Slumdog Millionaire – Han som hadde svar på alt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Slumdog Millionaire
– Han som hadde svar på alt
orig. Slumdog Millionaire
Generell informasjon
Utgivelsesår2008
Prod.landStorbritannias flagg Storbritannia
Lengde120 min.
SpråkEngelsk
Hindi
Bak kamera
RegiDanny Boyle
ProdusentChristian Colson
ManusforfatterSimon Beaufoy
MusikkA.R. Rahman
SjeffotografAnthony Dod Mantle
KlippChris Dickens
Foran kamera
MedvirkendeDev Patel
Freida Pinto
Anil Kapoor
Saurabh Shukla
Annen informasjon
Budsjett15 mill. dollar
Prod.selskapCelador Films
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Slumdog Millionaire – Han som hadde svar på alt er en britisk film fra 2008 regissert av Danny Boyle.

Filmen er basert på boken Gutten som hadde svar på alt av Vikas Swarup, og er spilt inn i India. Filmen vant publikumsprisen under Toronto internasjonale filmfestival i 2008. Senere vant den både Golden Globe for beste dramafilm og Oscar for beste film for 2008.

To av hovedrolleinnehaverne, Freida Pinto («Latika») og Dev Patel («Jamal»), besøker Toronto Internasjonale Filmfestival i 2008.

Filmen følger gatebarnet Jamal Malik fra han som ung gutt mister moren sin i et hinduistisk angrep på det muslimske fattigkvarteret der han bor, til han som ung mann deltar i den indiske versjonen av Vil du bli millionær?.

Jamals historie fortelles inndelt i episoder som gir en forklaring på hvordan han visste svarene på de fleste av de etterhvert svært vanskelige spørsmålene. Jamals lengsel etter å finne igjen sin barndomsvenninne «Latika», og kunne være sammen med henne, er det bærende element i filmen.

Danny Boyle ønsket opprinnelig ikke å lage en film om Vil du bli millionær?, men da han fant ut at manusforfatter var Simon Beaufoy, som hadde skrevet manus til en av Boyles britiske favorittfilmer, I blanke messingen, valgte han å lese manuset.[trenger referanse]

Filmen er blant annet spilt inn i slumområdet Dharavi i Mumbai, og ved Taj Mahal.

Slumdog Millionaire – Han som hadde svar på alt hadde norsk premiere 23. januar 2009.

Handling[rediger | rediger kilde]

Atten år gamle Jamal Malik, en indisk muslim fra Mumbai, deltar på «Vil du bli millionær»? og er ett spørsmål unna å vinne førstepremien. Men før spørsmålet - som er verdt 20 millioner - blir Jamal arrestert og torturert av politiet, som mistenker ham for å ha jukset for å vinne. Gjennom en rekke tilbakeblikk begynner Jamal å fortelleom hendelsene i livet hans som ga ham alle svarene til konkurransen. Som fem år gammel klarer Jamal å få tak i autografen til den berømte Bollywood-stjernen Amitabh Bachchan, etter å ha hoppet ned i en kloakk. Jamals eldre bror Salim selger senere denne autografen. Moren deres blir drept under opptøyene i Bombay, tidlig på 1990-tallet. Samtidig som brødrene forsøker å flykte fra opptøyene, møter de Latika, en fattig jente som også bor i slummen.

Salim er motvillig til å bli venn med Latika, og la henne reise sammen med dem. Men Jamal antyder at Latika kan være deres "tredje musketer" en referanse til Alexandre Dumas sin roman «De tre musketerer» og brødrene omtaler seg selv som Athos og Porthos, men de kjenner ikke navnet til den tredje musketeren fra boken. De tre barna blir oppdaget av Maman, en gangster som trener opp gatebarn til å bli tiggere. Når Salim får vite at Maman gjør barna blinde for å gjøre dem mer effektive tiggere, stikker han av sammen med Jamal og Latika til et tog. Brødrene gikk om bord på toget i bevegelse, men Latika klarer ikke å følge etter. Salim tar tak i hånden hennes, men slipper henne med vilje. Dette gjør at hun blir fanget av Maman igjen.

De neste årene reiser Salim og Jamal rundt på toget, og lever blant annet av å selge varer, stjele fra folk, eller utgi seg for å være reise-guide ved Taj Mahal. Men på Jamals insistering vender de tilbake til Mumbai, i håp om å finne Latika igjen. De oppdager at hun blir oppdratt av Maman, til å arbeide som prostituert. Brødrene redder henne, og dreper Maman. Salim får jobb hos Javed, en rivaliserende forbryter. Men guttene blir igjen atskilt, og Jamal mister kontakten med Latinka. Flere år senere søker Jamal, som nå arbeider ved et indisk callsenter, i senterets database etter Salim og Latika. Han oppdager at Salim nå har blitt en høytstående håndlanger for Javeds kriminelle organisasjon.

Jamal ønsker å gjenforenes med Latika, og bestemmer seg for å bli en deltaker på den indiske versjonen av «Who Wants to Be a Millionaire?» fordi han vet at Laika liker å følge med på dette TV-programmet. Jamal er ekstremt vellykket i showet, og blir raskt veldig populær over hele India, til stor forferdelse for showets programleder - Prem Kumar. Programlederen forsøker å narre Jamal, ved å gi ham feil svar på det nest siste spørsmålet. Men Jamal svarer likevel korrekt, noe som vekker ytterligere mistanker om at han har jukset.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

 • Dev Patel som Jamal Malik. En fattig gutt som vokser opp i Bombay/Mumbai
 • Freida Pinto som Latika. En annen jente som vokser opp på gaten
 • Madhur Mittal som Salim Malik, Jamals eldre bror
 • Anil Kapoor som Prem Kumar. Programleder for Vil du bli millionær
 • Irrfan Khan som en politiinspektør
 • Saurabh Shukla som politibetjent Srinivas
 • Mahesh Manjrekar som Javed Khan, leder for kriminelt syndikat
 • Ankur Vikal som Maman, en kriminell og kidnapper
 • Sanchita Choudhary som moren til Jamal Salim
 • Mia Drake Inderbitzin som Adele, en amerikansk turist
 • Siddhesh Patil som Arvind, en blind tigger
 • Shruti Seth som callcenter-instruktør
 • Arfi Lamba som Bardi
 • Anjum Sharma som en callcenter-operatør

Priser[rediger | rediger kilde]

Filmen vant åtte av de ti prisene den var nominert til under Oscar-utdelingen, blant annet beste film og beste regi.[1] Den ble også kåret til beste film i 2008 av The National Board of Review. Filmen var nominert i fire kategorier i 2008-utgaven av Golden Globes, og vant alle fire: Beste dramafilm, beste regissør, beste manus og beste filmmusikk.[2] Filmen vant også Amandaprisen 2009.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ IMDb: 81st Annual Academy Awards Arkivert 24. januar 2009 hos Wayback Machine. – vinnere og nominerte til Academy Awards 2008
 2. ^ IMDb: 66th Annual Golden Globe Awards Arkivert 18. januar 2009 hos Wayback Machine. – vinnerne av Golden Globe 2008.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Engelsk Wikiquote har en samling sitater relatert til: