The Straight Story

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Straight Story
Generell informasjon
Utgivelsesår1999
Prod.landUSA
Lengde112 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiDavid Lynch
ProdusentPierre Edelman
Michael Polaire
Mary Sweeney
ManusforfatterJohn E. Roach
Mary Sweeney
KlippMary Sweeney
Foran kamera
MedvirkendeRichard Farnsworth
Sissy Spacek
Annen informasjon
BudsjettUSD 10,000,000 (estimert)
Prod.selskapBuena Vista Pictures
Walt Disney Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

The Straight Story er en film utgitt i 1999 og regissert av David Lynch. Den er basert på den sanne historien om Alvin Straights reise gjennom Iowa på en gressklipper. Filmen ble klippet og produsert av Mary Sweeney, Lynchs partner/klipper gjennom mange år. Hun skrev også manus til filmen, sammen med John E. Roach.

Tittelen på filmen er et ordspill: Det hentyder til Alvins etternavn, men også til historiens likefremme natur, i motsetning til de komplekse, sammenvevde, mystiske handlingen i Lynchs øvrige filmer.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Alvin Straight (Richard Farnsworth) er en sykelig, eldre mann som bor sammen med sin voksne datter, Rose (Sissy Spacek). Han og broren, Lyle (Harry Dean Stanton), har glidd fra hverandre, og når Alvin får høre at Lyle har fått slag, bestemmer han seg for å dra på besøk og forhåpentlig gjøre ting godt igjen. Problemet er at Alvins bein og øyne er for svekket til at han kan kjøre bil. Derfor hekter han en tilhenger på sin nyinnkjøpte, 30 år gamle gressklipper-traktor (en ikonisk John Deere-traktor) og legger i vei på den 390 kilometer lange reisen fra Laurens, Iowa til Mount Zion, Wisconsin.

Filmen forteller historien om Alvins seks uker lange reise gjennom Amerikas landsbygd, folkene han møter, hans innflytelse på deres liv, og deres på hans. Det er en moderne odyssé om en mann som forholder seg til sin egen dødelighet og om brorskapets varige bånd.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Richard Farnsworth fikk en Academy Award-nominasjon som «Beste mannlige skuespiller» for sin portrettering av Alvin Straight. Han er den eldste person noensinne nominert til en Oscar for beste skuespiller. Han hadde kreft i siste stadium under innspillingen av filmen, og begikk selvmord året etter, i en alder av 80.

Filmen ble spilt inn langs den faktiske ruten som Alvin Straight tok, og scenene ble innspilt i kronologisk rekkefølge. Det er heller ingen kapitelmerker på DVD-utgaven, ettersom David Lynch ønsket at filmen skulle ses på som en helhet.

I motsetning til hans tidligere filmer (og filmene han senere skulle lage), så fikk The Straight Story, som ble utgitt av Walt Disney Pictures, en G-gradering av MPAA (han lager vanligvis ikke familiefilmer), og det er den eneste Lynch-filmen som Lynch selv ikke skrev manus til. Mange kritikere og fans var behagelig overrasket over at en regissør som vanligvis beskjeftiger seg med bisarr, abstrakt, og foruroligende billedbruk valgte å lage en så enkel, søt film basert på en sann historie.

I Lynch-kulturen[rediger | rediger kilde]

  • Filmen fremviser diverse «varemerker» som stadig vender tilbake gjennom mye av Lynchs arbeider. Dette inkluderer flere hentydninger til kaffe, tømmer, belysning (eller blinkende lys) og landsens småby-områder.
  • Begynnelsen på denne filmen er en parallell til Lynchs Blue Velvet til en viss grad: Begge filmene begynner med en eldre mann som kollapser i sitt hjem på en solrik dag i en hyggelig, stille by, og som ikke blir oppdaget av familien på en stund før han blir sendt til sykehus.
  • Slutten på denne filmen er også til en viss grad en parallell til Lynchs The Elephant Man: Begge filmene slutter med en visjon av en stjerneklar himmel.
  • Harry Dean Stanton og Everett McGill er ofte på rollelisten i Lynchs filmer.
  • Dessuten er dette tredje gang at McGill spiller en mild og godhjertet mekaniker (de to første var hans rolle som Big Ed i Twin Peaks og Twin Peaks: Fire Walk With Me.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]