Chinatown (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Chinatown
Chinatown
Jack Nicholson i Chinatown.
Generell informasjon
Nasjonalitet USA USA
Utgitt USA 20. juni 1974
Lengde 131 min.
Språk engelsk
Bak kamera
Regissør Roman Polański
Manus Robert Towne
Produsent Robert Evans
Musikk Jerry Goldsmith
Sjeffotograf John A. Alonzo
Klipp Sam O'Steen
Foran kamera
Medvirkende Jack Nicholson
Faye Dunaway
John Huston
Annen informasjon
Filmselskap Paramount Pictures
Budsjett $6 000 000 USD (est.)
Eksterne lenker

Chinatown er en amerikansk film noir fra 1974, regissert av Roman Polański. I hovedrollene finner vi Jack Nicholson, Faye Dunaway og John Huston. Polanski opptrer også selv i en mindre rolle. Filmen vant en rekke priser, deriblant en Golden Globe for beste dramafilm og en Oscar for beste originalmanus til manusforfatteren Robert Towne.

I 1990 regisserte Jack Nicholson oppfølgeren I skyggen av Chinatown, hvor han gjentar hovedrollen som J.J. Gittes. Det var også Robert Towne som skrev manuskriptet.

Filmen ble innlemmet i National Film Registry i 1991, et utvalg av filmer til bevaring i det amerikanske nasjonalbiblioteket Library of Congress, filmer som regnes som «kulturelt, historisk og estetisk betydningsfulle».[1] I 1998 ble den kåret til filmhistoriens 19. beste spillefilm fra USA på listen «AFI's 100 Years...100 Movies». Da listen ble oppdatert i 2007 lå den på 21. plass.[2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen utspiller seg i Los Angeles i 1930-årene og følger privatdetektiven J.J. Gittes (Nicholson), som trekkes inn i en sak om byens vannforsyning.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]