Barbara (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Barbara
Generell informasjon
GenreDramafilm
Utgivelsesår1997
NasjonalitetDanmark, Norge, Sverige
Lengde139 min.[1]
SpråkDansk, færøysk
Bak kamera
RegiNils Malmros[1][2][3] Rediger dette på Wikidata
ManusNils Malmros,[1][3] John Mogensen[1][3] Rediger dette på Wikidata
Basert på
Barbara Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Per Holst
MusikkGunner Møller Pedersen Rediger dette på Wikidata
FotoJan Weincke[3] Rediger dette på Wikidata
KlippBirger Møller Jensen[3] Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeAnneke von der Lippe,[1] Lars Simonsen,[1] Jesper Christensen,[1] Trond Høvik,[1] Henny Moan,[1] Jens Okking,[1] Aksel Rasmussen,[3] Jytte Kvinesdal,[3] Bodil Udsen,[3] Birgitte Federspiel,[3] Peter Hesse Overgaard,[3] Helene Egelund,[3] Adelborg Linklett,[3] Henning Jensen,[3] Daniel Ceccaldi,[3] Peter Reichhardt,[3] Gunnvør Nolsøe,[3] Ove Pedersen,[3] Høgni Johansen,[3] Marco Bisson,[4] Ove Pedersen[4] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Filmformat35-mm-film
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapPer Holst Filmproduktion[1] Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Nordisk Film
Premiere(r)3. oktober 1997
Eksterne lenker
Anneke von der Lippe på et færøysk frimerke utgitt i anledning av filmen Barbara

Barbara er en dansk film fra 1997 ved Nils Malmros som har handling fra Færøyene. Den over 143 minutter lange filmen baserer seg på romanen «Barbara» av Jørgen-Frantz Jacobsen fra 1939, som igjen baserer seg på sagnet om Beinta Broberg.

Lokaliteter og produksjon[rediger | rediger kilde]

Handlingen foregår i et miljø på 1700-tallet og som det har lyktes filmen å gjenskape i de trange smugene mellom lave trehus med torvtak i Tórshavns gamle bydel á Reyni på Tinganes, samt andre lokaliteter, for eksempel Hoyvík, Saksun og Koltur.

Studieopptakene startet i Stockholm i juni 1996, og opptakene utendørs ble gjort på Færøyene i sommermånedene. De avsluttede studieopptakene ble avviklet i København på etteråret 1996. Med et budsjett på 38 millioner Dkr. er dette den hittil dyreste danskproduserte filmen. Foruten danske, er der også svenske og norske produksjonsmidler i filmen. Produsent var Per Holst som har produsert de fire siste Malmros-filmene.

Handling[rediger | rediger kilde]

Både romanens og filmens handling er at skonnerten Fortuna kommer til Færøyene med den nybakte danske teolog Poul Aggersø som skal være prest på øya Vágar. Det blir hans skjebne å møte og bli gift med den livlige og unge presteenke Barbara. Hun har et ry som en ulykkesfugl og den erotiske lykke er flyktig, Barbaras forelskelse er stor og glødende og higer videre enn kun den blodfattige prest.

Hr. Poul fylles med uro og angst for å miste Barbara. Da han i embetes medfør må besøke den utilgjengelige øya Mykines og blir deretter tvunget av uvær og brann til å bli på øya i elleve dager føler han at han har mistet Barbara. Ved hjemkomsten finner han ganske riktig prestegården tom. Barbara har reist til Tórshavn med den unge student Andreas Heyde. I sin fortvilelse tar han opp forfølgelsen, går menneskelig til grunne og ender i fengsel. For Barbara er den nye lykke også kortvarig. Andreas Heyde mister interessen og reiser i hemmelighet videre med Fortuna. Romanens avslutning fokuserer på Barbaras smertelige nederlag

Jørgen-Frantz Jacobsen stil er humoristisk og velopplagt fortellende. Fine poenger og presise historiske iakttakelser gir verket kraft og substans.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Hovedrollen som den vakre Barbara spilles av den norske skuespillerinnen Anneke von der Lippe. En annen nordmann, Trond Høvik, har rollen som det forpinte sjalusioffer, den primitive handelsbetjent Gabriel. Filmens andre hovedrolle, den nybakte prest Hr. Poul, spilles av den danske skuespiller Lars Simonsen. De øvrige sentrale roller spilles likeledes av danske skuespillere, blant andre Jesper Christensen, Jens Okking, Birgithe Federspiel og Bodil Udsen.

Rekrutteringen av statister var svært synlig i gatebildet på Færøyene en stor del av 1996. Man kunne ikke unngå å legge merke til de mange mennene med helskjegg og ville hårmanker. Tannleger, lastebilsjåfører, sauebønder og andre var så tilgrodd i fjeset at det ble spøkefullt sagt at selv deres egen familie vanskelig kunne gjenkjenne dem. I det hele tatt satte filmingen sitt pittoreske preg på hverdagen i noen hektiske sommermånedene.

Rolleliste (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Uroppførelse[rediger | rediger kilde]

Uroppførelsen var den 28. september 1997 i Norðurlandahúsið med 500 utvalgte gjester fra Færøyene og utlandet. Men filmen ble tidligere vist for 200 journalister i Tórshavns kino Havnar Bio. For folk flest var premieren den 3. oktober. Omkring 7 000 billetter ble solgt på forhånd og etter to uker hadde omkring 10 000 færøyinger sett filmen (8 000 i Tórshavn og ytterligere 2 000 i Klaksvík), det er mer enn 20% av befolkningen.

I Danmark ble filmen Barbara vist samtidig på 45 kinoer.

Priser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]