Ann Eleonora Jørgensen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ann Eleonora Jørgensen
Vrede - Ann Eleonora Jørgensen.jpg
Født16. oktober 1965 (52 år)
Danmark Hjørring
Beskjeftigelse Fjernsynsskuespiller, skuespiller, filmskuespiller
NasjonalitetDanmark
Utmerkelser Robertprisen for årets kvinnelige birolle
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Ann Eleonora Jørgensen (født 16. oktober 1965 i Hjørring) er en dansk skuespiller.

Ann Eleonora Jørgensen ble utdannet som klinikkassistent hos en tannlege, før hun søkte seg inn på Statens Teaterskole i København i 1989 og ble uteksaminert i 1993. I 1992 lærte hun Dogme-instruktøren Thomas Vinterberg å kjenne. Han brukte henne i sin avgangsfilm fra Filmskolen, "Sidste omgang", i 1992. Samme år medvirket hun i hans TV-film "Slaget på tasken". Blant dansker flest er hun allikevel best kjent for sitt TV-arbeide (TAXA (199799) og sine filmroller i Forbrydelser og Italiensk for begynnere. I 2005 medvirkede hun i Jul i Valhal som Tove og fortsettelsen Guldhornene, og i Tørklædemonologerne.

Hun har spilt i en lang rekke teaterforestillinger på noen av Danmarks førende scener bl.a. [[Mungo Park (teater) |Mungo Park]], Aveny-T og Grønnegårds Teatret. Hun har også blant annet medvirket i teaterstykkene "Morderenglen" på Betty Nansen Teatret i 1997 og "Hurra for kærligheden" på Nørrebros Teater i 1999.

Den 22. juni 1991 giftet hun seg med teaterregissøren Emmet Feigenberg (10-11-1954). Ekteskapet ble oppløst i 1999. I 2003 giftet hun seg med kunsthistoriker Rasmus Windfeld.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Spillefilm[rediger | rediger kilde]

Kortfilm[rediger | rediger kilde]

TV[rediger | rediger kilde]

Priser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]