Gjøkeredet (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Gjøkeredet
orig. One Flew Over the Cuckoo's Nest
Generell informasjon
Sjanger Drama

Nasjonalitet USA
Utgitt 19. november, 1975 (USA)
Lengde 133 min.
Aldersgrense 16 år (1976)
Produksjon
Regissør Miloš Forman
Manus Lawrence Hauben
Bo Goldman

Produsent Michael Douglas
Saul Zaentz
Musikk Jack Nitzsche
Sjeffotograf Haskell Wexler
Klipp Sheldon Kahn
Lynzee Klingman

Medvirkende Jack Nicholson
Louise Fletcher
William Redfield
Brad Dourif
Will Sampson
Danny DeVito
Scatman Crothers
Christopher Lloyd

Annen informasjon
Filmselskap United Artists
Budsjett $4,400,000
Totalomsetning $112,000,000

Eksterne lenker

Gjøkeredet (originaltittel: One Flew Over the Cuckoo's Nest) er en prisbelønt amerikansk dramafilm fra 1975 regissert av Milos Forman. Hovedrollen spilles av Jack Nicholson, mens en sentral birolle spilles av Louise Fletcher. Michael Douglas var en av produsentene (han eide også filmrettighetene til historien). Manuset er basert på Ken Keseys bok Gjøkeredet fra 1962.

Gjøkeredet vant fem Oscar, blant annet for beste film. Den vant også seks Golden Globe og seks BAFTA.

Handling[rediger | rediger kilde]

McMurphy (Jack Nicholson) plasseres på et sinnssykehus hvor alle pasientene er sløvet ned av medikamenter og fullstendig underkastet sykehusledelsen og oversøster Ratched (Louise Fletcher). McMurphy gjør opprør fra første stund og etterhvert får han de andre pasientene med seg. Hans opprør tas imidlertid ille opp av stedets ledelse og de ser seg derfor nødt til å knekke ham.

Filmomtale i DVDarkivet: «Den handler om feilbehandling og overgrep overfor mentalpasienter. Den handler om kameratskap, om å ha tro på seg selv, om å ta ansvar, om ikke å ta ansvar, om medfølelse, om likegyldighet, om trangsynthet, ondskap, kjærlighet og sist men ikke minst om å omfavne livet og de mulighetene man har» [1].

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Gjøkeredet er skrevet på bakgrunn av opplevelser i amerikanske statshospital på 1960-tallet.

Filmen skildrer både maktkampen mellom psykiatere, pleiere og pasienter, og forholdet pasientene imellom. Filmen stiller i tillegg svært kritiske spørsmål vedrørende psykiatrien og dens behandlingsmetoder, og filmen utløste et debattras i etterkant av premieren [2].

Filmen regnes i dag som en av USAs største filmer og er rangert som nr. 20 på American Film Institutes liste AFI's 100 Years... 100 Movies.

I 1993 ble filmen funnet betydningsfull nok ("culturally, historically, or aesthetically significant") av USAs Library of Congress til å bli bevart av deres National Film Registry.

Priser[rediger | rediger kilde]

Filmen fikk flerfoldige priser og har i ettertid blitt omtalt som blant de fremste filmklassikerne. Filmen vant hele fem Oscar-statuetter i 1976, for Beste film, Beste regi, Beste kvinnelige hovedrolle, Beste mannlige hovedrolle og beste filmatisering (manus basert på allerede utgitt materiale). Samme år vant den hele seks Golden Globe, i tillegg til flerfoldige andre filmpriser.

I rollene[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rolle
Jack Nicholson Randle Patrick McMurphy
Louise Fletcher Pleier Ratched
William Redfield Dale Harding
Will Sampson Chief Bromden (indianeren)
Dean R. Brooks Dr. John Spivey
Scatman Crothers Orderly Turkle
Danny DeVito Martini
William Duell Jim Sefelt
Brad Dourif Billy Bibbit
Christopher Lloyd Max Taber
Vincent Schiavelli Frederickson
Nathan George Attendant Washington

Trivia[rediger | rediger kilde]

  • James Caan ble opprinnelig tilbudt hovedrollen som McMurphy.
  • Kirk Douglas kjøpte i 1963 filmrettighetene til historien og planla selv å spille hovedrollen, men var for gammel da den endelig ble en realitet. Hans sønn, Michael Douglas fikk etterhvert overta filmrettighetene og var filmens produsent.
  • Filmen ble spilt inn på en virkelig mentalinstutisjon, Oregon State Mental Hospital.
  • I boka er fortellingen vist fra Chief Bromdens perspektiv og ikke McMurphy, slik som i filmen. Dette irriterte forfatteren av boka, Ken Kesey, nok til at han forsøkte å saksøke filmens produsenter.
  • Historien er basert på forfatteren Ken Keseys egne opplevelser da han jobbet ved Veterans Administration Hospital i Palo Alto, California.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nett-TV[rediger | rediger kilde]