Niels Arden Oplev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Niels Arden Oplev
Født26. mars 1961[1][2]Rediger på Wikidata (63 år)
Oue[2]
BeskjeftigelseFilmregissør, manusforfatter, filmprodusent Rediger på Wikidata
Utdannet vedDen Danske Filmskole (19851989) (studieretning: filmregissør)
NasjonalitetKongeriket Danmark

Niels Arden Oplev (født 26. mars 1961) er en dansk TV- og filmregissør. Han har oppnådd stor folkelig suksess med regi av flere av DRs store serier, og med filmen Drømmen slo han for alvor igjennom som spillefilmsregissør.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Niels Arden Oplev kommer fra Himmerland, hvor han gikk på en liten landsbyskole. Her hadde han som en av de første lærere den nyansatte Ole Lund Kirkegaard, som forsto å inspirere Niels ved å lage utradisjonelle tiltak i undervisningen. Etter fem år her måtte han skifte til en større sentralskole, som ble ledet på en langt mere disiplinert måte. Det er hans egne opplevelser fra sin skoletid, som ligger til grunn for Drømmen.

Oplev startet i sin tid på landbruksskolen, men etter et markant karriereskifte, ble han utdannet på regissørlinjen fra Den Danske Filmskole i 1987, hvor hans avgangsfilm var Kyndelmisse samt dokumentarfilmen Hugo fra Himmerland. De følgende år lagde han forskjellige mindre filmer til DR, innen han debuterte som spillefilmsregissør med Portland i 1996. Det ble imidlertid ikke umiddelbart starten på en spillefilmskarriere, idet han de påfølgende år kom til å være meget aktiv med DRs satsninger på tv-serier. Disse tv-seriene benytter seg som regel av vekslende regissører, men seriernes ensartethet og kontinuitet skapes av den regissøren som starter (såkalt konseptuerende regissør), og Oplev fungerete som sådan på Rejseholdet og Ørnen samt TV 2's Forsvar.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Film
TV-serier
TV-filmer

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Niels Arden Oplev har modtatt følgende priser og nominasjoner:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 3. mai 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b danskefilm.dk, danskefilm person-ID 11801, besøkt 21. mai 2020[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]