Eminem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Eminem
Marshall Bruce Mathers III
Eminem
Eminem opptrer Juni 2009.
Født 17. oktober 1972
USA Saint Joseph, Missouri, USA
Yrke Rapper
Nasjonalitet USA Amerikansk

Marshall Bruce Mathers III (født 17. oktober 1972 i Saint Joseph i Missouri), bedre kjent under artistnavnet Eminem og tidligere kjent under navnet Slim Shady, en av nåtidens mest kontroversielle og populære rappere, og har vunnet både Grammy- og Oscarpriser.

Artisten har fått mye oppmerksomhet på grunn av tekstene sine, og kanskje også fordi han er en av få suksessfulle og kritikerroste hvite rappere. Kritikere beskriver tekstene hans som homofobiske, kjønnsdiskriminerende og overdrevent voldelige. Men selv om tekstene kan tegne et bilde av Eminem som en fordomsfull og voldelig mann, har han gjort flere ting som kan tyde på det motsatte. Han har bl.a. opptrådt sammen med, og omfavnet, den homofile artisten Elton John, gitt støtte til tsunamiofrene og satt søkelys på AIDS-smitte. Han har også produsert sko med Nike hvor alle pengene gikk til fattige barn. I «Mosh» snakker han ut mot krig, og i «Toy Soldiers» tar han avstand fra voldskulturen i rapmiljøet.

I 2014 satte han verdensrekord på antall ord i hit-sangen «Rap god». Sangen inneholder 1560 ord, og fikk Eminem inn i Guiness Book of Records.[1]

Biografi[rediger | rediger kilde]

Marshall Bruce Mathers («Eminem») ble født i en liten by som heter Saint Joseph, Missouri i USA den 17. oktober 1972. Mor Debbie Mathers Briggs og far Marshall Bruce Mathers II. Bare seks måneder etter fødselen forlot Marshall II dem av uvisse grunner. I 1984 flyttet Marshall og moren til Warren, like nord for Detroit. Da var Marshall 11 år gammel.

Oppvekst og skolegang[rediger | rediger kilde]

Marshall og moren levde på en spinkel sosialtrygd som moren fikk siden hun var arbeidsløs og i følge Marshall hadde problemer med alkohol og pillemisbruk. Han skriver også om at moren og stefaren var voldelig mot ham. Det nevnes blant annet i «Cleaning Out My Closet» og «My Mom». Voldsbruken er aldri blitt bevist. Men det er sant at hun kastet han ut av huset mange ganger, derfor bodde han en god del hos blant annet bestemoren og sønnen hennes som var nesten like gammel som ham ("Onkel Ronnie") Han bodde også hos noen av vennene sine i disse periodene, blant annet sammen med "Proof" og foreldrene hans.

Onkelen, Ronald Dean «Ronnie» Polkingharn, var kanskje den som sto Eminem nærmest på denne tiden. Det var blant annet han som plantet interessen for hiphop hos den fire måneder yngre nevøen, og de to var å betrakte som bestevenner. Det var artister som LL Cool J og 2 Live Crew han likte best. Ronnie begikk selvmord i 1991, noe som gikk hardt inn på Marshall. Sangene «Stan», «Cleaning Out My Closet» og «My Dad's Gone Crazy» refererer til dette dødsfallet, og Mathers har en tatovering på sin venstre arm hvor det står «Ronnie R.I.P.».

Som 12-åring begynte Marshall på Lincoln Junior High School. Han viste liten interesse for skolearbeid, og hyppig skulking resulterte i at han strøk eksamen i 9. klasse 3 ganger. Marshall ble også mobbet på skolen, og oppveksten hans ble derfor preget av en rekke skolebytter.

