Operasjon Argo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Operasjon Argo
orig. Argo
Generell informasjon
Sjanger Thriller
Drama
Nasjonalitet USA
Utgitt 2012
Lengde 120 min.
Språk Engelsk
Bak kamera
Regissør Ben Affleck
Manus Chris Terrio
basert på artikkel av Joshuah Bearman
Produsent Ben Affleck
George Clooney
Grant Heslov
Musikk Alexandre Desplat
Sjeffotograf Rodrigo Prieto
Klipp William Goldenberg
Foran kamera
Medvirkende Ben Affleck
Bryan Cranston
Alan Arkin
John Goodman
Annen informasjon
Filmformat 2,35:1
Filmselskap Warner Bros. Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted Redigere på wikidata

Operasjon Argo (originaltittel: Argo) er en amerikansk historisk drama/thrillerfilm fra 2012. Filmen er produsert og regissert av Ben Affleck. Affleck spiller også hovedrollen, og har Bryan Cranston, Alan Arkin og John Goodman som noen av medspillerne. George Clooney var også med på å produsere filmen.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen hadde norsk premiere 23. november 2012, og er basert på den sanne historien om en hemmelig operasjon for å redde amerikanske gisler i iransk fangenskap. Se artikkel Argo-operasjonen om de faktiske hendelsene.

Handling[rediger | rediger kilde]

Året er 1979. Revolusjonære iranere tar seg inn i den amerikanske ambassaden i Iran og tar de fleste av dem som gisler. Men seks av dem greier å rømme og advare CIA. Eksperten Tony Mendez (Ben Affleck) kommer opp med en risikabel, men nødvendig plan for å få amerikanerne ut av fangenskapet: Han er med på å produsere en falsk kanadisk film de kaller Argo, som skal «filmes» i Iran. Forkledd som filmfolk skal de få gislene ut av fare. Mendez og teamet hans kommer i tidstrøbbel når iranerne tilsynelatende lukter planen og myndighetene i USA begynner å tvile på hele operasjonen. Dessuten opererer de hele tiden med vissheten om at de amerikanske personene kan bli drept når som helst.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Trivia[rediger | rediger kilde]

  • Ben Affleck ville opprinnelig at Brad Pitt skulle spille Tony Mendez, men Pitt kunne ikke grunnet andre prosjekter han var igang med.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]