Peregrin Tók

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Peregrin Tók
Thegn av Hobsyssel
RaseHobbit
Andre navnPippin, Pip, Ernil i Pherianath
Originalt navnPeregrin Tók
Født2990 tredje tideverv
Dødrundt år 64 fjerde tideverv
IntrodusertRingenes herre

Peregrin Tók, bedre kjent som Pippin blant sine venner, er en fiktiv person fra J.R.R. Tolkiens litterære verk Ringenes herre. Han er en hobbit fra Hobsyssel, i et bortgjemt hjørne av Eriador i Midgard. Han er en av Frodo Lommeluns yngste og beste venner. I Peter Jacksons filmtrilogi av verket er Pippin spilt av Billy Boyd.

Peregrin var den eneste sønnen, og derfor arvtaker, til Paladin Tók II (2933 T.A.-13 F.T.), Thegn av Hobsyssel, og hans kone Rosalinde Bratto. Han hadde tre eldre søstre, Perla, Pimpernell og Pelargonia. Hans beste venn var Muntiadok Brennibukk (Munti), hans fetter, sønn av Paladins søster Esmeralda Brennibukk.

Håret som han har både på hode og føtter (som er uvanlig hårete, selv for hobbiter) er nesten gyllent og krøllete. På begynnelsen av Ringens brorskap er han mindre enn de andre hobbitene på grunn av hans unge alder, og fordi han er en Blakkeskinn hobbit.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Pippin er åtte år yngre enn Munti, og dermed mye yngre enn Frodo, som er femti. Han er den eneste av hobbitene som ennå ikke er blitt myndig (noe som skjer i en alder av 33 år blant hobbiter) da brorskapet legger ut på ferden og er derfor ennå i tjennårene. Han er en verdig medsammensvorne til Muntis planer og knep, men viser likevel at han er en ung hobbit; fremdeles sprudlende og glad, om til tider noe tankeløs hobbit, og er den første som begynner å savne de hjemlige behagelighetene og måltidene i en hobbits liv da de legger ut på reisen. I Kløvendal blir Pippin nesten nektet å bli med Frodo av Elrond som mener at han er i yngste laget, og ser på han mer som en budbringer til Hobsyssel. Gandalv, på den annen side, støtter Munti og Pippins påstand om at det er viktig med vennskapet og lojaliteten, og Pippin blir omsider valgt som det siste medlemmet av Ringens brorskap.

Helt til brorskapet ankommer Amon Hen holder Pippin og Munti seg til følget, men ved Amon Hen blir de tatt til fange av en orktropp, hvor blant annet noen av Sarumanns onde Uruk-haier er med. I forsøket på å forsvare Pippin og Munti, blir Boromir drept. Mens de er fanget av orkene, slipper Pippin kappespennen sin (en gave fra Galadriel i Lórien) som et tegn til Aragorn, Legolas og Gimli, som følger etter dem, om at de ennå er i live. Under et småslagsmål blant hans fangevoktere greier Pippin i et ubevoktet øyeblikk å skjære over båndene som binder hendene hans med en kniv som tilhørte en død ork, og ennå ble holdt fast av denne. I landet Rohan klarer de å unnslippe orkene da orkene ble angrepet av et kompani av Rohirrim, landets beboere. Da de unnslapp var de like ved kanten av skogen Fangorn og flyktet derfor inn i den. Der møtte Munti og Pippin Treskjegg, lederen for entene, og ble venner med ham. De klarte også å vekke deres harme mot Sarumann og de angrep Jarnagard, og oversvømte det samt ødela dets styrke.

På grunn av den spesielle Ent-drikken som Treskjegg lagde til Pippin og Munti, ble de to de høyeste hobbitene noensinne, og passerte Pippins slektning Bandobras Oksebrøler Tók, som var fire fot og 5 tommer høy, altså 1,35 meter.

