Øst for Eden (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Øst for Eden
orig. East of Eden
Promobilde med Julie Harris og James Dean.
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår
  • 9. mars 1955 (1955-03-09) (New York)
Prod.landUSA
Lengde115 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiElia Kazan
ProdusentElia Kazan
ManusforfatterPaul Osborn
Basert påØst for Eden 
av John Steinbeck
MusikkLeonard Rosenman
SjeffotografTed McCord
KlippOwen Marks
Foran kamera
Medvirkende
Prod.selskapWarner Bros.
Eksterne lenker

Øst for Eden (originaltittel: East of Eden) er en amerikansk dramafilm fra 1955, regissert av Elia Kazan. Filmen er basert på romanen med samme navn, skrevet av John Steinbeck.

Dette var den første filmen James Dean hadde hovedrollen i, og den eneste av hans tre hovedrollefilmer som ble utgitt før han døde. Filmen handler om Cal (James Dean), og hans søken etter hengivenhet fra sin sterkt religiøse far, bonden Adam Trask (Raymond Massey). Cal føler at faren foretrekker sin andre sønn, Aron (Richard Davalos).

Jo Van Fleet ble belønnet med en Oscar for beste kvinnelige birolle for sin rolle som Kate, moren til Deans rollefigur. I tillegg ble filmen nominert til tre andre priser: Dean for Oscar for beste mannlige hovedrolle, Kazan for Oscar for beste regi, og manusforfatter Paul Osborn for Oscar for beste filmatisering.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen var løst basert på den bibelske historien om brødrene Kain og Abel. Historien utspiller seg i 1917, i løpet av første verdenskrig, i de to kyst-byene Monterey og Salinas som ligger i California. Cal og Aron er de to sønnene til en bonde, Adam Trask, som de bor sammen med i Salinas-dalen. Adam er en dypt religiøs kristen. Cal er lunefull og forbitret fordi han tror at faren deres bare er glad i Aron. Aron frir til kjæresten sin, Abra. Ifølge Adam er guttenes mor, Kate, død. Imidlertid oppdager Cal at Kate driver et bordell i Monterey, men han avslører ikke dette umiddelbart for Aron.

Cal håper at en forretning han planlegger, endelig kan gi ham kjærlighet og respekt fra faren deres. Han ber Kate om å låne ham kapital på 5 000 dollar, som han trenger for å komme i gang med forretningene. I mellomtiden finner Arons kjæreste Abra seg gradvis tiltrukket av Cal, som ser ut til å gjengjelde de romantiske følelsene hennes.

Cal's nye forretninger viser seg snart vellykket. Han bestemmer seg for å gi overskuddet til Adam for bursdagen hans, ved en overraskelsesfest. I løpet av festen, kunngjør Aron plutselig at han og Abra er forlovet. Adam er åpenlyst fornøyd med nyheten. Men både Abra og Cal urolige på grunn av deres nye forhold til hverandre. Cal finner på en overraskende bursdagsgave av pengene han tjente til faren sin. Adam nekter imidlertid å godta disse pengene. Men Cal forstår ikke bakgrunnen for farens vegring mot å akseptere gaven. Han ser på farens avslag på å ta imot gaven, som enda en følelsesmessig avvisning.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Engelsk Wikiquote har en samling sitater relatert til: