The Truman Show

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Truman Show
Generell informasjon
SjangerHumor, satire
Utgivelsesår
  • 5. juni 1998 (1998-06-05)
Prod.landUSA
Lengde103 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiPeter Weir
ProdusentEdward S. Feldman
Scott Rudin
Andrew Niccol
Adam Schroeder
ManusforfatterAndrew Niccol
MusikkBurkhard Dallwitz
Philip Glass
SjeffotografPeter Biziou
KlippWilliam M. Anderson
Lee Smith
Foran kamera
MedvirkendeJim Carrey
Laura Linney
Ed Harris
Noah Emmerich
Natascha McElhone
Annen informasjon
Budsjett60 millioner dollar
Totalomsetning264 118 201 dollar
Prod.selskapParamount Pictures
Eksterne lenker

The Truman Show er en amerikansk satirekomedie, som er regissert av Peter Weir og skrevet av Andrew Niccol. Med i filmen er skuespillere som Jim Carrey som Truman Burbank, og Laura Linney, Noah Emmerich, Ed Harris og Natascha McElhone. Filmen følger livet til en mann som uten å vite det lever livet sitt i en konstruert reality-serie, sendt døgnet rundt til millioner av mennesker. Filmen ble produsert av Paramount Pictures.

Handling[rediger | rediger kilde]

Truman Burbank (spilt av Jim Carrey) er den uvitende stjernen i The Truman Show, et reality-TV-program som sendes direkte døgnet rundt over hele verden. Truman har tilbrakt hele sitt liv i kyst-byen Seahaven Island, som i virkeligheten er et gigantisk film-sett i nærheten av Hollywood, utstyrt med alt det nyeste av topp-moderne teknologi for å simulere dag og natt eller forskjellig vær. I tillegg er det 5 000 kameraer overalt for å registrere hva Truman finner på hver eneste dag. Produsentene bak reality-showet fraråder Truman fra å noensinne forlate Seahaven, blant annet ved å gjøre ham livredd for vann gjennom "døden" til TV-faren hans i en "ulykke" på en båt. I tillegg kringkaster produsentene stadig meldinger om den overhengende risikoen ved å reise eller dra på ferie. Alle de andre innbyggerne i Seahavens er betalte skuespillere. Christof (spilt av Ed Harris) oppfinner og produsent av TV-serien, forsøker å hele tiden finne ut hva Trumans virkelige følelser og oppførsel er, slik at publikum kan se noen de kan identifisere seg med i hverdagen.

Til tross for Christof sin kontroll, er det umulig for ham å forutse alle Trumans handlinger. I løpet av college-årene var det meningen at Truman skulle gifte seg med med-student Meryl. Men han fikk isteden følelser for Sylvia, en annen skuespiller. Sylvia advarte ham om at hele hans virkelighet egentlig er falsk, før hun blir fjernet fra TV-showet. Truman blir fortalt at Sylvia har flyttet til Fiji sammen med faren hennes. Så Truman velger å gifte seg med Meryl, men han fortsetter ofte å tenke på Sylvia. Han har lyst til å reise til Fiji. Utenfor showet har Sylvia blitt en del av en "Free Truman" kampanje som krever slutt på hele showet og Trumans frihet.

Men showet fortsetter, og Truman begynner å legge merke til en rekke uvanlige hendelser: En del av scene-belysningen faller ned, en radio-frekvens som nøyaktig beskriver alle bevegelsene hans, og regn som bare faller på ham. En dag oppdager Truman en mann som han kjenner igjen som skuespilleren som tidligere spilte faren hans. Denne skuespilleren hadde sneket seg tilbake på film-settet, men andre skuespillere får mannen raskt vekk. Til tross for at bestevennen hans, Marlon, forsøker å berolige ham, blir Truman stadig mer mistenksom på grunn av livet sitt. En dag tar Truman med seg Meryl på en improvisert biltur, men veien deres blir blokkert av stadig mer usannsynlige nødssituasjoner. Meryl blir stadig mer stresset. og etter en krangel med Truman blir hun fjernet fra showet.

I håp om å få Truman tilbake til en mer kontrollerbar tilstand, forsøker Christof å introdusere Trumans far til showet igjen, under dekke av å ha mistet hukommelsen etter "båtulykken" tidligere. På grunn av dette får showet stadig mer publikum, og Truman ser ut til å vende tilbake til hans daglige rutiner. En kveld oppdager produksjonsstaben at de ikke får øye på den sovende Truman. De oppdager at Truman har lagt en mannekeng og en båndopptaker som spiller snorke-lyder i sengen hans. Men Truman har forsvunnet gjennom en provisorisk tunnel. Produsent Christof beordrer en pause, det første avbruddet i showets historie. Publikum over hele verden blir interessert i denne plutselige forandringen. Truman blir til slutt funnet i en seilbåt på vei ut av Seahaven, etter å ha overkommet sin frykt mot vann.

Christof gjenopptar sendingen igjen. I tillegg ordner han noen menneskeskapte lyn og en storm, for å få Truman til å mislykkes. Flere ansatte frykter at Truman kan dø på direktesendt TV, men Truman kommer seg gjennom stormen. Når han innser at han ikke kan stoppe Truman lenger, velger Christof å avslutte stormen. Truman fortsetter å seile med båten til utkanten av film-settet, hvor han oppdager en utgangsdør. Men Christof, som snakker direkte til Truman gjennom et høyttalersystem, forsøker å overbevise Truman om å bli værende i den kunstige verden som Truman har kjent hele livet. Men Truman velger å se hva som befinner seg på utsiden. Christof og produksjonsstaben avslutter TV-programmet for aller siste gang, og TV-seerne ser hva annet som går på TV.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote: The Truman Show – sitater