På gjensyn (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
På gjensyn
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår1987
Prod.landFransk
Lengde104 min.
SpråkFransk
Bak kamera
RegiLouis Malle
ProdusentLouis Malle
ManusforfatterLouis Malle
MusikkSchubert
Saint-Saëns
SjeffotografRenato Berta
KlippEmmanuelle Castro
Premiere7. desember 1987 (Frankrike)
Eksterne lenker

På gjensyn[1] (fransk: Au revoir les enfants) er en fransk spillefilm fra 1987 skrevet, produsert og instruert av Louis Malle. Filmen vant Gulløven for beste film ved Filmfestivalen i Venezia, og i Danmark fikk den Bodilprisen for beste ikke-amerikanske film i 1989.

Handlingen i filmen er inspirert av instruktørens egne barndomsopplevelser under andre verdenskrig.

Handling[rediger | rediger kilde]

Vinteren 1943 / 1944 vender Julien Quentin, student ved en skole som eies av Karmelittordenen i det tysk-okkuperte Frankrike, tilbake til skolen etter en ferie. Julien er en bortskjemt gutt, som savner moren sin dypt. Skolen er et internat, og ledet av rektor Père Jean. Tre nye studenter blir snart introdusert. En av dem, Jean Bonnet, er på omtrent samme alder som Julien.

En natt våkner Julien, og oppdager at Bonnet går med en kippah og at han ber en bønn på hebraisk. Julien oppdager at Jean egentlig ikke heter Bonnet, men Jean Kippelstein. Père Jean, en medfølende prest ved skolen, hadde sagt ja til å gi franske jøder hemmelig beskyttelse mot nazistene. Senere blir Joseph, skolens assisterende kokk, avslørt for å ha solgt skolens matvarer på en hemmelig svartebørs.

Kokken impliserer også flere studenter som medskyldige, inkludert Julien og storebroren hans, François. Rektor Père Jean velger å gi Joseph sparken. Men ingen av studentene blir utvist, av frykt for å krenke deres velstående og innflytelsesrike foreldre. Men en tidlig morgen i januar 1944 blir eiendommen gjennomsøkt av Gestapo, og jødiske studenter står i fare for å bli oppdaget.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «'På gjensyn' på filmweb.no» (norsk). Besøkt 6. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]