Nader og Simin – et brudd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nader og Simin - et brudd
orig. Jodái-e Náder az Simin
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår2011
Prod.landIransk
Lengde2 t. 3 min.
SpråkPersisk
AldersgrenseA (Norge)
Bak kamera
RegiAsghar Farhadi
ProdusentAsghar Farhadi
ManusforfatterAsghar Farhadi
SjeffotografMahmoud Kalari
Foran kamera
Hovedrolle(r)Leila Hatami
Peyman Moadi
Premiere15. februar 2011 (Berlin FF)
16. mars 2011 (Iran)
25. desember 2011 (Norge)
30. desember 2011 (USA)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Nader og Simin – et brudd (persisk: جدایی نادر از سیمین, translitterasjon: Jodái-e Náder az Simin) er en iransk dramafilm fra 2011 regissert og skrevet av Asghar Farhadi. Filmen handler om ekteparet Nader (spilt av Peyman Moadi) og Simin (Leila Hatami) som separeres, og intrigene som følger etter at mannen leier en dame til å stelle sin gamle, Alzheimer-rammede far.

Filmen ble tildelt flere priser, deriblant Oscar for beste fremmedspråklige film og Gullbjørnen.

Handling[rediger | rediger kilde]

Simin ønsker desperat å forlate Iran sammen med Nader, hennes ektemann gjennom 14 år, og datteren deres, Termeh. Nader er imidlertid bekymret for sin eldre far, som lider av Alzheimers sykdom. Simin ønsker å søke om skilsmisse. Men en domstol bestemmer at parets problemer ikke er tilstrekkelige til å innvilge skilsmisse, og de avviser søknaden. Simin flytter tilbake til foreldrene sine, men Termeh bestemmer seg for å bli hos faren.

Hovedrolleinnehaver Leila Hatami (født 1972) på filmfestivalen i Deauville 2011.

Nader ansetter Razieh, en dypt religiøs kvinne fra en fattig forstad, for å ta seg av faren samtidig som Nader er på jobb. Familien hennes er økonomisk avhengig av jobben, og hun tar med seg den lille datteren hennes, Somayeh, på jobb. Men Razieh blir raskt overveldet av å ta seg av Naders far, som er fysisk og følelsesmessig krevende - spesielt ettersom hun allerede er fire måneder gravid. En dag opplever Razieh at faren til Nader har forsvunnet.

Dagen etter kommer Nader og Termeh tilbake, men oppdager bestefaren som ligger bevisstløs på gulvet - bundet til en seng. Razieh og Somayeh er ikke der. Når de kommer tilbake, mener Nader at Razieh har forsømt jobben sin, og stjålet penger. Razieh faller deretter ned en trapp, og havner på sykehus. Nader og Simin møter ektemannen hennes, Hodjat, og får vite at Razieh har gjennomgått en spontanabort. Hvis det kan bevises at Nader visste om Raziehs graviditet, og forårsaket hennes spontanabort, kunne Nader bli dømt for mord.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige mottaker:
Honning
Gullbjørnen
Neste mottaker:
Cæsar må dø!
Forrige mottaker:
I en bedre verden
Oscar for beste fremmedspråklige film
Neste mottaker:
Amour