Axl Rose

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
W Axl Rose
William Bruce Bailey
W Axl Rose
Født 6. februar 1962 (53 år)
USA Lafayette, Indiana
Sjanger Hardrock
Instrument Vokal, piano, gitar
Aktive år 1985
Plateselskap Geffen Records
Nettsted www.gunsnroses.com
Band
Guns N' Roses
Tidligere band
Hollywood Rose

W. Axl Rose (født 6. februar 1962 i Lafayette, Indiana) er en amerikansk rockemusiker. Han er mest kjent som vokalist i bandet Guns N' Roses. Han het egentlig William Bruce Bailey, men skiftet senere navn til William Rose Bailey, da moren hans giftet seg på nytt med Stephen Bailey. Da han ble eldre byttet han tilbake igjen til Rose, som var hans biologiske fars navn.

Ifølge et intervju med magasinet Rolling Stone tidlig på 1990-tallet, hadde han en vanskelig barndom. Han vokste opp uten far, og gikk på en strengt religiøs skole. Han har fortalt at han tidlig kom i vansker med politiet.

Samtidig var han svært opptatt av musikk og dannet bandet Axl da han var 17 år gammel. I jakten på berømmelse flyttet han til Los Angeles. Axl Rose ønsket å smelte sammen de to mest populære musikkstilene i bandmiljøet i Los Angeles på den tiden, punk og heavy metal. Blant bandene han var med i var Hollywood Rose, L.A. Guns, Rapidfire, enda et band med navnet Axl og "Rose". I 1985 startet han bandet Guns N' Roses sammen med Tracii Guns, som etter kort tid ble erstattet med Slash, og Rob Gardner som ble erstattet av Steven Adler, Izzy Stradlin, og Duff McKagan. De fikk platekontrakt med Geffen Records i 1986. Deres første album Apetite for Destruction fra 1987 slo ikke gjennom med en gang, men ble etter hvert en sensasjon, mye takket være Roses spesielle måte å synge på. På det første albumet ble alle medlemmene i bandet kreditert for sangene, men det var Stradlin og Rose som sto bak de fleste av de mest kjente sangene. Rose skrev blant annet teksten til «Sweet Child O'Mine» til sin daværende kjæreste Erin Everly.

Samtidig med at suksessen kom, ble det også kjent at bandet også fulgte opp livsstilen som følger med rockemyten, ikke minst gjennom omfattende narkotikabruk. Bandet kansellerte flere konserter, men kom likevel ut med albumet G N' R Lies i 1988 som delvis var et livealbum og delvis akustisk album. De fulgte opp med dobbeltalbumet "Use Your Illusion" i 1991. Da innspillingen skulle til å starte måtte Steven Adler slutte i bandet fordi hans narkotikamisbruk ble for belastende for bandet. Han ble erstattet av Matt Sorum som er av norsk avstamming. Samtidig ble Dizzy Reed hentet inn for å hjelpe Axl Rose med å spille tangentinstrumenter.

Bandet fikk igjen strålende kritikker, men samtidig fortsatte bråket rundt bandet. Axl Rose gikk blant annet til angrep på en tilhenger under en konsert i St. Louis under den 28 måneder lange turnéen bandet hadde. Under en konsert på olympiastadion i Montreal gikk han av scenen etter at bandet bare hadde spilt noen få sanger. En av hans første venner etter at han flyttet til Los Angeles, Izzy Stradlin, valgte også å slutte i bandet. Til tross for at Stradlin var rytmegitarist, ble han av mange regnet som bandets kreative kraft sammen med Rose.


I løpet av årene ble Roses forhold til de andre bandmedlemmene bare dårligere, og bortsett fra et album fylt med coversanger, et dobbelt livealbum og en samleplate, kom omsider et mye omtalte chinese democracy ut 14 år etter siste plate. I tur og orden forlot Slash, Matt Sorum og Duff McKagan bandet. Guns N'Roses spilte imidlertid inn 13 låter med den gamle besetningen, men disse er aldri blitt utgitt.

Rose holdt i mange år en lavere profil, men lagde en sang til filmen End of Days i 1999. Samme år ble det kjent av Guns N'Roses med en hel ny besetning skulle komme med albumet Chinese Democracy. Albumet kom ut i 2008. Guns N'Roses holdt også en del konserter i 2001 og 2002 med stoff fra det uutgitte albumet. Guns N'Roses er igjen kommet i rampelyset etter å ha spilt en rekke vellykkete konserter i Europa og USA. Axl har også deltatt på andre prosjekter de siste årene, han hjalp til på Gilby Clark sin solo-CD, der han sang på Dead Flowers. Axl var også stemmen til radioverten Tommy "Nightmare" Smith på GTA San Andreas., Han har også hjulpet Sebastian Bach, kjent fra Skid Row, med sitt solo-album "Angel Down" ved å synge på tre av sangene.

14. oktober 2010 ble han gjenforent med Duff Mackagan da han spilte med bandet på noen låter i O2 arena i London. Duff spilte bassgitar på You could be mine og gitar på Nice boys, Knockin' On Heaven's Door og Patience.