Hopp til innhold

The Square

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Square
Generell informasjon
Prod.landSverige
Lengde142 min.
Språksvensk
engelsk
dansk
Bak kamera
RegiRuben Östlund
ProdusentErik Hemmendorff
SjeffotografFredrik Wenzel
KlippJacob Schulsinger
Ruben Östlund
Foran kamera
MedvirkendeClaes Bang
Elisabeth Moss
Dominic West
Terry Notary
DistributørTriart film
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

The Square er en svensk dramafilm fra 2017 med regi av Ruben Östlund og med Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West og Terry Notary i hovedrollene. Filmen utspiller seg i kunstverdenen og kretser omkring en kunstinstallasjon i Stockholm med temaet tillit.

Filmen hadde premiere i hovedkonkurransen ved Filmfestivalen i Cannes 2017, hvor den vant Gullpalmen.[1][2]

Handlingsreferat

[rediger | rediger kilde]

Christian arbeider som kurator for X-Royal kunst-museum i Stockholm. Han blir intervjuet av journalisten Anne, men sliter med å forklare hvordan museumet egentlig fungerer. Senere blir han trukket inn i en konfrontasjon i et fotgjengerfelt, og kort tid senere oppdager Christian at smarttelefonen og lommeboken hans er borte - antagelig stjålet i fotgjenger-feltet. Han er i stand til å spore posisjonen til telefonen sin via en datamaskinen, som han og assistenten Michael snart sporer til en stor boligblokk.

De skriver et truende anonymt brev, hvor de krever tilbakelevering av telefonen og lommeboken som kan leveres ved en butikk i nærheten. Christian kaster en kopi av brevet til alle leilighetene i bygget om natten. Flere dager senere blir en pakke til Christian deponert ved butikken, som inneholder telefonen og den helt urørte lommeboken. Dagen etter å ha hentet pakken som inneholder telefonen og lommeboken, får Christian beskjed om at en ny pakke har kommet til ham ved den samme butikken. Han blir mistenksom og sender Michael for å hente den nye pakken. I butikken blir Michael konfrontert av en ung arabisk gutt som påstår at foreldrene hans tror at gutten er en tyv på grunn av brevet hans.

Senere besøker den unge gutten også Christians hjem, og konfronterer ham på trappen utenfor leiligheten. Christian forsøker å få ham til å gå sin vei, men gutten begynner i stedet å banke på dørene og skrike om hjelp. Etter at gutten faller ned en trapp, hører Christian gutten rope etter hjelp - selv om ingen kommer ham til unnsetning. Midt i alle disse problemene, må Christian også administrere promoteringen av en ny utstilling sentrert om et kunstverk kalt «The Square» produsert av Lola Arias som snart skal stilles ut ved museumet hans.

Reklamebyrået som museet ansetter for å promotere The Square, uttaler at de må utnytte sosiale medier mye bedre. Men reklamen de produserer går snart viralt, og når raskt 300 000 visninger på Youtube. Men dette får også ekstremt fiendtlig respons fra media, en rekke religiøse ledere og allmennheten. Museet arrangerer deretter en pressekonferanse, hvor Christian opplyser at han skal ha brutt regelverket og går av som konservator - etter en gjensidig avtale med resten av styret ved museumet.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Guldpalmen till "Rutan"». sverigesradio.se. Besøkt 27. november 2017. 
  2. ^ Kjetil Lismoen (28. september 2017). ««The Square:» Provokatøren Østlund i storform». aftenposten.no. Besøkt 27. november 2017. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Forrige mottaker:
Jeg, Daniel Blake
Gullpalmen
(2017)
Neste mottaker:
Shoplifters