger fra USA. Han var vokalist i gruppa Hank Ballard and The Midnighters og regnes som en av de aller første rock-and-roll-artistene. Hans mest kjente låt er nok «The Twist». Ballard blei innvotert i Rockens æresgalleri i 1990.

Ballard vokste opp i Bessemer i Alabama, der han tidlig begynte å synge i kirkekor, men også se seg om etter muligheter for en karriere innen musikken. Han flyttet tilbake til Detroit som 15-åring, og i 1951 danna han ei doo-wop-gruppe, og gjennom denne blei han oppdaga av bandlederen Johnny Otis. Han fikk da en plass i gruppa The Royals, som allerede hadde platekontrakt. Gruppa skifta navn til The Midnighters, og i 1953 gav de ut «Get It», en rhythm-and-blues-sang som blei nekta spilt av flere radiostasjoner på grunn av seksuelle overtoner. Samme skjebne hadde også den neste utgivelsen, «Work With Me Annie», som likevel blei en stor slager og nådde førsteplass på R&B-listene i USA. Med låter som «Sexy Ways» og «Open Up the Back Door» fastslo de ryktet sitt som ei gruppe med uvanlig tydelige tekster.

Fram til den blei oppløst i 1965, hadde gruppa mange plateutgivelser (etter hvert med Ballards navn i tillegg til gruppas) og en god del hitlåter. Den mest kjente var sikkert «The Twist» fra 1959. Den blei imidlertid en slager først året etter med Chubby Checker. Hank Ballard og The Midnighters hadde sjøl bare hatt den som b-side på en singelen.

Etter 1965 prøvde Ballard seg på solokarriere. På midten av 1980-tallet starta han opp The Midnighters igjen, og de turnerte og gav ut noen plater fram til 2002.

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Enkelte kilder, blant annet Rockens æresgalleri, oppgir 1936 som fødselsår.
  2. ^ Hank Ballards biografiAllmusic

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]