Drømmen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Drømmen
Generell informasjon
SjangerDrama
Prod.landDanmark Danmark
UtgivelsesårDanmark 24. mars 2006
Lengde105 min.
SpråkDansk
Aldersgrense11 år[1] (Norge)
Bak kamera
RegissørNiels Arden Oplev
ManusforfatterNiels Arden Oplev
Steen Bille
ProdusentSisse Graum Olsen
KomponistJacob Groth
SjeffotografLars Vestergaard
KlipperSøren B. Ebbe
Foran kamera
MedvirkendeJanus Dissing Rathke
Bent Mejding
Anders W. Berthelsen
Jens Jørn Spottag
Anne-Grethe Bjarup Riis
Eksterne lenker

Drømmen er en dansk film fra 2006, regissert av Niels Arden Oplev som også har skrevet manuskriptet sammen med Steen Bille.

Filmen skildrer ungdomsopprøret fra tiden og de unges kamp mot autoriteter. Drømmen har i 2006 og 2007 vunnet flere priser, blant annet Robertprisen for årets danske spillefilm.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen handler om Lindum Svendsen som er en meget streng inspektør på en sort skole i 1960-årenes Danmark. En dag kommer den nyutdannede og langhårete Freddie Svale til skolen som lærer. De to har absolutt ikke samme mening om pedagogikk, og da Svendsen en dag mishandler eleven Fritz, blir skillene for alvor trukket opp. Sammen med guttens foreldre beslutter Svale å gjøre opp med inspektørens redselsregime. Skoleinspektøren river Fritz' (Eller Martin som han selv foretrekker å bli kalt) øre halvt av, etter at han ble tatt på fersken i å utspionere jentegarderoben. Også begynner debatten om man bør avskjedige skoleinspektøren, eller sende Fritz til en spesialskole.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Medietilsynets begrunnelse: «Dette dramaet handler om en ung gutt som står opp mot en brutal lærer og et urettferdig skolesystem. Nærgående skildringer av fysiske avstraffelser og mobbing gjør at filmen får 11-årsgrense.»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

filmstubbDenne filmrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.