Eminem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Eminem
Marshall Bruce Mathers III
Eminem
Eminem opptrer Juni 2009.
Født 17. oktober 1972
USA Saint Joseph, Missouri, USA
Yrke Rapper
Nasjonalitet USA Amerikansk

Marshall Bruce Mathers III (født 17. oktober 1972 i Saint Joseph, Missouri), bedre kjent under artistnavnet Eminem og tidligere kjent under navnet Slim Shady, er en av nåtidens mest kontroversielle og populære rappere. Han har vunnet både Grammy- og Oscarpriser for sitt arbeid som sanger/rapper. Han har også hatt roller i filmene 8 Mile og The Interview.

Artisten har fått mye oppmerksomhet på grunn av tekstene sine, og kanskje også fordi han er en av få suksessfulle hvite rapperne. Kritikere beskriver tekstene hans som homofobiske, kjønnsdiskriminerende og overdrevent voldelige. Imidlertid har han bl.a. opptrådt sammen med, og omfavnet, den homofile artisten Elton John, gitt støtte til tsunamiofrene i 2004 og satt søkelys på AIDS-smitte. Han har også produsert sko med Nike hvor alle pengene gikk til fattige barn. I «Mosh» snakker han ut mot krig, og i «Toy Soldiers» tar han avstand fra voldskulturen i rapmiljøet.

I 2014 satte han verdensrekord på antall ord i en låt i hit-sangen «Rap god». Sangen inneholder 1560 ord, tilsvarende mer enn fire ord i sekundet i den 6 minutter lange sangen, og fikk Eminem inn i Guiness Book of Records.[1]

Biografi[rediger | rediger kilde]

Marshall Bruce Mathers («Eminem») ble født i Saint Joseph, Missouri i USA den 17. oktober 1972. Mor Debbie Mathers Briggs og far Marshall Bruce Mathers II. Bare seks måneder etter fødselen forlot Marshall II dem av uvisse grunner. I 1984 flyttet Marshall og moren til Warren, like nord for Detroit. Da var Marshall 11 år gammel.

Oppvekst og skolegang[rediger | rediger kilde]

Marshall og moren levde på en spinkel sosialtrygd som moren fikk siden hun var arbeidsløs og i følge Marshall hadde problemer med alkohol og pillemisbruk. Han skriver også om at moren og stefaren var voldelig mot ham. Det nevnes blant annet i «Cleaning Out My Closet» og «My Mom». Voldsbruken er aldri blitt bevist. Men det er sant at hun kastet han ut av huset mange ganger, derfor bodde han en god del hos blant annet bestemoren og sønnen hennes som var nesten like gammel som ham ("Onkel Ronnie"). Han bodde også hos noen av vennene sine i disse periodene, blant annet sammen med rapperen Proof og foreldrene hans.

Onkelen, Ronald Dean «Ronnie» Polkingharn, var kanskje den som sto Eminem nærmest på denne tiden. Det var blant annet han som plantet interessen for hiphop hos den fire måneder yngre nevøen, og de to var å betrakte som bestevenner. Det var artister som LL Cool J og 2 Live Crew han likte best. Ronnie begikk selvmord i 1991, noe som gikk hardt inn på Marshall. Sangene «Stan», «Cleaning Out My Closet» og «My Dad's Gone Crazy» refererer til dette dødsfallet, og Mathers har en tatovering på sin venstre arm hvor det står «Ronnie R.I.P.».

Som 12-åring begynte Marshall på Lincoln Junior High School. Han viste liten interesse for skolearbeid, og hyppig skulking resulterte i at han strøk eksamen i 9. klasse 3 ganger. Marshall ble også mobbet på skolen, og oppveksten hans ble derfor preget av en rekke skolebytter.

Etter å ha sluttet på skolen, hadde han mange forskjellige småjobber mens han jobbet iherdig for å utvikle musikken sin ytterligere. Marshall rappet i flere grupper, som Basement Productions, The New Jacks, og Soul Intent, før han startet sin solokarriere. I 1996 ga han ut albumet Infinite gjennom det lokale plateselskapet FBT Productions. Albumet ble hånet av det lokale hiphop-samfunnet, men til tross for den sylskarpe kritikken han fikk fortsatte han å promotere seg selv ved å stille opp på radiostasjoner og freestyle-konkurranser over hele landet.

