Chinatown (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Chinatown
Generell informasjon
SjangerKrim / Thriller / Drama / Film noir
Utgivelsesår1974
Prod.landUSA
Lengde2 t. 11 min.
Språkengelsk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegissørRoman Polański
ProdusentRobert Evans
ManusforfatterRobert Towne
MusikkJerry Goldsmith
SjeffotografJohn A. Alonzo
KlippSam O'Steen
Foran kamera
Hovedrolle(r)Jack Nicholson
BirollerFaye Dunaway
John Huston
Annen informasjon
BudsjettUSD 6 millioner (estimat)
Prod.selskapParamount Pictures
Premiere20. juni 1974 (USA)
Eksterne lenker

Chinatown er en amerikansk film noir fra 1974, regissert av Roman Polański. I hovedrollene finner vi Jack Nicholson, Faye Dunaway og John Huston. Polanski opptrer også selv i en mindre rolle. Filmen vant en rekke priser, deriblant en Golden Globe for beste dramafilm og en Oscar for beste originalmanus til manusforfatteren Robert Towne.

I 1990 regisserte Jack Nicholson oppfølgeren I skyggen av Chinatown, hvor han gjentar hovedrollen som J.J. Gittes. Det var også Robert Towne som skrev manuskriptet.

Filmen ble innlemmet i National Film Registry i 1991, et utvalg av filmer til bevaring i det amerikanske nasjonalbiblioteket Library of Congress, filmer som regnes som «kulturelt, historisk og estetisk betydningsfulle».[1] I 1998 ble den kåret til filmhistoriens 19. beste spillefilm fra USA på listen «AFI's 100 Years...100 Movies». Da listen ble oppdatert i 2007 lå den på 21. plass.[2] Det amerikanske filminstituttet har kåret Hustons rollefigur til filmhistoriens 16. beste skurkeskikkelse.[3]

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen utspiller seg i Los Angeles i 1930-årene og følger privatdetektiven J.J. Gittes (Nicholson), som trekkes inn i en sak om byens vannforsyning.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]