Chris Squire

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Chris Squire
Christopher Russell Edward Squire
Chris Squire
Chris Squire under en konsert med Yes i Indianapolis 30. august 1978
Født 4. mars 1948 (67 år)
England Kingsbury ved London
Sjanger Progressiv rock
Instrument Bass
Aktive år 1967–
Nettsted http://www.chrissquire.com/
Band
Yes
Tidligere band
The Syn
Mabel Greer's Toyshop

Christopher «Chris» Russell Edward Squire , (født 4. mars 1948 i Kingsbury, en forstad nordvest for London, i England), er bassist og låtskriver i den progressive rockgruppen Yes som han dannet sammen med Jon Anderson og Peter Banks i 1968. Han er det eneste Yes-medlemmet som medvirker på samtlige Yes-album (Jon Anderson deltar ikke på albumene Drama fra 1980, Fly from Here fra 2011 og Heaven & Earth fra 2014). Han spiller hovedsakelig på en Rickenbacker 4001.

Hans første band var The Selfs som senere skulle bli til The Syn, som var et psykedelisk rockeband som hadde moderat suksess i 1967, og turnerte sammen med blant annet Pink Floyd. Han møtte så Jon Anderson og Peter Banks da de spilte sammen i Mabel Greer's Toyshop. Rett etter at Anderson og Banks forlot bandet fulgte Squire etter og sammen startet de Yes.

Stilskapende[rediger | rediger kilde]

Squire har som bassist vært stilskapende da han i sitt bassspill også har hatt innslag av diskantregister, noe som delvis også produsenten Eddy Offords miksing skal ha en del av æren for. Han har også utviklet en melodisk-kontrapunktisk stil, der bassen ikke bare spiller akkordenes grunntoner, men skaper også sin egen melodilinje.

Han var i sitt spill først særlig inspirert av John Entwistle i The Who og Paul McCartney i The Beatles – bassister som både hadde utviklet et melodisk basspill – men Squire har senere utviklet denne stilen videre. Et godt eksempel på hans stil finnes på Yes albumet Close to the Edge, hvor bassen på et intrikat sett samspiller med særlig Bill Brufords trommer. Squire bidrar også med vokal til bandets sound. Hans klare stemme er (som Jon Andersons) utviklet i engelsk kirkekor som barn.

Prosjekter utenfor Yes[rediger | rediger kilde]

I 1981 samarbeidet han og Yes-kollega Alan White med Jimmy Page fra Led Zeppelin i prosjektet XYZ, og de spilte inn noen demoer sammen. Etter en mislykket jam session sammen med Robert Plant ble prosjektet gitt opp. Senere det året ga han og Alan White ut singelen «Run With The Fox».

Squire startet bandet Cinema sammen med White og Trevor Rabin i 1982, et band som etterhvert fikk med de tidligere Yes-medlemmene Tony Kaye og Jon Anderson. Da Anderson ble med forlangte han at bandet skulle skifte navn til Yes, og albumet 90125 ble utgitt i 1983 som Yes' «comeback»-album. I tillegg til karrieren i Yes, har Squire samarbeidet med Billy Sherwood på enkelte prosjekter, som for eksempel Chris Squire Experiment og Conspiracy. Sent på året i 2004 ble han gjenforent med The Syn, men forlot bandet i mai 2006.

I 2011 startet han prosjektet Squackett sammen med tidligere gitarist i Genesis, Steve Hackett. Squacketts første og hittil eneste album, A Life Within a Day, ble gitt ut i juni 2012[1].

En «slapp-fisk»[rediger | rediger kilde]

I 1976 ga han ut soloalbumet Fish Out Of Water. Tittelen henspiller på hans kallenavn Fish, som han har fått delvis fordi han er født i fiskenes tegn, men også fordi han visstnok elsker å ligge lenge i badekaret. Bill Bruford, tidligere trommeslager i Yes, påstår at han ga Squire kallenavnet etter at Squire holdt på å oversvømme et hotell i Oslo mens han tok en dusj. Dette skjedde mest sannsynlig den 22. februar 1970, da Yes spilte på Club 7 i Norges hovedstad den dagen.

Det verserer også enkelte historier om at han er nokså bedagelig anlagt, og liker å ta seg god tid der andre gjerne er utålmodige eller punktlige. Peter Banks har fortalt at de under Mabel Greer's Toyshop-tiden holdt en konsert uten Squire fordi han ikke møtte opp til avtalt tid.

Sykehusopphold i 2009[rediger | rediger kilde]

I 2008 og 2009 var han opptatt med en turné med Yes, kalt In the Present, samtidig som han hadde planer om å spille inn et soloalbum nummer to. Han ble den 9. februar 2009 fraktet til sykehus der han trengte akutt hjelp. Senere kom forklaringen at han trengte et kirurgisk inngrep i et ben, og at han trengte minst en måneds rekonvalenstid. Yes skulle etter planen gått på scenen igjen i San Diego den 22. februar 2009, men valgte å avlyse resten av turneen.

Frisk som en fisk[rediger | rediger kilde]

Etter sykdomsperioiden medvirket Squire på en konsert til minne om John Lennon 18. april 2009.[2] Høsten 2009 og vinteren 2010 var Squire tilbake for fullt sammen med Yes under bandets Europa- og USA-turneer.[3] Han spilte også under bandets Nord-Amerika-turné sommeren 2010.[4]

Nye Yes-album i 2011 og 2014[rediger | rediger kilde]

Høsten 2010 gikk Squire i platestudio sammen med resten av Yes og produsent Trevor Horn, for å spille inn låter til det nye Yes-albumet Fly from Here, som ble utgitt sommeren 2011.[5] Etter at Benoît David måtte slutte i bandet på grunn av sykdom, fikk Squire et tips av Taylor Hawkins fra Foo Fighters, som mente at Glass Hammers vokalist Jon Davison ville være en perfekt erstatter. Davison hadde i likhet med David vært vokalist i et Yes-hyllestband[6]. Jon Davison fikk jobben i 2012, og i juli 2014 kom bandets første album med Davison som vokalist, Heaven & Earth.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Solo[rediger | rediger kilde]

Med Yes[rediger | rediger kilde]

Med Conspiracy[rediger | rediger kilde]

  • 2000 Conspiracy
  • 2003 The Unknown

Med Squackett[rediger | rediger kilde]

  • 2012 A Life Within a Day

Med The Syn[rediger | rediger kilde]

  • 2004 Original Syn Limited Edition
  • 2005 Syndestructible
  • 2005 Original Syn
  • 2007 Armistice Day

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]