Fargo (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fargo
orig. Fargo
Generell informasjon
SjangerKrim, drama, thriller
Utgivelsesår1996
Prod.landUSA
Lengde98 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiJoel Coen
ProdusentEthan Coen
ManusforfatterJoel og Ethan Coen
MusikkCarter Burwell
SjeffotografRoger Deakins
Foran kamera
MedvirkendeWilliam H. Macy, Frances McDormand, Steve Buscemi, Harve Presnell, Peter Stormare
Prod.selskapGramercy Pictures
Eksterne lenker

Fargo er en amerikansk spillefilm fra 1996, regissert av Joel Coen og produsert av hans bror Ethan Coen. Den blir omtalt både som en thriller og en mørk komedie.

Filmen har fått flere Oscar-priser, blant annet Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for rolleskildringen til Frances McDormand. Det amerikanske filminstituttet har i tillegg kåret figuren hennes i filmen til filmhistoriens 33. beste helteskikkelse.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

Historien er lagt til 1987. Den norsk-ættede bilselgeren Jerry Lundegaard (William H. Macy) trues av konkurs. Hans styrtrike svigerfar, Wade Gustafson, vil ikke hjelpe ham i denne krisen.

Jerry er villig til å gjøre alt for å slippe unna den økonomiske knipen. Etter råd fra mekanikeren og den tidligere straffedømte Shep Proudfoot, reiser Jerry til Fargo, North Dakota, hvor han får kontakt med to hardbarkede kriminelle (spilt av Steve Buscemi og Peter Stormare). Jerry leier skurkene til å kidnappe sin egen kone. Han lover dem halvparten av løsepengene, som han påstår kommer til å være 80 000 dollar. Dermed kommer svigerfaren hans betale skurkene løsepenger, som deretter sendes til Jerrys egen lomme.

Carl og Gaear kidnapper Jean, og tar henne med seg til en avsidesliggende hytte ved Moose Lake. En politimann hører Jean klynke i baksetet, så Gaear skyter politimannen og dreper også to forbipasserende som er vitne til denne hendelsen. Politi-sjef Marge Gunderson, som er gravid i sjuende måned, begynner å etterforske saken. Det hele utvikler seg til et drama der alt som kan gå galt, kommer til å gå galt.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

TV-serie[rediger | rediger kilde]

Våren 2014 hadde den amerikanske TV-serien Fargo premie. Den bygger fritt på de norsk-amerikanske miljøene i Choen-brødrenes spillefilm og har Martin Freeman, Billy Bob Thornton, Allison Tolman og Colin Hanks i hovedrollene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]