Historien om en soldat (1959)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Historien om en soldat
orig. Баллада о солдате
Generell informasjon
Utgivelsesår1959
Prod.landSovjetisk
Lengde88 min.
SpråkRussisk
Bak kamera
RegiGrigorij Tsjukhraj
ManusforfatterValentin Jezjov
Grigorij Tsjukhraj
Prod.selskapMosfilm
Eksterne lenker

Historien om en soldat[1] (originaltittel: russisk: Баллада о солдате) er en sovjetrussisk drama- og krigsfilm fra 1959 regissert av Grigorij Tsjukhraj.

Handling[rediger | rediger kilde]

En middelaldrende kvinne går gjennom landsbyen sin, og stirrer nedover en landevei. En voiceover avslører at sønnen hennes ble drept under andre verdenskrig, og deretter begravet i et fremmed land. På østfronten ødelegger den nitten år gamle menig Aljosha Skvortsov (spilt av Vladimir Ivashov) på egenhånd to angripende tyske stridsvogner. Hans kommanderende general ønsker å gi ham en medalje for denne tapperheten, men Aljosha ber i stedet om permisjon for å se moren sin, og reparere det lekkende taket på hjemmet deres. Han får derfor seks dagers permisjon.

I løpet av reisen ser han alle ødeleggelsene som krigen har påført landet, og han møter en rekke forskjellige mennesker. Når jeepen Aljosha kjører blir sittende fast i gjørmen, hjelper menig Pavlov med å få løs bilen. Mens Aljosha skal gå gjennom hjembyen sin, overtaler Pavlov ham til å ta med seg en gave hjem til Pavlovs kone. Ved en jernbane-stasjon bærer hjelper Aljosha med å bære kofferten til Vasja, en soldat som ble utskrevet fra militæret fordi han har mistet et bein. Vasja ønsker egentlig ikke å reise hjem, fordi han tror at han vil være en byrde for hans kone. Ekteskapet deres var allerede problematisk før han ble skadd. Han ombestemmer seg imidlertid og reiser hjem, og blir tatt imot med åpne armer av den kjærlige kvinnen.

Når toget stopper ved en annen stasjon forsøker Aljosha å skaffe seg litt vann, men toget reiser snart videre uten ham. Desperat får han skyss til neste stasjon av en gammel lastebil-sjåfør. Men han er likevel for sent ute, og toget har allerede reist videre. Når han forsøker å komme seg videre blir han snart forhindret av en ødelagt bro, og satt i brann av tyske bombefly. Med permisjonen hans renner ut kommer Aljosha seg endelig over elven. Der overtaler en annen lastebil-sjåfør til å kjøre ham helt til landsbyen vor han kommer fra - kalt Sosnovka. Men han får bare muligheten til å se moren sin i bare i noen få minutter før han må reise tilbake til enheten sin. Deretter må han tilbake til fronten, hvor han blir drept kort tid senere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 6. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]