Åndenes hus (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Åndenes hus
orig. The House of the Spirits
Generell informasjon
SjangerDrama / Romantikk
Utgivelsesår1993
Prod.landDansk / Tysk / Portugisisk / Amerikansk
Lengde2 t. 20 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegiBille August
ProdusentBernd Eichinger
ManusforfatterBille August
Basert påÅndenes hus 
av Isabel Allende
MusikkHans Zimmer
SjeffotografJörgen Persson
KlippJanus Billeskov Jansen
Foran kamera
Hovedrolle(r)Jeremy Irons
Meryl Streep
Glenn Close
Winona Ryder
Antonio Banderas
Annen informasjon
Budsjett$ 25 millioner [1]
Premiere21. oktober 1993 (Tyskland)
10. desember 1993 (Norge)
17. desember 1993 (Danmark)
7. januar 1994 (Portugal)
1. april 1994 (USA)
Eksterne lenker

Åndenes hus (origi: The House of the Spirits) er en engelskspråklig dramafilm fra 1993 regissert av Bille August og basert på Isabel Allendes roman med samme navn. De fremste rollene spilles av Jeremy Irons, Meryl Streep, Glenn Close, Winona Ryder og Antonio Banderas. Filmen er en samproduksjon mellom Danmark, USA, Portugal og Tyskland.

Mesteparten av opptakene ble gjort i Danmark, bortsett fra enkelte eksteriørscener som ble filmet i Lisboa og Alentejo i Portugal.

Filmen opplevde ganske gode besøkstall i Europa, men den gjorde det dårlig i USA.[1] Den ble ikke så godt mottatt av anmelderne og har bare 29 % på Rotten Tomatoes.[2] De europeiske anmeldelsene var jevnt over bedre enn de amerikanske.[1]

Priser[rediger | rediger kilde]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

En ung kvinne, Blanca Trueba (spilt av Winona Ryder) ankommer et hus med en gammel mann, og den unge kvinnen begynner å mimre over livet hennes. Blancas mor Clara del Valle (spilt av Meryl Streep) var et barn i 1926 når Esteban Trueba (spilt av Jeremy Irons) kommer for å fri til Claras eldre søster, Rosa del Valle. Selv om hun var veldig ung, forstår Clara raskt at hun er forelsket i denne mannen. En dag får Clara en visjon, og forteller til sin søster Rosa at det kommer til å skje et dødsfall i familien. Dagen etter dør Rosa i søvne etter å ha drukket gift beregnet på hennes far, senator Severo. Clara føler seg skyldig for søsterens død, og etter at hun ved et uhell var vitne til Rosas obduksjon, bestemmer hun seg for å aldri snakke igjen.

Esteban blir sønderknust. Hjemme bor søsteren hans, Férula (spilt av Glenn Close) som tar seg av deres syke mor. Esteban brukte pengene han tjente på gruvedrift for å kjøpe en spansk hacienda kalt Tres Marías. En dag voldtar han en ung kvinne, Pancha García, som deretter føder en gutt. 20 år senere mottar Esteban et brev om at moren hans er død. Ved begravelsen legger Esteban merke til at Clara, som fremdeles ikke snakker. Esteban bestemmer seg om å foreslå giftermål til Clara, til tross for protester om at Clara er følelsesmessig ustabil. Når Esteban dukker opp hjemme hos dem, spør Clara med en gang om han har kommet for å gifte seg med henne. Dermed snakker hun igjen for første gang på 20 år, til familiens store glede.

Etter bryllupet føder Clara en jente, og kaller henne Blanca. Esteban liker ikke at datteren hans leker med barn av bønder, og sender Blanca til internat. Etter endt utdannelse, returnerer Blanca til Tres Marías og møter Pedro Tercero ved en elv hver kveld. En dag bringer Esteban en fransk greve Jean de Satigny hjem, og ønsker å arrangere et ekteskap mellom ham og Blanca. Clara tror at den franske "adelsmannen" er svindel, men Esteban avviser dette. Esteban blir rasende når han oppdager at Blanca er gravid med Pedros barn.

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c FOX, DAVID J. (4. april 1994). «'House of Spirits' Fails to Levitate : Movies: The star-studded film does poorly in its U.S. opening, despite heavy publicity and strong European sales.». Los Angeles Times (engelsk). ISSN 0458-3035. Besøkt 8. juni 2016. 
  2. ^ «The House of the Spirits». www.rottentomatoes.com. 1. april 1994. Besøkt 8. juni 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]