Etter å ha sluttet på skolen, hadde han mange forskjellige småjobber mens han jobbet iherdig for å utvikle musikken sin ytterligere. Marshall rappet i flere grupper, som Basement Productions, The New Jacks, og Soul Intent, før han startet sin solokarriere. I 1996 ga han ut albumet Infinite gjennom det lokale plateselskapet FBT Productions. Albumet ble hånet av det lokale hiphop-samfunnet, men til tross for den sylskarpe kritikken han fikk fortsatte han å promotere seg selv ved å stille opp på radiostasjoner og freestyle-konkurranser over hele landet.

Musikk som terapi[rediger | rediger kilde]

På "The Eminem Show" viste for alvor den politiske hærføreren Eminem seg fram for første gang, idet han truer med å marsjere opp og pisse på plenen til Det Hvite Hus i «White America», og advarer sine fans mot presidentens krigshissing i sangen «Square Dance»: «The man's back / With a plan to ambush this Bush administration, mush the Senate's face in and push this generation / Of kids to stand and fight for the right to say something you might not like». Samtidig sier Eminem svært mye som ikke blir spesielt godt likt. Han fantaserer om å myrde sin ekskone og viser fram både sin homofobi og sitt kvinnehat som da han fantaserer om å gravlegge sin egen mor i videoen til «Cleaning Out My Closet». Eminem sier i et intervju at: «Slik er det med alle sangene mine. De fungerer som terapi, og jeg gir ut alt jeg føler på plate isteden for å gjøre det jeg fantaserer om».

Begynnelsen på kjendislivet[rediger | rediger kilde]

Hans ivrighet ble plukket opp av magasinet Source som skrev om ham i sin innflytelsesrike spalte "Unsigned Hype". Senere samme år vant han prisen Wake Up Show Freestyle Performer of the Year 1997 fra LA DJs Sway and Tech, og fikk andreplass i den årlige freestyle/rappe konkurransen "Rap Olympics" i regi av Rap Sheet magazine. Selv om de fleste innen Hip-Hop miljøet i USA var positivt innstilt til rapperen fra Michigan, var det noen som tok et mer kritisk standpunkt til både ham som person, og til musikken hans. I begynnelsen av sin karriere kalte han seg for M&M som sto for M-en i Marshall og M-en i Mathers. Det var overraskende stor popularitet rundt artisten, selv fra radiostasjoner som aldri før hadde vist noen interesse for eller promotert musikksjangeren rap, og flere spurte seg selv om det var det fordi Eminem var den første «legitime» hvite rapperen som fikk omfattende popularitet innen en musikksjanger skapt av sorte, at han skapte så mye blest rundt seg. I 1998 ga artisten ut The Slim Shady LP, som ga ham stjernestatus i Hip-Hop'ens undergrunnsmiljø. Senere viste han oss enda flere av sine hip-hop sider. The Slim Shady LP ble innspilt mens Eminem bodde sammen med kjæresten Kim og datteren Hailie i et fattigslig og narkotikabelastet strøk øst i Detroit.


Dr. Dre viser interesse og suksessen kommer[rediger | rediger kilde]

I 1996 utkom Eminems solodebut som rapartist: albumet Infinite. «Infinite» ble dog ingen umiddelbar suksess. Albumet ble fulgt opp med en demo av The Slim Shady EP. Det ble ikke fart i sakene før i 1997 da Mathers deltok på 1997 Rap Olympics i New York hvor han ble nummer to i freestyle battle, og Dr. Dre fikk øynene opp for denne Eminem. Dr. Dre er en fremgangsrik produsent og rapartist med fortid i blant annet gruppa N.W.A. (Som var en av unge Eminems favoritt grupper) Dette resulterte i kontrakt med plateselskapet Interscope og var helt avgjørende for Mathers' videre karriere. Dr. Dre ble så imponert da han hørte Eminem freestyle på en radiostasjon i Los Angeles at han satte igang en jakt på den unge musikeren. Det tok ikke lang tid før platekontrakten var signert, og de to begynte å jobbe på utgivelsen av en utvidet versjon av The Slim Shady EP, med låter som «The Real Slim Shady» og «Business».