Musikk som terapi[rediger | rediger kilde]

På "The Eminem Show" viste for alvor den politiske hærføreren Eminem seg fram for første gang, idet han truer med å marsjere opp og pisse på plenen til Det Hvite Hus i «White America», og advarer sine fans mot presidentens krigshissing i sangen «Square Dance»: «The man's back / With a plan to ambush this Bush administration, mush the Senate's face in and push this generation / Of kids to stand and fight for the right to say something you might not like». Samtidig sier Eminem svært mye som ikke blir spesielt godt likt. Han fantaserer om å myrde sin ekskone og viser fram både sin homofobi og sitt kvinnehat som da han fantaserer om å gravlegge sin egen mor i videoen til «Cleaning Out My Closet». Eminem sier i et intervju at: «Slik er det med alle sangene mine. De fungerer som terapi, og jeg gir ut alt jeg føler på plate isteden for å gjøre det jeg fantaserer om».

Begynnelsen på kjendislivet[rediger | rediger kilde]

Hans ivrighet ble plukket opp av magasinet Source som skrev om ham i sin innflytelsesrike spalte "Unsigned Hype". Senere samme år vant han prisen Wake Up Show Freestyle Performer of the Year 1997 fra LA DJs Sway and Tech, og fikk andreplass i den årlige freestyle/rappe konkurransen "Rap Olympics" i regi av Rap Sheet magazine. Selv om de fleste innen hip-hopmiljøet i USA var positivt innstilt til rapperen fra Missouri, var det noen som tok et mer kritisk standpunkt til både ham som person, og til musikken hans. I begynnelsen av sin karriere kalte han seg for M&M som sto for M-en i Marshall og M-en i Mathers. Det var overraskende stor popularitet rundt artisten, selv fra radiostasjoner som aldri før hadde vist noen interesse for eller promotert musikksjangeren rap. Diskusjon ble løftet rundt det at det var det fordi Eminem var den første «legitime» hvite rapperen som fikk omfattende popularitet innen en musikksjanger skapt av sorte, og at dette kunne være grunnen til at han skapte så mye blest rundt seg. I 1998 ga artisten ut The Slim Shady LP, som ga ham stjernestatus i hip-hopens undergrunnsmiljø. The Slim Shady LP ble innspilt mens Eminem bodde sammen med kjæresten Kim og datteren Hailie i et fattigslig og narkotikabelastet strøk øst i Detroit.

Dr. Dre viser interesse og suksessen kommer[rediger | rediger kilde]

I 1996 utkom Eminems solodebut som rapartist: albumet Infinite. «Infinite» ble dog ingen umiddelbar suksess. Albumet ble fulgt opp med en demo av The Slim Shady EP. Det ble ikke fart i sakene før i 1997 da Mathers deltok på 1997 Rap Olympics i New York hvor han ble nummer to i freestyle battle, og Dr. Dre fikk øynene opp for den inntil da ganske ukjente rapperen. Dette resulterte i kontrakt med plateselskapet Interscope og var helt avgjørende for Mathers' videre karriere. De to begynte å jobbe på utgivelsen av en utvidet versjon av The Slim Shady EP, med låter som «The Real Slim Shady» og «Business», som senere kom å bli store suksesser.

Resten av verden fikk øynene opp for den da 25-år gamle Eminem først tidlig i 1999, da musikkvideoen til singelen «My Name Is» kom ut på markedet. De frekke parodiene på flere kjente personligheter som Marilyn Manson og tidligere president Bill Clinton, satte Eminem i et direkte søkelys. Kort tid etter debuterte The Slim Shady LP som nummer tre på det amerikanske magasinet Billboards albumliste. Den 23. februar 1999 kom The Slim Shady LP ut, og solgte over 9 millioner eksemplarer rundt hele verden. Hans andre plate, The Marshall Matters LP, har solgt 65 000 i Norge og 19 millioner verden over. Konserten hans i Oslo Spektrum 1. februar 2001 var utsolgt etter et par dager.

Hans utfall mot musikkollegaer som «N'Stink», «The Wackstreet Boys» og «98 Disease» (parodiskt om guttebandene N'Sync, Backstreet Boys og 98 Degrees) vekte blandede reaksjoner i bransjen. Eminem har havnet i kontrovers grunnet voldelige tekster. I blant annet låtene «'97 Bonnie and Clyde» og «Kim» gies det uttrykk for fantasier om å drepe eks-konen (Kimberly Ann Scott Mathers) som også mor til datteren Hailie (født 25. desember 1995) som også blir nevnet i flere sanger. Låtene «Mockingbird» og «Hailie's song» er dedikert til henne. Kim og Marshall skilte seg i 2001 etter 2 års ekteskap, og Marshall overtok foreldreretten til datteren Hailie.

