Den fabelaktige Amélie fra Montmartre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Den fabelaktige Amélie fra Montmartre
orig. Le Fabuleux destin d'Amélie Poulain
Nasjonalitet Frankrike/Tyskland
Språk Fransk
Sjanger Komedie
Regissør Jean-Pierre Jeunet
Manus Jean-Pierre Jeunet, Guillaume Laurant
Produsent Jean-Marc Deschamps, Claudie Ossard
Medvirkende Audrey Tautou
Mathieu Kassovitz
Musikk Yann Tiersen
Sjeffotograf Bruno Delbonnel
Utgitt 2001
Lengde 117 min
IMDb

Den fabelaktige Amélie fra Montmartre (originaltittel: Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, populært kalt Amélie) er en prisbelønnet fransk-tysk romantisk komedie fra 2001. Filmen ble avvist av Cannes filmfestival som kunstnerisk uinteressant, men nøt like fullt kommersiell suksess. Handlingen er lagt til Paris.

Musikken er komponert av Yann Tiersen, som også har komponert musikken til Good bye, Lenin!. En passasje brukes i begge filmene.

Handling[rediger | rediger kilde]

Som barn er Amélie isolert fra andre barn på grunn av en feildiagnosert hjertesykdom, og hun opplever at fantasien kan komme til nytte. Hennes mor, en gammel lærerinne, ble drept av en selvmordshopper ved Notre Dame kirke mens Amélie fremdeles var ung. Hennes far viet deretter sitt liv til å bygge et mausoleum til minne om sin kone. Amélie blir med andre ord overlatt til seg selv og utvikler en usedvanlig rik fantasi. Hun vokser opp og blir servitør i en liten kafé i Montmartre, Café des Deux Moulins. Men hennes liv endres den dagen Prinsesse Diana dør i en bilulykke. Amélie finner i denne perioden sin mening med livet, nemlig å hjelpe andre til å oppnå lykke.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

filmstubbDenne filmrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.