Pans labyrint

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pan's labyrint
orig. El Laberinto del Fauno
Generell informasjon
SjangerFantasy / Drama
Utgivelsesår2006
Prod.landMeksikansk / Spansk[1]
Lengde1 t. 58 min.
SpråkSpansk
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegiGuillermo del Toro
ProdusentAlfonso Cuarón
Guillermo del Toro
Bertha Navarro
Frida Torresblanco
Alvaro Augustin
ManusforfatterGuillermo del Toro
MusikkJavier Navarrete
SjeffotografGuillermo Navarro
KlippBernat Vilaplana
Foran kamera
Hovedrolle(r)Ivana Baquero
Annen informasjon
Budsjett$19 millioner
Totalomsetning$83,2 millioner
Prod.selskapEstudios Picasso
Tequila Gang
Esperanto Filmoj
Premiere11. oktober 2006 (Spania)
20. oktober 2006 (Mexico)
29. desember 2006 (USA)
5. januar 2007 (Norge)
Eksterne lenker

Pans labyrint (orig: El laberinto del fauno) er et spansk-meksikansk[1] fantasyfilm skrevet og regissert av den meksikanske filmskaperen Guillermo del Toro.

Filmens handling utspiller seg i fascismens Spania i 1944 - fem år etter den spanske borgerkrigen. Hovedpersonen er den 11 år gamle Ofelia (Ivana Baquero) hvis mor er gravid med Ofelias stefar - en hensynsløs kaptein i falangist-hæren. Ofelia og moren følger med når falangist-avdelingen under stefarens kommando forflytter seg i jakten på opprørsgeriljaen (Maquis). Ofelia møter og kommuniserer med merkelige skapninger bare hun kan se, og blir dradd inn i en fantasi-verden som for henne fremstår som like reell og skremmende som virkeligheten.

Mottagelse[rediger | rediger kilde]

Hovedrolleinnehaver Ivana Baquerol og regissør Guillermo del Toro under premiéren i Toronto, 2006

Filmen vant Oscar i tre kategorier, og var nominert til beste fremmedspråklige film. Den vant tre BAFTA-priser, blant annet for beste film (ikke engelskspråklig), to Saturn Awards (blant annet for beste film) samt to priser ved Fantasporto.[2]

Handling[rediger | rediger kilde]

I et eventyr besøker prinsesse Moanna, hvis far er kongen av dødsrike, den menneskelige verden. Men sollyset blinder henne, og utsletter hukommelsen hennes. Når hun dør, tror kongen at hennes ånd til slutt vil komme tilbake til dødsriket igjen. Så han bygger en labyrint, som fungerer som portaler, rundt om i verden som forberedelse til at hun kommer tilbake. I 1944 i Spania under Franco, reiser 10 år gamle Ofelia sammen med sin gravide, men syke mor Carmen for å møte kaptein Vidal - Hennes nye stefar.

Vidal tror sterkt på falangisme og har fått i oppdrag å jakte på opprørere. Et stort insekt, som Ofelia tror er en fe, fører Ofelia inn i en eldgammel stein-labyrint. Men hun blir stoppet av Vidals husholderske Mercedes, som i det skjulte støtter sin bror Pedro og andre opprørere. Den kvelden dukker insektet opp på Ofelias soverom, og leder henne gjennom labyrinten. De møter en faun, som tror hun er en reinkarnasjon av prinsesse Moanna. Han gir henne en bok og forteller henne at hun må finne tre oppgaver i boken for å få udødelighet og vende tilbake til dødsriket. Ofelia fullfører den første oppgaven - å hente en nøkkel fra magen til en gigantisk padde - men blir bekymret for moren sin - hvis helse forverres.

Ofelia gjennomfører den andre oppgaven. Selv om hun ble advart om ikke å konsumere noe, spiser hun to druer. Dette fører til problemer, og rasende over hennes ulydighet nekter faunen å gi Ofelia den tredje oppgaven. Samtidig blir Ofelia klar over Vidals hensynsløshet i hans jakt på opprørere. Ved en feil myrder han to bønder, som var mistenkt for å ha hjulpet opprørerne. Mercedes, etter å ha blitt oppdaget som spion, ønsker å flykte sammen med Ofelia, men de blir tatt. Mercedes frigjør seg, og slutter seg til opprørerne igjen. Ofelia flykter inn i labyrinten, og møter faunen i midten av labyrinten. For å fullføre den tredje oppgaven og åpne portalen for underverdenen kreves det blod fra en uskyldig. Vidal ser henne snakke med faunen, som Vidal ikke kan se.

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b (78% Spanish production, 22% Mexican production) «EL LABERINTO DEL FAUNO» (PDF). Besøkt 21. juni 2015. 
  2. ^ IMDb: Pan's Labyrinth (2006) Awards Besøkt 16. oktober 2017

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]