Sideways

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sideways
Generell informasjon
Utgivelsesår2004
Prod.landUSA
Lengde123 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiAlexander Payne
ProdusentMichael London
George Parra
ManusforfatterHistorie:
Rex Pickett
Manus:
Alexander Payne
Jim Taylor
MusikkRolfe Kent
SjeffotografPhedon Papamichael
KlippKevin Tent
Foran kamera
MedvirkendePaul Giamatti
Thomas Haden Church
Virginia Madsen
Sandra Oh
Annen informasjon
Budsjett$16 000 000
Totalomsetning$109,502,303
Prod.selskapFox Searchlight
Eksterne lenker

Sideways er en amerikansk film fra 2004 skrevet av Jim Taylor og regissert av Alexander Payne. Dramakomedien er basert på Rex Picketts bok ved samme navn.

Sideways følger to menn i trettiårene, portrettert av Paul Giamatti og Thomas Haden Church, som tar en ukes kjøretur til vindistriktet i Sør-California. Payne og Taylor vant flere priser for sitt manuskript; Giamatti og Haden Church, i tillegg til de kvinnelige birolleinnehaverne Virginia Madsen og Sandra Oh, som spiller to lokale kvinner som innleder romantiske forhold til mennene, fikk alle god kritikk for deres opptredener i filmen.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Miles Raymond er en forfatter som fremdeles ikke har publisert noen bøker, en vin-elsker og en deprimert, middelaldrende engelsk-lærer som bor i San Diego. Han tar med Jack Cole, hans snart-gifte skuespiller-venn og tidligere romkamerat fra college, på en bil-reise gjennom vin-området Santa Ynez Valley. Jack gjør nå kommersielle voice-overs, og planlegger å begynne i sin fremtidige svigerfars vellykkede eiendomsvirksomhet. Men skuespiller-karrieren hans ser ut til å ha nådd toppen noen år tidligere, med en rolle i en populær såpeopera på TV.

Rett etter at turen begynner, insisterer Miles på å stoppe for å møte moren sin i Oxnard -fordi dette var dagen før bursdagen hennes. Men han stjeler tusen dollar fra rommet hennes den kvelden, og sniker seg ut neste morgen for å unngå morens bursdagsfeiring. Miles ønsker å tilbringe uken med å slappe av, spille golf, og nyte mest mulig god mat og vin. De møter Maya, en servitør som Miles er tilfeldig kjent med, og som er interessert i Miles. Men Miles er ikke klar over hennes egentlige følelser. Jack lyver til Maya om at Miles sitt manuskript har blitt akseptert for publisering, selv om det bare vurderes. På en vin-smaking dagen etter, arrangerer Jack stevnemøter med Stephanie, som også er en bekjent av Maya.

I løpet av stevnemøtet blir Miles alt for full og kontakter Victoria, hans ekskone, etter å ha fått vite fra Jack at hun har giftet seg på nytt. Miles gir Maya en kopi av manuskriptet sitt, som Maya tidligere hadde uttrykt interesse for å lese. Jack påstår å være forelsket i Stephanie, og forteller Miles at han ønsker å flytte til Santa Ynez Valley for å være nærmere henne. Men Miles forteller at Jack snart skal gifte seg, og Maya dumper henne. I tillegg får Miles kort tid senere høre fra sin litterære agent, at manuskriptet hans har blitt avvist.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

  • BAFTA-utdelingen:
    • Beste filmatisering (Payne og Taylor)
  • Golden Globe-utdelingen:
    • Beste film – musikal eller komedie
    • Beste manuskript
    • Nominasjoner – Beste musikk

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]