Anders W. Berthelsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Anders W. Berthelsen
Født28. september 1969 (48 år)
Danmark Rødovre, Danmark
Beskjeftigelse Skuespiller, filmskuespiller
Nasjonalitet Danmark
Aktive år
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Anders Wodskou Berthelsen (født 28. september 1969 i Rødovre) er en dansk skuespiller.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Anders W. Berthelsen vokste opp i Kolding, hvor faren var selger og moren soneterapeut. Etter grunnkurs på EFGs nytelsesmiddelutdannelse ble han utdannet ved Statens Teaterskole i København i årene 1990 til 1994. Allerede i 1992 medvirket han på Dr. Dantes Teater i stykket Jagten. Etter en rekke teater- og tv-roller debuterte han på film i 1996 i filmen Portland.

Han ble kjent som den litt rå og egosentriske René i DRs serie Taxa som gikk i 1997-1999, og i rollen som Palle i TV-serien Krøniken. Han har hatt teaterroller blant annet på FÅR 302, Betty Nansen Teatret, Sceneriet, Bellevue Teatret, Rialto Teatret, Edison og Privat Teatret. I 2004 spilte han på Husets Teater i Kopier og i 2005 på Folketeatret i Forlad os vores skyld. Anders W. Berthelsen blev kåret til Årets mannlige tv-skuespiller ved Tv-festival 2004 og igjen i 2005 for rollen i Krøniken.

På film har han blant annet medvirket i dogmefilmene Mifunes siste sang av Søren Kragh-Jacobsen (der han spilte Kresten) og Italiensk for begynnere av Susanne Bier (der han spilte presten og enkemannen Andreas). I 2009 hadde han en rolle i filmen Over gaden under vandet, der Sidse Babett Knudsen spiller hovedrollen.

Anders W. Berthelsen giftet seg i 1999 med regissør Christina Pind Rasmussen (23-11-1971).

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Spillefilm[rediger | rediger kilde]

Kortfilm[rediger | rediger kilde]

Tegnefilm (stemme)[rediger | rediger kilde]

TV[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]