1917 (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
1917
1917logo.svg
Generell informasjon
GenreKrigsfilm, dramafilm
NasjonalitetStorbritannia, USA
Premiere2019
Lengde119 min.
Språk EngelskRediger på Wikidata
Bak kamera
Regissør(er)Sam Mendes[1][2]
ManusSam Mendes[1]
Produsent(er)Pippa Harris, Callum McDougall, Sam Mendes, Jayne-Ann Tenggren
MusikkThomas Newman
SjeffotografRoger Deakins
KlippLee Smith
Foran kamera
MedvirkendeGeorge MacKay,[1] Dean-Charles Chapman,[1] Benedict Cumberbatch,[1] Colin Firth,[1] Mark Strong,[1] Richard Madden,[1] Andrew Scott,[1] Adrian Scarborough,[1] Daniel Mays,[1] Gerran Howell,[1] Jamie Parker,[1] Jack Shalloo,[1] Michael Jibson,[1] Richard McCabe[1]
Annen informasjon
Filmformat1.39:00
Farve/s.hvFarge
FilmselskapAmblin Partners, Neal Street Productions
DistributørUniversal Pictures
Premiere(r)25. desember 2019 (USA), 9. januar 2020 (Nederland), 16. januar 2020 (Tyskland), 10. januar 2020 (Tyrkia, Storbritannia), 6. februar 2020 (Ungarn),[3] 10. januar 2020 (Latvia)
UtmerkelserGolden Globe Award for beste film i klassen drama (2020),[4] Golden Globe for beste regi (2020),[4] Oscar for beste lydmiks (2020), Oscar for beste foto (2020), Oscar for beste visuelle effekter (2020)
Eksterne lenker

1917 er en britisk krigsfilm fra 2019 med regi av Sam Mendes. Filmen vant to Golden Globes og tre Oscar.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen i 1917 foregår under første verdenskrig og er lagt til Écoust-Saint-Mein nordvest i Frankrike, selv om geografiske detaljer og annet er forandret i filmen av kunstneriske og fortellertekniske hensyn. Bildet er fra landsbyen og viser krigsminnesmerket over ofrene fra den store krigen 1914–1918.

1917 beskriver en dramatisk ferd gjennom skyttergravsfelt, jordbruksområder og en evakuert landsby i ruiner, angivelig i kommunen Écoust-Saint-Mein nordvest i Frankrike, ved Hindenburglinjen under første verdenskrig. Historien blir fortalt i to sammenhengende kameraopptak, begge tilsynelatende helt uten klipp. Bildene viser en omfattende rekonstruksjon av slagfeltene i den meningsløse og brutale stillingskrigen på vestfronten.

Handlingen er inspirert av historier som regissørens bestefar fortalte fra opplevelsene som engelsk soldat under den store krigen i Frankrike.

Fortellingen begynner 6. april 1917, og handlingen utspiller seg over et kort døgn. De unge, britiske soldatene Blake (spilt av Dean-Charles Chapman) og Schofield (George MacKay) blir sendt ut for å krysse frontlinjen, komme seg gjennom et forlatt, tysk-okkupert område og advare et isolert britisk regiment som er på vei inn i et bakhold. Broren til Blake (Richard Madden) er en av de 1 600 krigerne som står i fare for å bli massakrert, derfor har Blake en spesiell motivasjon for å utføre det livsfarlige oppdraget.

Underveis blir de unge soldatene nesten meid ned av et styrtende tysk jagerfly. Etter at de redder piloten fra det brennende vraket, dreper han Blake. Schofield må fortsette ferden alene, og til sist når han den øverstkommanderende for regimentet (Benedict Cumberbatch), som rekker å avblåse det britiske angrepet i siste sekund. Schofield treffer også på Blakes bror og får overlevert noen av den omkomnes eiendeler til ham.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]