Hopp til innhold

Bak kulissene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bak kulissene
orig. All That Jazz
Generell informasjon
SjangerMusikk / Drama / Biografi
Utgivelsesår1979
Prod.landUSA
Lengde2 t. 3 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiBob Fosse
ProdusentRobert Alan Aurthur
ManusforfatterRobert Alan Aurthur
Bob Fosse
MusikkRalph Burns
SjeffotografGiuseppe Rotunno
KlippAlan Heim
Foran kamera
MedvirkendeRoy Scheider
Jessica Lange
Leland Palmer
Ann Reinking
Prod.selskap20th Century Fox
Columbia Pictures
Eksterne lenker

Bak kulissene (originaltittel: All that Jazz) er en amerikansk biografisk musikk-dramafilm regissert av Bob Fosse. Den er en semi-selvbiografisk historie basert på aspekter ved Fosses liv. Manus er av Robert Alan Aurthur og Bob Fosse. Musikken er komponert av Ralph Burns.

Hovedrollen som den Bob Fosse-lignende hovedpersonen Joe Gideon spilles av Roy Scheider. Filmen var inspirert av Fosses maniske arbeid med å få klippet ferdig filmen Lenny samtidig som han satte opp Broadway-musikalen Chicago. Filmens originaltittel er hentet fra en sang fra denne oppsetningen, skrevet av Kander og Ebb. Det amerikanske filminstituttet (AFI) har kåret Bak kulissene til tidenes 14. beste filmmusikal fra USA.[1]

Filmens hovedperson Joe Gideon er ansvarlig for koreografi og casting for et nytt Broadway-show. Samtidig er han opptatt med å klippe ferdig en film om en standup-komiker. Filmens budsjett er overskredet og den er forsinket. Joe Gideon kjederøyker, er arbeidsnarkoman og har stadig one-night-stands-forhold til danserne sine. Uten Vivaldi, Visine, Alka-Seltzer, Dexedrine og sex ville han ikke hatt energi til å opprettholde sitt viktigste show; livet sitt. Kjæresten hans, Katie Jagger, eks-konen Audrey Paris og datteren Michelle forsøker å dra ham inn i et mer sunt liv, men det er for sent for hans utslitte kropp og stress-herjete hjerte. Tiår med overarbeid og konstant stress tærer på ham. I sin fantasi flørter Joe Gideon med dødsengelen Angelique.

Gideons tilstand blir verre etter en særlig stressende gjennomgang av manus. Han har brystsmerter og blir bragt til sykehus der han blir lagt inn med angina. Han prøver å late som ingenting og går rett tilbake til øvingene, men blir beordret til 3-4 ukers hvile. Showet utsettes, men Gideon fortsetter med sin usunne livsstil også på sykehuset Det flommer av champagne, han er omgitt av kvinner og sigaretter tennes ustanselig. Kardiogrammene viser ingen forbedring, Gideon flørter med døden. Når kritikkene av filmen hans er lunkne, får han et massivt hjerteatakk og må opereres.

Produsentene av Broadway-showet må bestemme seg for om de skal gi opp eller erstatte Gideon. Deres pragmatiske, penge-orientere forhandlinger med forsikringsselskapene sidestilles med scener fra Gideons hjertekirurgi. Produsentene forstår at det beste strengt tatt ville være om Gideon dør, dette ville bringe inn en profitt på 500 000 dollar. Imens ligger Gideon i sykehussengen og fantaserer og ser sitt liv som en lang sekvens av dansenummere og Broadway-show-inspirerte set ups. Han forstår at døden er nært forestående og får et nytt hjerteinfarkt. Med glittrende musikknumre går han gjennom fem faser i forhold til døden - sinne, fornekting, forhandling, depresjon og aksept. Når døden til slutt nærmer seg, blir fantasiepisodene volsommere og ekstravagante. Den siste scenen er satt opp som et voldsomt og monumentalt varietéshow der alle fra Gideons fortid er tilstede. Gideon selv står i sentrum for hele showet før han til slutt dør.

Skuespillerbesetning

[rediger | rediger kilde]
Skuespiller Rolle
Roy Scheider Joe Gideon
Jessica Lange Angelique
Leland Palmer Audrey Paris
Ann Reinking Kate Jagger
Cliff Gorman Davis Newman
Ben Vereen O'Connor Flood
Erzsebet Foldi Michelle Gideon
Michael Tolan Dr. Ballinger
Max Wright Joshua Penn
William LeMassena Jonesy Hecht
Deborah Geffner Victoria Porter
John Lithgow Lucas Sergeant
 • "On Broadway" fremført av George Benson
 • "A Perfect Day" fremført av Harry Nilsson
 • "There's No Business Like Show Business" fremført av Ethel Merman
 • "Everything Old Is New Again" fremført av Peter Allen
 • "Bye Bye Love" fremført av Ben Vereen
 • "Hospital Hop" fremført av Anthony Holland
 • "After You've Gone" fremført av Leland Palmer med Ann Reinking og Erzsebet Foldi
 • "You Better Change Your Ways" fremført av Ann Reinking med Leland Palmer og Erzsebet Foldi
 • "Who's Sorry Now?" fremført av Ann Reinking med Leland Palmer og Erzsebet Foldi
 • "Some Of These Days" fremført av Erzsebet Foldi med Ann Reinking og Leland Palmer
 • "Sing, Sing, Sing" fremført av Roy Scheider
 • "Take Off With Us" fremført av Anthony Holland
 • "All That Jazz" fremført av Ute Lemper
 • "Take Off With Us (Reprise)" fremført av Deborah Geffner, Sandahl Bergman, Eileen Casey, Bruce Anthony Davis, Gary Flannery, Jennifer Nairn-Smith, Danny Ruvolo, Leland Schwantes, John Sowinski, Candace Tovar, og Rima Vetter

Referanser

[rediger | rediger kilde]
 1. ^ «AFI's 25 GREATEST MOVIE MUSICALS OF ALL TIME». Det amerikanske filminstituttet. Arkivert fra originalen 6. april 2019. Besøkt 13. mai 2021.  «Arkivert kopi». Archived from the original on 6. april 2019. Besøkt 14. juni 2021. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]