Gosford Park

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gosford Park
orig. Gosford Park
Generell informasjon
Utgivelsesår2001
Prod.landStorbritannia
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiRobert Altman
ManusforfatterJulian Fellowes
MusikkPatrick Doyle
SjeffotografJulian Fellowes
Eksterne lenker

Gosford Park er en film fra 2001 regissert av Robert Altman. Manuset er skrevet av Julian Fellowes, basert på en idé av Altman og Bob Balaban.

Filmen er et kostymedrama som finner sted på et engelsk gods i 1932. En gruppe rike briter og deres to amerikanske gjester – alle ledsaget av tjenere – er samlet i «Sir William McCordles» hjem til en uke med fasanjakt. Et mord finner sted om natten, og filmen følger deretter et tradisjonelt «hvem gjorde det?»-mønster, og kombinerer elementer av britisk mordmysterium og comedy of manners.

Filmens egentlige tema er imidlertid en studie av det britiske klassesystem1930-tallet. Således står filmen i tradisjonen etter Jean Renoirs Spillets regler og den britiske fjernsynsserien Herskap og tjenere fra 1970-tallet. Mange underordnede temaer berøres også gjennom det komplekse forholdet mellom filmens rollefigurer, både ovenpå (herskapet) og nedenunder (tjenerskapet).

Den britiske sangeren, komponisten og skuespilleren Ivor Novello portretteres i filmen, som bruker flere av Novellos sanger. Handlingen og de øvrige personene er fiktive.

Handling[rediger | rediger kilde]

I november 1932 arrangerer den velstående engelske industri-magnaten Sir William McCordle, hans kone Lady Sylvia, og deres datter Isobel en fest på deres landsted, Gosford Park. Gjestene ankommer: Blant annet Sylvias søstre Louisa og Lavinia, og deres ektemenn Lord Raymond Stockbridge og kommandør Anthony Meredith;. Hennes tante Constance, grevinne av Trentham. Skuespiller Ivor Novello og en amerikansk film-produsent Morris Weissman, Lord Rupert Standish og Jeremy Blond. Fru Wilson, en husholderske, tildeler de besøkende rommene deres og legger merke til Robert Parks, Lord Stockbridge's tjener, som nevner å ha vokst opp ved et barnehjem.

Elsie var en av de mest erfarne blant tjenerskapet, og hjelper den mer uerfarne Mary MacEachran, hushjelp til Lady Trentham. Etter middagen mangler en sølv-kniv. Henry Denton, tjener for Weissman, gjør personalet mistenksomme med påtrengende spørsmål, og han har et seksuelt stevnemøte med Lady Sylvia sent på kvelden. Under en middag blir Sir William kjeftet på av lady Sylvia, og Elsie kommer til Williams forsvar - og avslører ved ett uhell deres affære. En ukjent mann bruker en stjålet kniv, og knivstikker Sir William. Liket blir snart oppdaget, og etterforsker Thompson og konstabel Dexter kommer for å undersøke. Henry besøker Lady Sylvia, men blir avslørt som en amerikansk skuespiller som later som han er Weissmans skotske tjener som forskning før en skuespiller-rolle.

Det oppdages at Sir William ble forgiftet før han ble knivstukket. Fru Croft, kjøkkensjef, forteller de ansatte om hvordan Sir William voldtok hans kvinnelige fabrikk-arbeidere. De kvinnene som blir gravide ble tvunget til å gi babyene deres til adopsjon, ellers mister de jobben. Etterforsker Thompson slipper gjestene, uten å intervjue det meste av personalet. Mary konfronterer Robert og gjetter at han begynte som Lord Stockbridge's tjener for å komme nærmere Sir William og drepe ham.

Robert avslører at han er den uekte sønnen til Sir William, som gav ham til et barnehjem når moren hans døde like etter fødsel. Han innrømmer at han knivstakk Sir William, men forgiftet ham ikke, og han og Mary deler et kyss. Lady Trentham og Lady Sylvia diskuterer den mangeårige feiden mellom fru Croft og fru Wilson, noe som får Mary til å innse at fru Wilson er Roberts egentlige mor. Hun konfronterer fru Wilson, som avslører at hun og fru Croft er søstre. De fikk begge barn med Sir William som far når de arbeidet ved fabrikken hans. Fru Croft valgte å beholde sin baby og mistet jobben, selv om barnet døde i barndommen. Men fru Wilson ga Robert opp for adopsjon.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Roller[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rolle
Maggie Smith Constance, grevinne Trentham
Michael Gambon Sir William McCordle
Kristin Scott Thomas Lady Sylvia McCordle
Jeremy Northam Ivor Novello
Bob Balaban Morris Weissman
Alan Bates Jennings
Richard E. Grant George
Helen Mirren Fru Wilson
Eileen Atkins Fru Croft
Emily Watson Elsie
Stephen Fry Inspektør Thompson
Kelly MacDonald Mary Maceachran
Clive Owen Robert Parks
Ryan Phillippe Henry Denton
Tom Hollander Lieutenant-Commander Anthony Meredith
Geraldine Somerville Louisa, Lady Stockbridge
Charles Dance Raymond, Lord Stockbridge
Sophie Thompson Dorothy
Derek Jacobi Probert
James Wilby Freddie Nesbitt
Camilla Rutherford Isobel McCordle
Claudie Blakley Mabel Nesbitt
Natasha Wightman Lady Lavinia Meredith
Teresa Churcher Bertha
Jeremy Swift Arthur
Ron Webster Constable Dexter

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]