Priser[rediger | rediger kilde]

Til tross for et hendelsesrikt 2001 beholdt Eminem plassen sin på toppen av musikklistene i åtte uker. Han mottok i tillegg til 1 Grand Music award og tre MTV Music Awards: Video Of the Year og «Best Male Video» for «The Real Slim Shady» og «Best Rap Video» for samarbeidet med Dr.Dre på låten «Forgot About Dre». Ved Grammy Awards fikk han prisen for «Best Rap Solo Performance» for «My Name Is?» og «Best Rap Album» for The Slim Shady LP.

Tøft år[rediger | rediger kilde]

År 2000 var et tøft år for den kontroversielle stjernen. Eminem kom i arresten for å ha viftet med et skytevåpen mot en som visstnok skulle ha forsøkt seg på konen, og truet en annen på en nattklubb. Litt før hadde han blitt saksøkt av sin egen mor, for krenking av hennes personlige ære. Kona hans forsøkte å ta livet av seg ved å kutte over pulsårene. Han ble boikottet av medlemmer fra GLAAD (Gay and Lesbian Alliance Against Defamation) og tekstene hans ble sitert i det amerikanske senatet som eksempel på hvordan vold ble profilert i underholdningsbransjen.

8 Mile[rediger | rediger kilde]

I 2002 debuterte Eminem som skuespiller i filmen 8 Mile. Anmeldere over hele verden slaktet filmen lenge før den var ferdig. 8 Mile vant en Oscar for beste sang for Lose yourself som Eminem selv hadde laget. Filmen tar sted i traktene hvor Eminem vokste opp, og den handler om en fiktiv rapper ved navn Jimmy Smith jr. Andre likheter som at Eminem glemte teksten og ble buet ut første gang han sto på scenen, og at han ble hevet ut hjemmefra flere ganger, finnes til trass for at filmen ikke er biografisk. Under arbeidet med filmen utviklet Eminem et misbruk av piller.

Shady LTD[rediger | rediger kilde]

Shady LTD er Eminems klesmerke. Shady LTD produseres av Nesi Fashion Brands og startet opp i 2003.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Album[rediger | rediger kilde]

DVD[rediger | rediger kilde]

Filmgrafi[rediger | rediger kilde]

 • Da Hip Hop Witch (2000)
 • Up in Smoke Tour (2000)
 • The Wash (2001)
 • 8 Mile (2002)
 • 50 Cent: The New Breed (2003)
 • Crank Yankers (2004)
 • Rock and Roll Hall of Fame Induction Ceremony (2009)
 • Funny people (2009)

Singler[rediger | rediger kilde]

Fra The Slim Shady LP

 • 1998 «Still Don't Give a Fuck»
 • 1999 «My Name Is...»
 • 1999 «Guilty Conscience» (feat. Dr. Dre)

Fra Chronic 2001 (av Dr. Dre)

 • 2000 «Forgot About Dre» (Dr. Dre feat. Eminem)
 • 2000 «What's The Difference» (Dr. Dre feat. Xzibit & Eminem)

Fra The Marshall Mathers LP

 • 2000 «The Real Slim Shady»
 • 2000 «The Way I Am»
 • 2000 «Stan» (feat. Dido)

Fra 8 Mile Soundtrack

 • 2002 «Lose Yourself»

Fra The Eminem Show

 • 2002 «Without Me»
 • 2002 «Cleanin' out My Closet»
 • 2002 «Business»
 • 2003 «Sing for the Moment»
 • 2003 «Superman»

Fra Encore

 • 2004 «Just Lose It»
 • 2004 «Mosh»
 • 2005 «Like Toy Soldiers»
 • 2005 «Mockingbird»
 • 2005 «Ass Like That»

Fra Curtain Call

 • 2005 «When I'm Gone»
 • 2005 «Shake That» (feat. Nate Dogg)

Fra Eminem Presents the Re-Up

Fra Relapse

 • 2009 «Crack A Bottle» (feat. Dr. Dre, 50 Cent)
 • 2009 «We Made You»
 • 2009 «3 am»
 • 2009 «Beautiful»

Fra Relapse: Refill

Fra Recovery

 • 2010 «Not Afraid»
 • 2010 «Love The Way You Lie» (feat Rihanna)
 • 2010 «No Love» (feat Lil Wayne)


Han har også gitt ut singler og album som en del av rappegruppa hans D12.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]