Ringenes herre: Ringens brorskap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ringenes herre: Ringenes brorskap
orig. The Lord of the Rings: Fellowship of the Ring
Generell informasjon
SjangerFantasy / Eventyr
Utgivelsesår2001
Prod.landNew Zealand / USA
Lengde2 t. 58 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense12
11 (2001) (Norge)
Bak kamera
RegiPeter Jackson
ProdusentBarrie M. Osborne
Peter Jackson
Fran Walsh
Tim Sanders
ManusforfatterPhilippa Boyens
Peter Jackson
Stephen Sinclair
MusikkHoward Shore
SjeffotografAndrew Lesnie
KlippJohn Gilbert
Foran kamera
MedvirkendeElijah Wood
Ian McKellen
Viggo Mortensen
Sean Astin
Christopher Lee
Cate Blanchett
John Rhys-Davies
Orlando Bloom
Billy Boyd
Dominic Monaghan
Hugo Weaving
Ian Holm
Andy Serkis
Annen informasjon
BudsjettUSD 93 millioner
Prod.selskapNew Line Cinema
WingNut Films
The Saul Zaentz Company
Premiere10. des. 2001 (Storbritannia)
19. desember 2001 (Norge)
19. desember 2001 (USA)
20. des. 2001 (New Zealand)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)
Dette stedet på New Zealand ble brukt som location for hobbitenes landsby i filmen

Ringenes herre: Ringens brorskap er en newzealandsk-amerikansk episk fantasyfilm fra 2001 regissert av Peter Jackson. Ringenes brorskap er første del av Ringenes herre-trilogien som er basert på J.R.R. Tolkiens bok med samme navn.

Den vant fire Oscar og ble svært godt mottatt av både publikum og filmanmelderne.

Den ble etterfulgt av To tårn (2002).

Handling[rediger | rediger kilde]

I verdenen Midgard er ikke alt som det skal. Den onde «Sauron» holder på å ta over verden, og trenger bare en liten ring med magiske krefter for å klare det. Hobbiten «Frodo» arver denne ringen av onkelen sin og må legge ut på sitt livs viktigste reise for å kaste ringen i vulkanen Dommedagsberg i Mordor, slik at den blir ødelagt for alltid. Men Frodo vet lite om livet utenfor landsbyen der han bor.

Trollmannen Gandalv vet om ringens hemmelighet og forsøker å hjelpe Frodo. Først prøver han å få hjelp hos trollmannen Sarumann, men til sitt sjokk får han vite at han har inngått allianse med Sauron. Det oppstår en kamp på liv og død, men Gandalv klarer omsider å flykte fra Sarumann. Senere dannes en allianse, som foruten Gandalf består av Sam, Munti, Pippin, alven Legolas, dvergen Gimli, Boromir fra Gondor og Aragorn. Disse åtte danner «Ringenes brorskap» og sverger å hjelpe Frodo på hans farefulle ferd for å ødelegge ringen. Ferden mot Mordor er fylt av store farer utenfor hobbitens fatteevene og de følges stadig av Saurons altseende øye og hans uhyggelige lakeier. Ferden tvinger dem omsider inn i gigantisk fjellgrotte med orker og grotte-troll. I tillegg forfølges de av Sarumann Uruk-haier, en ny og kraftigere versjon av orkene.

Frodo blir etterhvert utsatt for svik og han bestemmer seg derfor for å fortsette ferden alene, men hobbiten Sam insisterer på å følge ham. Sammen legger de to i vei mot Mordor, der de møter Gollum/Smeagòl.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Popularitet og økonomi[rediger | rediger kilde]

Ringenes brorskap ble meget populær. Den inbrakte $871,5 millioner på verdensbasis, hvorav $315 millioner i USA, $90 millioner i Storbritannia, $69 millioner i Japan og $8 millioner i Norge.[1] Den ble den nest mest innbringende filmen i 2001 (etter Harry Potter og de vises stein), både på verdensbasis og i USA,[2] og den tredje mest innbringende filmen i trilogien.

Produksjonskostnadene var på $93 millioner.[1]

Anmelderne[rediger | rediger kilde]

Filmen ble meget godt mottatt av anmelderne, noe som gjenspeiles i at den har oppnådd 91 % på Rotten Tomatoes[3] og 92 % på Metacritic.[4] Roger Ebert gav den 3 av 4 stjerner.[5]

Den ble også meget godt mottatt av de norske anmelderne. Blant annet så gav Filmpolitiet, Dagsavisen og VG den terningkast seks, mens Dagbladet og Aftenposten gav den fem.[6]

Priser[rediger | rediger kilde]

Den ble tildelt 113 priser. Dette inkluderer blant annet fire Oscar (foto, makeup, musikk, visuelle effekter), fem BAFTA (beste film, visuelle effekter, makeup, regi, publikumsprisen), fire Saturn Awards (beste fantasy film, regi, birolle og beste DVD), en Grammy, en Hugopris, og en Bodilpris.[7]

Annet[rediger | rediger kilde]

Filmens originallengde er på 2 timer og 58 minutter, men det er også blitt lansert to lengre versjoner på DVD som har en varighet på henholdsvis 3 timer og 28 min. og 3 timer og 48 min.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Ringenes brorskap[rediger | rediger kilde]

Andre sentrale personer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001) - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com. Besøkt 19. mars 2016. 
  2. ^ «Top 2001 Movies at the Worldwide Box Office». The Numbers. Besøkt 18. januar 2020. 
  3. ^ «The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring». www.rottentomatoes.com. 19. desember 2001. Besøkt 3. september 2019. 
  4. ^ «The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring». Metacritic. Besøkt 19. mars 2016. 
  5. ^ Ebert, Roger. «Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring Movie Review (2001) | Roger Ebert». www.rogerebert.com (engelsk). Besøkt 3. september 2019. 
  6. ^ «Ringenes Herre - Ringens Brorskap». www.filmfront.no. Besøkt 3. september 2019. 
  7. ^ Jackson, Peter (19. desember 2001). «The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring». Besøkt 20. mars 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]