Miles Davis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Miles Dewey Davis III
Miles Dewey Davis III
Født 26. mai 1926
Død 28. september 1991
Yrke Musiker
Komponist
Nasjonalitet Amerikansk
Kallenavn Miles Davis
Sjanger Jazz
Bebop
Modal
Third Stream
Fusion
Hip Hop
Funk
Aktive år 1944 - 1991
Nettsted Hjemmeside
Tidligere band
Miles Davis Quintet
Notable instrument(er)
Trompet
Piano

Miles Dewey Davis III (født 26. mai 1926, død 28. september 1991), født i Alton, Illinois, var en amerikansk jazztrompetist, komponist og multi-instrumentalist. Han var en av de mest innflytelsesrike, innovative og originale musikere i det 20. århundre.

Miles Davis hadde en umiskjennelig stil og et umåtelig spektrum som rakk fra bebop og cool jazz over modal jazz til jazz-rock fusion. I de tre sistnevnte var Davis den sentrale personlighet. Plateutgivelser og konserter med forskjellige band ytet viktige bidrag til at jazzen ble kunstnerisk akseptert. Han ble kjent for sin langtrukne, melodiske stil og for sitt lakoniske og til tider kontroversielle vesen. Etter hvert ble han et symbol for musikkens kommersielle og kunstneriske potensial.

Miles Davis stammet fra velhavende foreldre, faren var tannlege. Han begynte å spille musikk i en alder av 13 år. Kort tid etter, begynte han å opptre i Jazzlokaler. I St. Louis traff han Charlie Parker og Dizzy Gillespie, som engasjerte ham for en konsert – på denne tiden var stilretningen bebop. Davis dro deretter til New York for å studere klassisk musikk på Juilliard. Om kveldene spilte han jazz i klubbene. 1945 ble hans første plate innspilt. Han begynte å opptre i bandene til Parker og Gillespie. Han startet sitt eget band og ga på 1950-tallet ut flere plater. På denne tiden hadde han også en krise fordi han begynte å bruke heroin, som det lyktes ham å løse seg fra.

I 1967 møtte han Betty Mabry, som ble hans andre kone. De var bare gift et år, men hun fikk stor betydning for ham.

I de følgende årtier spilte han med jazzens størrelser. Han utviklet stadig nye retninger innen jazzen og blandet forskjellige stilretninger i sin musikk. Davis regnes i dag som gudfaren for musikksjangeren fusion, som er en herlig miks av rock og jazz. Hans album Bitches Brew fra 1969 regnes som en av de første virkelige fusion platene. Slik virket han også stildannende for andre musikere. Davis døde i Santa Monica i 1991.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Se utdypende artikkel: Miles Davis' diskografi

Priser og utmerkelser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]