Hans Christian Ægidius

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hans Christian Ægidius
Født24. mars 1933[1]Rediger på Wikidata
Odense[1][2]
Død27. mars 2008[1]Rediger på Wikidata (75 år)
København[3]
BeskjeftigelseSkuespiller, regissør, manusforfatter, filmregissør Rediger på Wikidata
NasjonalitetDanmark
GravlagtBispebjerg Kirkegård[3]
UtmerkelserBodilprisen for beste mannlige birolle (1984) (for: Forræderne)[4]
Robertprisen for årets mannlige birolle (1984) (for: Forræderne)[5]
IMDbIMDb

Hans Christian Ægidius (født 24. mars 1933 i Odense, død 27. mars 2008 i København) var en dansk skuespiller, regissør og manusforfatter.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Hans Chr. Ægidius tok artium ved Odense Katedralskole i 1954. Etter i noen år å ha studert dansk og fransk ved Københavns Universitet begynte han ved Den Danske Studenterscene og var med på å grunnlegge Collage-Truppen på 1960-tallet. Han spilte med i de samfunnssatiriske revyer Frihed det bedste guld og Gris på gaflen. Han studerte også i Frankrike og Italia (hos Dario Fo). Gjennombruddet fikk han i musikalen "Hvordan man får succes i forretning uden at røre en finger" på Det ny Scala. Han har iscenesatt klassiske skuespill, farser, komedier og musikaler på blant annet Odense Teater, Skolescenen, TV-Teatret, ABC Scenen, Amager Scenen og Det kongelige Teater. På Det kongelige Teater satte han opp Erotik og på Fiolteatret forestillinger som Idealister, Vi ses i Johannesburg og Skorpionen. På ABC Teatret var han regissør, skuespiller og oversetter med farser som Den kyske levemand og Den spanske flue. Gjennom årene har han laget revy over det meste av Danmark for eksempel: Gilleleje, Horsens, Dronningmølle og Skælskør – ofte med sin kone, skuespillerinnen Lene Maimu på scenen. I 2000 stod paret bak en liten revy på Lindenborg Kro. Han spilte stasjonsmesteren i Tyllefyllebølleby Station, men hans mest kjente arbeide er nok Jul i Gammelby, hvor han både fungerte som instruktør, medforfatter og skuespiller.

På film hadde Hans Chr. Ægidius biroller i Gangsternes lærling og Hærværk. I de siste leveårene tvang Parkinsons sykdom ham bort fra scenen. Han fortsatte allikevel med å skrive revytekster og oversette komedier og farser. Hans Chr. Ægidius ble i 2001 utnevnt til æresmedlem av Danske Populær Autorer.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Priser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c danskefilm.dk, oppført som Hans Chr. Ægidius, danskefilm person-ID 358, besøkt 10. juni 2020[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Freebase-data fra Google[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Gravsted.dk, gravsted.dk ID hanschraegidius, besøkt 10. juni 2020[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Bodilprisen.dk, «Årets vindere. 1984: Bedste mandlige birolle: Hans Chr. Ægidius (Forræderne)», besøkt 10. juni 2020[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Internet Movie Database, «Danish Film Awards (Robert). 1984 Awards», besøkt 10. juni 2020[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]