Susanne Bier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Susanne Bier
Susanne Bier
Susanne Bier, 2013.
Født 15. april 1960 (55 år)
København
Samboer Jesper Winge Leisner
Barn To barn
Utdannelse Filmregissør på Den Danske Filmskole i 1987
Yrke Filmregissør

Susanne Bier (født 15. april 1960 i København) er en dansk filmregissør. Hun fikk sitt gjennombrudd med filmen Den eneste ene (1999), som ble en stor suksess. To av filmene hun har regissert, Etter bryllupet (2006) og I en bedre verden (originaltittel: Hævnen), har blitt nominert til Oscar for bedste udenlandske film, hvorav sistnevnte vant i 2011.

Oppvekst og utdannelse[rediger | rediger kilde]

Susanne Bier vokste opp i Svanemøllen i København. Hun gikk på Niels Steensens Gymnasium, og studerte kunst på Hebrew University i Jerusalem og arkitektur ved Architectural Association i London. Hun fullførte sin filmregissørutdannelse på Den Danske Filmskole i København i 1987.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Etter gjennombruddet med Den eneste ene i 1999, regisserte hun i 2002 dogmefilmen Elsker deg for evig og i 2004 Brødre. Til de to siste filmene skrev Bier manuskriptet sammen med Anders Thomas Jensen. Brødre ble det i 2009 laget en amerikansk versjon av, hvor hovedrollene (i stedet for Nikolaj Lie Kaas, Connie Nielsen og Ulrich Thomsen, som var med i den danske versjonen) ble spilt av Tobey Maguire, Natalie Portman og Jake Gyllenhaal. Bier var med som konsulent på manuskriptet til den amerikanske versjonen, men regisserte ikke filmen. I 2007 var Bier regissør på Hollywood-filmen Things We Lost in the Fire, en film som hadde stjernene Halle Berry og Benicio del Toro i hovedrollene.

Susanne Bier ble i 2007 nominert til Oscar for beste fremmedspråklige film for filmen Etter bryllupet, men vant ikke. I januar 2011 vant hun en Golden Globe i kategorien Beste fremmedspråklige film for filmen I en bedre verden,[1] som senere samme år vant Oscar for beste fremmedspråklige film.[2] Det var første gang en dansk filmregissør har fått to Oscar-nominasjoner. I en bedre verden ga også Bier prisen som "Beste regissør" ved European Film Award i desember 2011.[3]

Privat[rediger | rediger kilde]

Bier gift med komponisten og produsenten Jesper Winge Leisner, og sammen har de to barn.

Priser[rediger | rediger kilde]

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]