Resten av verden fikk øynene opp for 25-åringen først tidlig på året 1999, da musikkvideoen til singelen «My Name Is» kom ut på markedet. De frekke parodiene på flere kjente personligheter som Marilyn Manson og tidligere president Bill Clinton, satte Eminem i et direkte søkelys. Kort tid etter debuterte The Slim Shady LP som nummer tre på det amerikanske magasinet Billboards album lister. En måned etter Rap Olympics ringte vestkystraplegenden Dr. Dre til ham. Han ville arbeide med «Eminem». Kjemien fungerte, og den 23. februar 1999 kom The Slim Shady LP ut i en million eksemplarer, solte over 9 millioner ekemplarer rundt hele verden. Hans andre plate, The Marshall Matters LP, har solgt 65 000 i Norge og 19 millioner verden over. Konserten hans i Oslo Spektrum 1. februar var utsolgt etter et par dager.

Eminem har fått priser i alle musikkprisutdelinger som er verdt å nevne, og har stadig offentlig skittentøyvask med sin familie, spesielt ekskjæresten Kim Scott som han har et komplisert elsk/hat-forhold til. Hans stadige utfall mot musikkollegaer som «N'Stink», «The Wackstreet Boys» og «98 Disease» vekker blandede reaksjoner i bransjen. Tross både de familiære og økonomiske problemene fortsatte, jobbet han hardt for å markedsføre sin EP. Han skrapte sammen nok til å reise til Rap Olympics i Los Angeles, men havnet i en dyp depresjon etter at han kom tilbake og var overbevist om at han aldri kunne få til noe som helst. Han forsøkte å ta sitt eget liv med piller. Da ga han ut The Slim Shady LP i 1999, merket en god del folk at ikke alle sidene hans var like bra, det viste han blant annet med låta «'97 Bonnie and Clyde» og «Kim» der han fantaserer om å drepe kona si (Kimberly Ann Scott Mathers) forøvrig mor til datteren Hailie (25. desember 1995) som han er svært glad i og nevner i en god del av sangene sine. Låtene «Mockingbird» og «Hailie's song» er dedikert til henne. Låta «Kim» lagde han for øvrig fordi han var sur på en fyr med navn John Guererra som kysset kona hans på en klubb, og i sangen synger han at han mishandler kona si, og skal drepe henne. Noen uker senere skilte Kim seg fra Marshall, og Marshall overtok foreldreretten til datteren Hailie. I år 2000 kom han ut med et nytt album som het The Marshall Mathers LP som ble lansert i mai 2000 ble en enorm hit, den solgte over tre millioner eksemplarer den første uken. Totalt ble den det mest solgte rap-albumet gjennom tidene. Eminem mener selv at The Eminem Show er det beste albumet han har laget. På MTV Music awards vant Eminem 2 awards.

Fortsatt nummer 1[rediger | rediger kilde]

Til tross for et kontroversielt år, beholdt Eminem plassen sin på toppen av musikklistene i åtte uker. Han mottok i tillegg til 1 Grand Music award og tre MTV Music Awards: Video Of the Year og «Best Male Video» for «The Real Slim Shady» og «Best Rap Video» for samarbeidet med Dr.Dre på låten «Forgot About Dre». Ved fjorårets Grammy Awards fikk han prisen for «Best Rap Solo Performance» for «My Name Is?» og «Best Rap Album» for The Slim Shady LP.

Tøft år[rediger | rediger kilde]

År 2000 var et tøft år for den kontroversielle stjernen. Eminem kom i arresten for å ha viftet med et skytevåpen mot en som vist nok skulle ha forsøkt seg på konen, og truet en annen på en nattklubb. Litt før hadde han blitt saksøkt av sin egen mor, for krenking av hennes personlige ære. Kona hans forsøkte å ta livet av seg ved å kutte over pulsårene. Han ble boikottet av medlemmer fra GLAAD (Gay and Lesbian Alliance Against Defamation) og tekstene hans ble sitert i det amerikanske senatet som eksempel på hvordan vold ble profilert i underholdningsbransjen.

