Björk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Björk
Björk performing at Cirque en Chantier 1 edit.jpg
FødtBjörk Guðmundsdóttir
21. november 1965 (52 år)
Island Reykjavík, Island
Ektefelle Þór Eldon (1986–1987)
SamboerMatthew Barney
Far Guðmundur Gunnarsson
Beskjeftigelse
10 oppføringer
Komponist, skuespiller, sanger, låtskriver, filmskuespiller, vokalist, produsent, Arrangement i musikk, poet, skribent
NasjonalitetIslandsk
Språkislandsk
Livssynateisme
Medlem avThe Sugarcubes, Tappi Tíkarrass, KUKL
Utmerkelser Nordisk råds musikkpris, Polar Music Prize, ridder av Den nasjonale fortjenstorden, Bodilprisen for beste kvinnelige hovedrolle
SjangerAlternativ rock, electronika, baroque pop, eksperimentell rock, trip hop, jazz
Instrumentvokalist, keyboard, piano, fløyte
Aktive år1977 –
PlateselskapOne Little Indian
Elektra/Atlantic
Polydor
Mother
Smekkleysa
Nettstedbjork.com
Tidligere band
The Sugarcubes
Tappi Tíkarrass
KUKL
Notable verk
Volta, Vespertine, Homogenic, Vulnicura, Post (album), Gling-Gló, Debut, Medúlla, Biophilia
Signatur
Björks signatur

Björk, eller fullt ut Björk Guðmundsdóttir (født 21. november 1965), er en islandsk artist og låtskriver.

Tidlig karriere[rediger | rediger kilde]

Björk fikk sitt internasjonale gjennombrudd i 1988 sammen med gruppen The Sugarcubes, men hun startet sin karriere allerede som 11-åring i 1976, da hennes pianolærer sendte inn en demo til en radiostasjon. Björk fremførte en coverversjon av Tina Charles sin «I Love To Love» på demoen. Den ble spilt på radiostasjonen, og et lokalt plateselskap fattet interesse for henne. Året etter, i 1977, ga Björk ut sitt første soloalbum. Det selvtitulerte albumet ble meget populært på Island.

I årene som fulgte var hun medlem av diverse grupper, stort sett innenfor rock- og punk-sjangerene. I 1986 ble hun med i The Sugarcubes, samtidig som hun fikk sin første sønn. Gruppen ble oppløst i 1992.

Solokarriere[rediger | rediger kilde]

Foruten at Björk ga ut Björk i 1977, ga hun i 1990 ut albumet Gling-Gló. Det var likevel først i 1993 at hun fikk sitt definitive gjennombrudd som soloartist. Sammen med produsent Nellee Hooper lagde hun albumet Debut som ble meget godt mottatt i hele verden. Blant annet kåret NME det til årets album. Björk sin musikalske stil var nå forandret fra pop/rock-preget fra tiden i band, til mer eksperimentell elektronisk musikk, dominert av hennes karakteristiske stemme.

I årene som fulgte fikk Björk stadig mer internasjonal anseelse. Hun har jobbet med forskjellige produsenter på sine album samtidig som hun selv er svært aktiv i både produksjonen og miksingen, noe som gir albumene en identitet. Konsertene hennes er kjent for å være meget spektakulære.

Björk har også samarbeidet med Madonna og skrevet tittelsporet til hennes plate Bedtime Stories. Ved siden av har hun også samarbeidet med Tricky, Goldie, Evelyn Glennie, Zeena Parkins. Musikken hennes har også blitt mikset av en rekke kjente artister, som for eksempel Skunk Anansie og Graham Massey for å nevne noen.

Hun er også kjent for å jobbe med svært kreative personer når hun lager musikkvideoer, og av den grunn har hennes videoer fått mye oppmerksomhet; både ved å være gode håndverk, samt ved å være provokative. Hun har eksempelvis jobbet med Spike Jonze, Chris Cunningham og Michel Gondry.

Björk som skuespiller[rediger | rediger kilde]

Björk har hatt en kort karriere som filmskuespiller ved siden av musikken. Hun har hatt roller i Juniper Tree og Prêt-à-Porter. Mest kjent er hun for sin innsats i Lars von Triers Dancer in the Dark. Filmen kom ut i 2000 og høstet gode kritikker. Den handler om en immigrant i USA som, på grunn av en arvelig sykdom, er i ferd med å miste synet. Samtidig forsøker hun å tjene nok penger slik at hennes sønn kan få en operasjon som vil berge synet hans. For sin innsats fikk hun pris for beste kvinnelige skuespiller under Cannesfestivalen i 2000. Selv om hennes skuespillerinnsats kan sies å ha vært en suksess, har hun gjort det klart at hun aldri ønsker å spille i film igjen. Björk lagde også musikken til filmen som ble utgitt som: Selmasongs (etter hovedpersonen Selma i Dancer in the Dark).

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Den franske regjering hedret i 2001 Björk ved å utnevne henne til ridder av Den nasjonale fortjenstorden.[1]

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Tappi Tíkarrass diskografi (1982-1984)[rediger | rediger kilde]

KUKL diskografi (1983 – 1986)[rediger | rediger kilde]

The Sugarcubes diskografi (1986 – 1992)[rediger | rediger kilde]

Andre utgivelser:

Björks soloutgivelser (1976-nåtid)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Frankrike adler Björk», Aftenposten, 26. august 2001, s. 20.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]