Hopp til innhold

Gjøkeredet (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gjøkeredet
orig. One Flew Over the Cuckoo's Nest
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår1975
Prod.landUSA
Lengde2 t. 13 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegiMiloš Forman
ProdusentMichael Douglas
Saul Zaentz
ManusforfatterLawrence Hauben
Bo Goldman
MusikkJack Nitzsche
SjeffotografHaskell Wexler
Klipp
Foran kamera
Hovedrolle(r)Jack Nicholson
BirollerLouise Fletcher
Will Sampson
Annen informasjon
BudsjettUSD 3 millioner
Prod.selskapFantasy Films
Premiere19. november 1975 (USA)
19. april 1976 (Norge)
Eksterne lenker
Bo Goldman og Michael Douglad på settet under innspillingen
Jack Nicholson i 1976

Gjøkeredet (originaltittel: One Flew Over the Cuckoo's Nest) er en amerikansk dramafilm fra 1975 regissert av Miloš Forman. Filmen handler om en pasient som gjør opprør mot systemet på et mentalsykehus. Han får etterhvert med seg en del av de andre pasientene, men ledelsen slår hardt tilbake mot ham. Hovedrollen spilles av Jack Nicholson, mens sentrale biroller spilles av Louise Fletcher og Will Sampson. Michael Douglas var en av produsentene. Han eide også filmrettighetene til historien. Manuset er basert på Ken Keseys bok med samme tittel fra 1962.

Gjøkeredet vant fem Oscar, blant annet for beste film. Den vant også seks Golden Globe og seks BAFTA.[1]

McMurphy er en mann som har fått en fengselsdom for sex med en mindreårig. Han soner straffen ved en arbeidsleir, men nå har han klart å bli overført til et mentalsykehus ved å spille forstyrret. Hensikten er å slippe hardt arbeid og å sone den resterende straffen i et avslappende miljø. Ganske snart oppdager han at alle pasientene er sløvet ned av medikamenter og at de er underkastet sykehusledelsen og den passiv-aggressive oversøster Ratched. McMurphy gjør opprør fra første stund, og etterhvert får han de andre pasientene med seg. Blant annet iverksetter han en ulovlig ekskursjon og organiserer en fest ved avdelingen mens oversøster Ratched er borte. Hans høyst forståelige opprør tas ille opp av ledelsen ved sykehuset, og de ser seg derfor nødt til å knekke ham. Han blir utsatt for brutale metoder.

Om filmen

[rediger | rediger kilde]

Filmen skildrer både maktkampen mellom psykiatere, pleiere og pasienter og forholdet pasientene imellom. Den stiller i tillegg svært kritiske spørsmål vedrørende psykiatrien og dens behandlingsmetoder. Den utløste mange debatter.

Gjøkeredet ble skrevet på bakgrunn av opplevelser i amerikanske statshospital på 1960-tallet.

Produksjon

[rediger | rediger kilde]

Filmen ble spilt inn ved Oregon State Mental Hospital, som er et virkelig mentalsykehus.

James Caan ble opprinnelig tilbudt hovedrollen som McMurphy. Deretter var Marlon Brando, Gene Hackman og Burt Reynolds aktuelle kandidater før rollen endelig gikk til Nicholson.

Kirk Douglas kjøpte i 1963 filmrettighetene til historien og planla selv å spille hovedrollen, men var for gammel da den endelig ble en realitet. Hans sønn, Michael Douglas, fikk etterhvert overta filmrettighetene og var filmens produsent.[2] Rollen som Nurse Ratched ble i tur og orden tilbudt skuespillerne Anne Bancroft, Colleen Dewhurst, Geraldine Page, Ellen Burstyn og Jane Fonda. Men alle avslo.

Historien er basert på forfatteren Ken Keseys egne opplevelser da han jobbet ved Veterans Administration Hospital i Palo Alto, California. I boka skildres fortellingen ut fra Chief Bromdens perspektiv og ikke McMurphy, slik som i filmen. Dette irriterte forfatteren av boka, Ken Kesey, nok til at han forsøkte å saksøke filmens produsenter.

Økonomi og popularitet

[rediger | rediger kilde]

Filmen ble meget populær og innbragte $109 millioner på kino i USA alene.[3] Den ble den nest mest innbringende filmen i USA i 1975 (bare forbigått av Haisommer).[4]

Produksjonskostnadene var på ca $3 millioner.[3]

Anmelderne

[rediger | rediger kilde]

Gjøkeredet ble meget godt mottatt av anmelderne, noe som gjenspeiles i at den har fått 94 % på Rotten Tomatoes.[5] Den amerikanske filmkritikeren Roger Ebert gav den 3 av 4 stjerner,[6] mens Leonard Maltin gav den 4 av 4 stjerner.[7]

VG, Aftenposten og Arbeiderbladet gav den terningkast seks, mens Dagbladet gav den fem.[8]

Filmen fikk flerfoldige priser og har i ettertid blitt omtalt som blant de fremste filmklassikerne. Filmen vant hele fem Oscar-statuetter i 1976; for Beste film, Beste regi, Beste kvinnelige hovedrolle, Beste mannlige hovedrolle og beste filmatisering (manus basert på allerede utgitt materiale). Samme år vant den hele seks Golden Globe i tillegg til flerfoldige andre filmpriser.

Det amerikanske filminstituttet har kåret søster Rached til filmhistoriens 5. beste skurkeskikkelse.[9]

I 1993 ble filmen vedtatt bevart av National Film Registry.[1]

Filmen regnes som en av USAs største filmer og er rangert som nr. 20 på American Film Institutes liste AFI's 100 Years...100 Movies

I rollene

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b «One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975) - Milos Forman | Awards | AllMovie». AllMovie. Besøkt 10. april 2017. 
  2. ^ «Factbox: Seven facts about actor Kirk Douglas». Reuters (engelsk). 5. februar 2020. Besøkt 24. august 2023. 
  3. ^ a b «One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975) - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com. Besøkt 12. mai 2019. 
  4. ^ «Top 1975 Movies at the Domestic Box Office». The Numbers. Besøkt 15. august 2019. 
  5. ^ «One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975)». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 12. mai 2019. 
  6. ^ Ebert, Roger. «One Flew Over the Cuckoo's Nest Movie Review (1975) | Roger Ebert». www.rogerebert.com (engelsk). Besøkt 12. mai 2019. 
  7. ^ Maltin, Leonard (30. september 2003). Leonard Maltin's movie & video guide 2004 (engelsk). Plume. ISBN 9780452284784. 
  8. ^ «Gjøkeredet». www.filmfront.no. Besøkt 12. mai 2019. 
  9. ^ «AFI'S 100 YEARS...100 HEROES & VILLAINS». Det amerikanske filminstituttet. Besøkt 1. juni 2018. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]