Operasjon Argo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Operasjon Argo
Generell informasjon
SjangerThriller
Drama
Utgivelsesår2012
Prod.landUSA
Lengde120 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiBen Affleck
ProdusentBen Affleck
George Clooney
Grant Heslov
ManusforfatterChris Terrio
basert på artikkel av Joshuah Bearman
MusikkAlexandre Desplat
SjeffotografRodrigo Prieto
KlippWilliam Goldenberg
Foran kamera
MedvirkendeBen Affleck
Bryan Cranston
Alan Arkin
John Goodman
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Prod.selskapWarner Bros. Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Operasjon Argo (originaltittel: Argo) er en amerikansk historisk drama/thrillerfilm fra 2012. Filmen er produsert og regissert av Ben Affleck. Affleck spiller også hovedrollen, og har Bryan Cranston, Alan Arkin og John Goodman som noen av medspillerne. George Clooney var også med på å produsere filmen.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen hadde norsk premiere 23. november 2012, og er basert på den sanne historien om en hemmelig operasjon for å redde amerikanske gisler i iransk fangenskap. Se artikkel Argo-operasjonen om de faktiske hendelsene.

Handling[rediger | rediger kilde]

Året er 1979. Revolusjonære iranere tar seg inn i den amerikanske ambassaden i Iran og tar de fleste av dem som gisler. Men seks av dem greier å rømme og advare CIA. Eksperten Tony Mendez (Ben Affleck) kommer opp med en risikabel, men nødvendig plan for å få amerikanerne ut av fangenskapet: Han er med på å produsere en falsk kanadisk film de kaller Argo, som skal «filmes» i Iran. Forkledd som filmfolk skal de få gislene ut av fare. Mendez og teamet hans kommer i tidstrøbbel når iranerne tilsynelatende lukter planen og myndighetene i USA begynner å tvile på hele operasjonen. Dessuten opererer de hele tiden med vissheten om at de amerikanske personene kan bli drept når som helst.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]