Spillets regler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Spillets regler
orig. La Règle du jeu
Nasjonalitet Frankrike Frankrike
Språk fransk
Regissør Jean Renoir
Manus Jean Renoir
Carl Koch
Medvirkende Nora Gregor
Paulette Dubost
Marcel Dalio
Jean Renoir
Julien Carette
Musikk Wolfgang Amadeus Mozart (åpning)
Pierre-Alexandre Monsigny
Roger Désormières (arrangør)
Sjeffotograf Jean-Paul Alphen
Jean Bachelet
Klipp Marthe Huguet
Marguerite Renoir
Filmselskap Janus Films (USA)
Utgitt 8. juli 1939
Lengde 110 min
Budsjett FRF 5 500 500
IMDb

Spillets regler (originaltittel: La Règle du jeu, engelsk tittel: The Rules of the Game) er en fransk film fra 1939 regissert av Jean Renoir. Filmen handler om den franske overklassen like før andre verdenskrigs utbrudd. Renoirs film er delvis en adapsjon av Alfred de Mussets Les Caprices de Marianne, en populær satire fra 19-hundretallet, og blir av mange regnet som Renoirs største film, og sogar regnet blant de beste filmene noensinne.

Filmen starter som en farse som ender i en tragedie i siste scene. Den er karakterisert av tematiske elementer typisk for Renoirs verk, slik som verdensrelativitisme personalisert gjennom karakterene og grusomme, følelsesløse dødsfall.

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Filmen ble umiddelbart sterkt kritisert for sin satire over den franske overklassen og ble latterliggjort av det parisiske publikum ved premieren. Overklassen er fremstilt som sære og selvopptatte, med liten bekymring for hvilke følger deres handlinger får. Følgelig forbød de franske myndighetene filmen, men etter krigen har filmen vunnet ny hevd og blir sett på av mange filmkritikere og regissører som en av de beste filmene noensinne.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]