8 Mile[rediger | rediger kilde]

I 2002 reiste Eminem til Hollywood for å spille inn filmen 8 Mile. Annmeldere over hele verden slaktet filmen lenge før den var ferdig. Hans kritikere storkoste seg, fordi de mente at dette ikke kunne gå bra. De tok feil. 8 Mile vant blant annet en Oscar for beste sang for sangen Lose yourself som Eminem selv hadde laget. Mange trodde at filmen skulle bli en selvbiografisk film om Eminem, men dette var kun tomme rykter. Riktignok tok filmen sted i traktene hvor Eminem vokste opp, og den handlet om en rapper "Jimmy Smith jr.", men det er det eneste som er felles, sier Eminem i et intervju. Senere innrømmer han småting, som at blant annet bilen som er med i filmen som Jimmy Smith jr. fikk av sin mor var lik som hans første bil (som han fikk av moren sin). Også det at bilen ikke ville starte når han fikk den stemmer også. Andre likheter som at Eminem fikk jernteppe og ble buet ut første gang han sto på scenen, og at han ble hevet ut hjemmefra flere ganger. Dette er ting som er kommet fram i forskjellige intervjuer senere. Filmen 8 Mile hadde ikke bare gode sider, det var her Eminem begynte med misbruk av piller. Lange arbeidsdager og lite søvn gjorde at Eminem ble avhengie og skulle få større problemer med medisinene sine senere.

Shady LTD[rediger | rediger kilde]

Shady LTD er Eminems klesmerke. Shady LTD produseres av Nesi Fashion Brands og startet opp i 2003. Det er nå et kjent merke i USA. Shady LTD produserer for det meste tøy til personer i alle aldre.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Album[rediger | rediger kilde]

DVD[rediger | rediger kilde]

Filmgrafi[rediger | rediger kilde]

 • Da Hip Hop Witch (2000)
 • Up in Smoke Tour (2000)
 • The Wash (2001)
 • 8 Mile (2002)
 • 50 Cent: The New Breed (2003)
 • Crank Yankers (2004)
 • Rock and Roll Hall of Fame Induction Ceremony (2009)
 • Funny people (2009)

Hitsingler[rediger | rediger kilde]

Fra The Slim Shady LP

 • 1998 «Still Don't Give a Fuck»
 • 1999 «My Name Is...»
 • 1999 «Guilty Conscience» (feat. Dr. Dre)

Fra Chronic 2001 (av Dr. Dre)

 • 2000 «Forgot About Dre» (Dr. Dre feat. Eminem)
 • 2000 «What's The Difference» (Dr. Dre feat. Xzibit & Eminem)

Fra The Marshall Mathers LP

 • 2000 «The Real Slim Shady»
 • 2000 «The Way I Am»
 • 2000 «Stan» (feat. Dido)

Fra 8 Mile Soundtrack

 • 2002 «Lose Yourself»

Fra The Eminem Show

 • 2002 «Without Me»
 • 2002 «Cleanin' out My Closet»
 • 2002 «Business»
 • 2003 «Sing for the Moment»
 • 2003 «Superman»

Fra Encore

 • 2004 «Just Lose It»
 • 2004 «Mosh»
 • 2005 «Like Toy Soldiers»
 • 2005 «Mockingbird»
 • 2005 «Ass Like That»

Fra Curtain Call

 • 2005 «When I'm Gone»
 • 2005 «Shake That» (feat. Nate Dogg)

Fra Eminem Presents the Re-Up

Fra Relapse

 • 2009 «Crack A Bottle» (feat. Dr. Dre, 50 Cent)
 • 2009 «We Made You»
 • 2009 «3 am»
 • 2009 «Beautiful»

Fra Relapse: Refill

Fra Recovery

 • 2010 «Not Afraid»
 • 2010 «Love The Way You Lie» (feat Rihanna)
 • 2010 «No Love» (feat Lil Wayne)


Han har også gitt ut singler og album som en del av rappegruppa hans D12.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]