Det var Pippin som plukket opp Orthancs palantír etter at Gríma Ormtunge idiotisk nok hadde kastet den på følge; senere, i en nesten like idiotisk handling stjal Pippin faktisk palantíren fra Gandalv mens han sov, og erstattet den med en stein. Da han så inn i steinen opplevde han et fryktinngytende møte med Sauron selv. Sauron trodde da at Pippin var fange hos Sarumann og at han hadde ringen. På grunn av dette bestemte Gandalv seg for å skille Pippin fra vennene sine og tok han med seg til byen Minas Tirith i Gondor for at han skulle være trygg for Saurons håndlangere. Der møtte han Denethor, Riksforstander av Gondor, og han meldte seg frivillig til tjeneste for å gjengjelde at Denethors sønn Boromir hadde gitt sitt liv i forsøket på å forsvare ham selv og Munti fra orkene ved Amon Hen. Dette moret Denethor, som godtar hobbitens tilbud, og gjør ham til en av Tårngarden. Mens han er i denne tjenesten blir han venner med Beregond og hans sønn Bergil. Senere var det Pippin som får tak i Gandalv da Denethor, drevet til vannvidd av Saurons bedrageri, setter i gang med å brenne både seg selv og sin sønn Faramir levende.

Pippin var en del av den hæren som dro østover under Aragorns ledelse for å angripe Morannon (den svarte porten) i et desperat forsøk på å gi Frodo en sjanse på å komme ubemerket til Dommedagsberg. I det siste forsøket på å forhandle med Saurons munn vil Gandalv at et medlem fra hver rase som kjempet mot Sauron skulle være til stede; noe som inkluderte Gimli for dvergene, Legolas, Elladan og Elrohir (Elronds tvillingsønner) for alvene, og Pippin for hobbitene. I dette siste slaget ved Morannon greide Pippin å drepe et troll før han selv ble slått i svime da trollet falt over ham. Gimli kjente senere igjen hobbitføttene hans under trollet, dro han ut av slaget, og reddet på den måten Pippins liv. Etter at monarkiet i Gondor er gjeninnsatt blir Pippin slott til ridder av Kong Elessar, som deretter gir han retten til å dra hjem når han ville. Senere er både han og Munti viktige personer i gjentakingen av Hobsyssel fra Sarumann.

I det 6. året av det fjerde tidevervet gifter Pippin seg med Diamanda til Langekleiv, da hun var 32 og han var 37. De hadde en sønn ved navn Faramir. Faramir Tók giftet seg siden med Samvis Gamgods datter Gyllenlokk.

I år 13 i det fjerde tidevervet arver Pippin sin fars tittel og blir den 32. Thegnen av Hobsyssel, en stilling han holder i 50 år før han gir seg i år 63 Fj.T. og drar for å se igjen Rohan og Gondor sammen med sin venn Munti. Han blir i Gondor helt til sin død. Pippin døde antakeligvis engang etter år 64 av det fjerde tidevervet og hans kropp ble plassert sammen med Muntis i Rath Dínen.

Andre fremstillinger[rediger | rediger kilde]

I Ralph Bakshis animerte versjon av Ringenes herre i 1978 ble Pippins stemme spilt av Dominic Guard.

I 1980s animerte versjon av Atter en konge, laget for TV, ble Pippins stemme spilt av Sonny Melendrez.

I 1981 da BBC radio laget hørespill til Ringenes herre ble Pippin spilt av John McAndrew.

I Peter Jacksons film versjon av Ringenes herre er Pippin spilt av Billy Boyd, som er fra Skottland. Filmskaperne hadde først tenkt å få Boyd til å bruke en engelsk aksent slik som de andre hobbitene hadde; men Jackson fant ut at Billy Boyds komiske timing ikke var like morsom uten den opprinnelige skotske aksenten. Derfor ble det bestemt at Boyd skulle få lov til å spille rollen med en skotsk aksent; og avgjørelsen blir også støtte av at Tókland, hvor Tók-klanen levde var et svært åsete område av Hobsyssel og derfor ganske likt Skottland.

Forgjenger:
 Paladin Tók II 
Thegn av Hobsyssel
(1434–1484 S.R.)
Etterfølger:
 Faramir Tók I 
Autoritetsdata